Toimintaa terveyden hyväksi 
– tee talletus
tulevaisuudelle!

Teksti: Itä-Suomen Biopankki Kuva: Alias Studiot Markus Aspegren
Itä-Suomen Biopankki tallentaa ihmisperäisiä näytteitä ja niihin liittyviä tietoja terveystieteellistä tutkimusta varten. Tavoitteena on luoda laajoja, laadukkaita näytekokoelmia tehostamaan ja laajentamaan terveystieteellisiä tutkimusmahdollisuuksia.

Tutustu Biopankin toimintaan ja osallistu tekemällä
suostumus tutkimukselle
www.ita-suomenbiopankki.fi

Itä-Suomen Biopankki liittyi valtakunnalliseen biopankkirekisteriin vuonna 2015. Toiminta Kuopion yliopistollisen sairaalan yhteydessä, yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston ja muiden omistajaorganisaatioiden kanssa, on käynnistynyt täydellä teholla. Biopankkisuostumuksia ja -näytteitä kerätään jo useissa KYSin yksiköissä ja tavoitteena on jalkauttaa keräys kaikkiin KYSin toimintayksiköihin. Ensi vuonna toiminta on laajenemassa myös Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän ja Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän alueella.  Suunnitelmissa on toiminnan aloittaminen myös Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän alueella.

Biopankkisuostumuksen voi antaa kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö. Myöhemmin Biopankin toimilupa laajennetaan kattamaan myös alaikäiset suostumuksen antajat. Suostumuslomakkeet löytyvät Itä-Suomen Biopankin verkkosivuilta tai lomakkeen voi pyytää Biopankista. Lomake voi tulla myös sairaalan poliklinikkakutsun mukana. 

NÄYTTEITÄ ‒KUTEN veri- ja kudosnäytteitä ‒ ja tietoja voidaan kerätä Biopankkiin hoitoon liittyvän näytteenoton tai tieteelliseen tutkimukseen osallistumisen yhteydessä. Joskus näyte voidaan pyytää varta vasten Biopankkia varten. Biopankkiin voidaan siirtää myös aiemmin otettuja näytteitä. Uusien näytteiden otto vaatii aina näytteen antajan suostumuksen!

Näytteitä ja niihin liittyviä tietoja luovutetaan terveyttä edistäviin tutkimuksiin, joiden avulla voidaan ymmärtää paremmin sairauksien syitä ja kehittää niihin toimivia hoitoja.

Tutkimuksissa saatu uusi tieto palautetaan lopuksi Biopankkiin. Tutkimuksen pitkän aikavälin tavoitteena on kehittää yksilöllisiä, muun muassa perimän huomioon ottavia hoitomuotoja, joiden avulla potilaalle voidaan laatia juuri hänelle sopiva hoito ja lääkitys.

Biopankin näytemäärä kasvaa kiihtyvällä tahdilla. Biopankin näyte- ja tietoaineistojen hyödyntäminen edistää tutkijoiden työtä, koska tutkimusta varten ei itse tarvitse kerätä uutta näyteaineistoa eikä siihen liittyvää tietoa.

ITÄ-SUOMEN BIOPANKKI
info@ita-suomenbiopankki.fi
puh. 017 173 311
www.ita-suomenbiopankki.fi

Biopankki
kuopio
terveys
hyvinvointi

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva