Tavoite 

kuntoon 

kuntoilussa

Teksti: Sirpa Korhonen Kuvat: NMT Arkisto
Lenkkeily pitää peruskunnon kuosissa, mutta mitä jos tähtää näkyvämpiin ja tuntuvampiin tuloksiin? Selvitimme, miten tavoitteellinen kuntoilu kannattaa aloittaa ja miten tuloksiin päästään. Työ on itsestä kiinni, mutta tarjolla on monenlaisia apuvälineitä edistymisen seuraamiseen.

Kuntotestit ovat pohja tavoitteelliseen kuntoiluun. Kun tietää lähtökohdan, on helpompi seurata omaa edistymistään ja näkee kuntoilun tuomia tuloksia vertaamalla niitä alkutilanteeseen. Tavoitteita voi olla monenlaisia ja huomiota kiinnitetään sekä henkiseen, että fyysiseen hyvinvointiin. Parempi terveys tulee usein tärkeimpänä tavoitteena, johon liittyy myös olennaisesti painonpudotus. Myös jokin konkreettinen tapahtuma, kuten maratoniin osallistuminen, voi olla harjoittelun päämääränä.

- Alussa on huomioitava se, kuinka paljon ja usein on valmis kuntoilemaan. Tärkeää on löytää laji, mistä itse tykkää, jolloin motivaatio kuntoiluun säilyy parhaiten. On turha lähteä tekemään jotain vain siksi, että se on in, tai jota ystävätkin tekevät, mutta itseään laji ei oikeasti kiinnosta. On tärkeää lähteä liikkeelle mieltymysten mukaan, jonka jälkeen rinnalle voi lisätä vähitellen jotain uutta, kertoo Kunnonsalin personal trainer Henna Niemi.

- Kun aloittaa kuntoilun, täytyy pitää mielessä sen tarkoitus ja mihin tähtää. Itselleen kannattaa asettaa välitavoitteita, jotta myös välillä kokee onnistumisen elämyksiä, eikä tavoite tunnu niin kaukaiselta. Jos edellisestä kuntoilukerrasta on kulunut aikaa, on hyvä lähteä liikkeelle maltilla. Kuntotestaus on hyvä tapa selvittää alkutaso, sekä seurata kehitystä, kertoo Kuopion OMT-keskuksen fysioterapeutti Janne Saarela.

 TESTAUSMENETELMIÄ ON lukuisia, joten kuntotesti riippuu asetetusta tavoitteesta. Kun lähtökohta on saatu selville, tuloksia verrataan viitearvoihin, eli samanikäisten ja samaa sukupuolta olevien tuloksiin. Aerobisella testillä selvitetään henkilön kestävyyttä ja lihaskuntotestillä mitataan suorituskykyä.

Kehonkoostumusmittaus taas ei kerro koko totuutta, vaan antaa yleisen kuvan siitä, mitä kroppa oikeasti sisältää. On myös tyypiltään erilaisia testejä. Submaximaalisessa testissä ei mennä suorituskyvyn äärirajoille ja näin ollen se sopii aloittelijoille ja kuntoilijoille. Maximaalisessa testissä harjoitus tehdään äärirajoilla ja on tarkoitettu lähinnä urheilijoille.

- Kuntotestistä esimerkkinä voisi käyttää UKK:n kävelytestiä. Se on yksinkertainen, turvallinen ja helppo jokaisen toteuttaa myös itse. Se sopii hyvin vähän huonokuntoisemmasta aina peruskuntoilijaan asti, mutta huippukuntoisilla testi voi aliarvioida kestävyyskunnon tasoa. Testiä varten tarvitaan kahden kilometrin tasamaastoinen matka, esimerkiksi urheilukenttä, joka kävellään mahdollisimman nopeasti. Heti maaliin tultua katsotaan kävelyyn käytetty aika, sekä mitataan syke joko ranteesta tai kaulalta, tai käytetään sykemittaria. Tämän jälkeen tiedot syötetään myös netistä löydettävään kaavioon, minkä avulla lasketaan oma kestävyyskunto, Niemi neuvoo.

TOISINAAN OMA mieli voi olla heikko ja itseään on helppo huijata jättämään kerta tai pari harjoitusta väliin, jolloin säännöllinen kuntoilu voi jäädä. Siksi kannattaakin treenata jonkun kanssa yhdessä, esimerkiksi pyytää ystävää mukaan, jolloin voi tsempata toinen toistaan. Myös ammattilaisen ohjauksessa tavoitteellisuus ja säännöllisyys säilyvät paremmin.

- Suurimmat ongelmat harjoittelua aloittaessa syntyy, jos aloitus on liian kova. Tällöin harjoittelu ei pysy säännöllisenä, eikä tuloksia saavuteta. On lähdettävä tarpeeksi pienin askelin eteenpäin ja kuormitusta lisättävä sitä mukaa, kun kehittyy. Pitää myös uskaltaa haastaa itseään, sillä kuten muutenkin elämässä, epämukavuusalue kehittää, Saarela vinkkaa. 

kuntotesti
Kuntoilu
kävelytesti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva