Tekemistä miehille

Tekemistä
miehille

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen, Huoltoliitto ry, Pxhere
Salilla jumpatessa, saunan löylyissä tai metsän siimeksessä makkaran paistossa ystävystyminen ja vaikeistakin asioista puhuminen muuttuvat luontevammaksi.

Kun lapset ovat lentäneet pesästä ja työttömyys tai pidempi sairausloma osuu kohdalle, tarvitaan uutta tekemistä. Arjesta voi tulla helposti yksinäistä, mikäli kaikki tutut ovat esimerkiksi töissä tai opiskelemassa. Jotain voisi harrastaa, mutta kenties lajit ja mahdollisuudet ovat vieraita.

– Miesporukka ei syty kädessäpitämiskerhoista, vaan miehet kaipaavat räväkämpää ja toiminnallisempaa otetta yhteiseen tekemiseen, kertoo Sami Hämäläinen Huoltoliitto ry:stä. Liitto pisti hynttyyt yhteen Palvelualan opisto Kuopion (Paok) sekä Kuopion kaupungin kanssa ja päätti keksiä yksinäisille keski-ikäisille miehille tekemistä. Syntyi 40–65-vuotiaille kuopiolaisille miehille tarkoitettu ASA-hanke.

Hanke on harrastamista, jossa pääsee samalla tutustumaan toisiin miehiin. Sen tavoitteena on lisätä syrjäytyneiden tai syrjäytymisvaarassa olevien miesten aktiivisuutta ja sosiaalista osallisuutta, antaa valmiuksia osallisuuden lisäämiseen sekä mahdollisuuden suunnitella ja toteuttaa polkua opiskeluun tai työllistymiseen. Lisäksi tavoitteena on antaa valmiuksia omassa elämässä selviytymiseen sekä käytännön taitoja oman arjen hallintaan ja kotitalouden hoitamiseen.

– Äijät pääsevät kolmen kuukauden jaksoissa tutustumaan muun muassa kaupungin liikuntapalveluihin ja erilaisiin seuroihin sekä laittamaan ruokaa ja syömään yhdessä. Käydään maanantaisin esimerkiksi salilla ja uimassa. Torstaisin puolestaan luontoretkillä tai KUPSin pelissä – riippuen siitä, mikä ryhmää kiinnostaa, kertoo Hämäläinen.

HELI KÄRNÄ Paokilta kertoo, että elokuussa aloittanut ensimmäinen ryhmä on pitänyt toiminnasta. Ryhmään mahtuu 8–10 henkilöä, jotka näkevät toisiaan kolme kertaa viikossa noin 13 viikon ajan. Ensimmäiset yhdeksän viikkoa miehet viettävät kaksi päivää viikossa Huoltoliiton poikien kanssa ja yhden päivän Paokilla. Loppujaksosta Paokilla ollaan kaksi päivää viikosta.

– Monille yksi kohokohdista on päästä kerran viikossa yhteisen pöydän ääreen syömään. Ryhmän jäseniä yhdistää usein se, että omassa arjessa on yksinäisyyttä tai tarvetta päästä tekemään asioita yhdessä. Tätä kautta voi löytää elämään paljon uutta sisältöä, kertoo Kärnä.

Jakson aikana mietitään myös, mitä haluaisi tehdä tulevaisuudessa. Miehiä tuetaan ja opastetaan esimerkiksi alan vaihdossa, opiskeluiden aloittamisessa tai muuten mahdollisuuksien mukaan työelämään palaamisessa. Tutustumisen ja harrastamisen kautta voi löytyä myös keino osallistua seuratoimintaan, löytää uusi harrastus tai kaveri, jonka kanssa käydä esimerkiksi salilla.

– Tästä mahdollisuudesta kannattaa ehdottomasti ottaa koppi. Varsinkin, kun kaikki toiminta on täysin vapaaehtoista ja maksutonta. Seuraavaankin ryhmään on jo ilmoittautunut hyvin porukkaa. Ryhmä starttaa 5.11., ja mukaan pääsee ottamalla yhteyttä minuun tai Samiin, Kärnä vinkkaa. 

ASA-hanke
Projektipäällikkö Heli Kärnä, puh. 044 0355 642, heli.karna@paok.fi
Järjestöpäällikkö Sami Hämäläinen, puh. 044 788 9498, sami.hamalainen@huoltoliitto.fi

miehet
asa-hanke
eläke
harrastus
äijä

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva