Puurakenteiset tilaelementit
ovat tärkeä osa
terveellistä
rakentamista

TEKSTI Digimag/teemu viemerö KUVAt elemenco
Uutiset homeisista kouluista ja laitoksista ponnahtavat pinnalle aika-ajoin. Ongelma on nykypäivänä harmillisen yleinen, ja se vaatii terveellisen rakentamisen ratkaisuja. Rakentamalla puurakenteisista tilaelementeistä voidaan estää homeongelmat nyt ja tulevaisuudessa.

Vuonna 2004 perustettu kaavilainen Elemenco Oy on erikoistunut rakentamaan tilaelementeistä muuan muassa päiväkoteja, kouluja, hoitokoteja, toimistoja ja urheilukenttien ulkorakennuksia. Asiakkaina ovat niin kunnat, kaupungit kuin myös yritykset. Tilaelementtiratkaisuillaan yritys ehkäisee kosteudesta johtuvien vaurioiden syntymisen.

‒ Home- ja kosteusvauriot pääsevät syntymään maasta nousevan kosteuden ansiosta, joka tunkeutuu perustuksien ja rakenteiden läpi. Tämän vuoksi rakentamissamme tilaelementtitaloissa on puurakenteinen alapohja, niin sanottu rossipohja, jossa on 300–400 millimetriä lämpöeristettä ja lattialämmitys. Sen alla on 800–1200 milliä tuulettuvaa ilmatilaa. Talot myös suunnitellaan ja valmistetaan kuivissa ja lämpimässä tiloissa Kaavin tehtaallamme. Valmiit tilaelementit kuljetamme rakennuskohteeseen, minkä jälkeen kokoamme ne valmiiksi rakennuksiksi, Elemenco Oy:n toimitusjohtaja Antero Vartiainen kertoo.

TILAELEMENTTITALOT ON Vartiaisen mukaan myös mahdollista siirtää paikasta toiseen, ja ne ovat helposti muutettavissa käyttötarkoituksesta toiseen. Tehdasolosuhteissa valmistetut talot ovat pitkäikäisempiä kuin pitkän tavarasta, työmaalla rakennettava talo. Yritys ei rakenna kuitenkaan parakkeja, vaikka yritys käyttää varsin samankaltaista tekniikkaa. Puurakenteiset talot voidaan verhoilla niin puulla, tiilillä kuin myös teräskatteilla. Betonia yritys ei käytä rakennelmissaan – hyvästä syystä.

‒ Betoni on homeongelmien päällimmäinen syy. Home- ja kosteusvauriot alkavat ilmentyä, kun betoni, vesi, puu, muovi ja villa yhdistyvät eikä rakenne pääse kuivumaan. Tämän takia on tärkeää, että talot rakennetaan siten, että niillä on tilaa hengittää. Betoni jatkuu kuivumistaan jähmettymisen jälkeenkin, Vartiainen kertoo.

‒ Hometalot rakennetaan yleensä betonilaatan päälle, joka on sijoitettu puolestaan soran päälle. Maasta nouseva kosteus ja radonkaasut tunkeutuvat betonin läpi puurakenteisiin. Olen tullut siihen tulokseen, että betoni on yksi niistä asioista, jotka ovat terveellisen rakentamisen vihollisia. Tuulettuva alapohja mahdollistaa rakennukselle pitkän iän, Vartiainen jatkaa.

VUODEN 2016 aikana yritys laajensi toimialuettaan ulkomaille rakentamalla Ukrainaan 1240-neliöisen, 350 oppilaan koulun Khersonin kaupunkiin. Koulu rakennettiin humanitäärisin perustein Ukrainan konfliktialueelle Suomen valtion rahoituksella. Yhtiö perusti kansainvälisien markkinoiden tavoittamiseksi sisaryhtiö Elemenco Internationalin, joka tekee pääsääntöisesti töitä Afrikan maihin, kuten Etiopiaan ja Sambiaan.

Elemenco oy
Kirjekuorentie 1, 73600 KAAVI
Ajanvaraus 010 414 00
www.elemenco.fi

 

Elemenco
kuopio
terveys

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva