Talviliikunta Kuopiossa

TEKSTI: TIMO KETTUNEN KUVAT: KUOPION MATKAILUPALVELU
Kuopion talviliikuntamahdollisuudet ovat yllättävän runsaat, kun osaa vain etsiä. Jos perinteinen hiihto ja luistelu eivät ole juttujasi, niin tuskin silti jäät ilman mieleistä liikuntamuotoa.

Perinteisiä lajeja Kuopiossa pääsee harrastamaan yllin kyllin. Matkailukoordinaattori Hanna Vento Kuopion matkailuneuvonnasta kertoo, että esimerkiksi luistelukentät aukeavat heti pakkasten tultua. Lähes jokaisesta kaupunginosasta löytyy luistelukenttä. Useimmilla kentiltä on myös tila, jossa vaihtaa hokkarit jalkaan. 

- Kenttiä käytetään paljon ja osataan hyödyntää. Niille voi mennä kuka vain luistelemaan. 
Jos kaipaa luistelukavereita, niin kansainvälinen luistelutapahtuma Finland Ice Marathon, joka järjestetään helmikuussa, on oikea valinta. Siellä järjestetään myös erilaisia oheistapahtumia, esimerkiksi koululaisluistelu ja kuutamoluisteluilta. Tapahtuman jälkeen jääradat pidetään auki niin kauan kuin sää sallii.

- Luistelukahvio on avoinna matkustajasatamassa luistelukaudella ainakin viikonloppuisin sekä hiihtolomaviikoilla. Menneinä vuosina on ollut myös luistinvuokrausta, mutta tämän talven tilanteesta ei ole vielä tietoa, Vento kertoo.

MYÖS HIIHDOLLA on Kuopiossa laaja harrastajakunta. Valaistuja hiihtoreittejä on noin 70 kilometriä ja virallisia latuja kertyy kaiken kaikkiaan noin 400 kilometriä. Kuopion kaupungin www-sivuilla on reaaliaikainen latuinfo, josta selviää tiedot kunnostetuista laduista. Leikkipaikat ja luontoreitit ovat talvisin suljettuja. Toki omalla vastuulla voi käydä seikkailemassa, mutta maastosta riippuen se ei välttämättä ole suositeltavaa. Hanna Vento mainitsee, että talvella askel kannattaakin suunnata retkeilypaikkoihin. 

Antikkalasta löytyy koko perheen laskettelurinne, jossa on reilejä lautailijoille. Ja saattaapa siellä Uppo-Nallekin silloin tällöin järjestää laskettelukouluja perheen pienimmille. Antikkalassa on tarjolla myös pulkkamäki, välinevuokraamo ja kahvio. Yksi Suomen vanhimmista laskettelurinteistä on perinteinen Puijo. Puijo on jyrkkyytensä vuoksi hieman haastavampi kuin Antikkala. Parinkymmenen kilometrin päässä Kuopiosta sijaitsee Kasurilan hiihtokeskus, jossa rinteitä onkin sitten lähes kymmenen. 
JOS PERINTEISTEN lajien vauhti ei riitä, niin valittavana on myös vähemmän tuttuja aktiviteetteja. Kalevi Puomilahti Kuopion Seikkailukeskuksesta kertoo, että enää ei puhuta varsinaisista extreme-lajeista, koska uusia ja erilaisia lajeja halutaan tuoda tavallisen kansan pariin.

- Meillä on ohjelmassa muun muassa sukellusta. Jääsukellus ei ole aloittelijan hommaa, joten talvella sukelletaan pääasiassa uimahallissa. Avantosukelluskursseja järjestetään ehkä kolme talven aikana. Jääkiipeily on mielenkiintoinen juttu. Siihen ei tarvitse aikaisempaa kokemusta, mutta yksin en suosittele lähtemään. Kuopiossa on pari pientä putousta, jossa sitä voi kokeilla. Ne mahdollistavat 5-25 metrin nousuja ja laskeutumisia, joten aina voi sattua vahinkoja. Suositeltavaa on varata varusteet ja ohjaaja. Jääkiipeily on kaikkinensa kokeilemisen arvoinen laji. 

Yritys järjestää lopputalvesta myös vuoristovaelluskursseja. Kalevin mukaan kurssille voi mennä aivan ummikkona opettelemaan vaellusta talvisessa maastossa.

- Sitten meillä on Kuopiossa myös jonkin verran vetoleijaharrastajia. Se on täällä nouseva laji ja siihen täällä on hyvät alueet. 
MOOTTORIKELKKASAFAREITA ja kelkanvuokrausta järjestävät pääasiassa yksityiset yritykset. Kaupunki myy moottorikelkkareittikarttaa, mutta kelkkapalveluja sillä ei ole. Ulkoilu- ja reittikarttoja on jaossa matkailuneuvonnassa, kaupungintalolla ja valtuustovirastotalon asiakaspalvelupisteessä. 

- Pääosin kartat ovat ilmaisia, osasta peritään pieni maksu. Esimerkiksi Kuopion ulkoilukartta maksaa 15 euroa ja moottorikelkkareittikartta 5 euroa, Hanna Vento kertoo. 

Jos vielä kaipaat lisää erilaisia lajeja, niin miltä kuulostaisi jäärata-ajo, koiravaljakkosafari tai lumikenkäily? Näitä tarjoavat monet alueen yrittäjistä. Lisätietoa kaikista aktiviteeteista löytyy internetsivuilta www.visitlakeland.fi. 

 

talviliikunta
kuopio
hiihto

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva