Tahkolle uusia huikeita aktiviteetteja kesällä

Tahkolle uusia huikeita aktiviteetteja kesällä

TEKSTI digimag/emma heinonen KUVA kuopion kaupunki/soile nevalainen
Tahkolle suunnitellaan sekä Suomen pisintä vaijeriliukumäkeä että portaita. Uusien aktiviteettien tarkoituksena on edistää Tahkon kesämatkailua.

Kesällä 2017 Tahkolle suunnitellaan vaijeriliukumäkeä, joka on nimeltään Tahko Zipline. SeikkailuKuopion toimitusjohtaja Arto Jauhiaisen mukaan vaijeriliukumäki on hyvin vaativa rakennettava turvallisuusasioiden vuoksi. Vaijeriliukumäki valmistuu tänä kesänä, mikäli rakentajat eivät kohtaa suuria yllätyksiä.

Vaijeriliukumäen matka on noin tuhat metriä pitkä. Laskumatkalla on yli kaksisataa metriä eroa korkeimman ja matalimman kohdan välillä. Matkan aikana laskija saakin ihailla vehreää maisemaa, liitäen rinnettä alas. Laskunopeus saavuttaa maksimissaan 80 kilometriä tunnissa vauhdin.

Vaijeriliukumäki tulee toimimaan siten, että laskija pukee kokovartalovaljaat ylleen ja hänet kiinnitetään rulliin, jotka kytkeytyvät vaijeriin. Laskun alapäässä automaattijarrut hiljentävät vauhtia, joten laskija voi rauhassa nauttia vauhdista ja upeasta maisemasta. Radan painorajoitus on 25-120 kg, joten laskea voivat niin lapset kuin aikuisetkin.

Jauhiaisen mukaan vastaavia kohteita on maailmalla muutamia. Tulevaisuuden elämykseen onkin käyty katsomassa mallia Euroopasta. Saman kaltaisia vaijeriliukumäkiä on Euroopassa muun muassa Walesissa, Italiassa ja Ranskassa. Rata rakennetaan Jauhiaisen mukaan siksi, että Suomessa köysiratapuistojen tyylisille aktiviteeteille on kysyntää.

- Vastaavia ei ole missään Suomessa, tämä on ainutlaatuinen. Se tuo kokemuksia ja elämyksiä ihmisille ja se tulee olemaan syy tulla Tahkon alueelle, Jauhiainen avaa.

Zipline sijoitetaan hyvin keskeiselle paikalle Tahkovuorella. Rata alkaa rinteeltä SkiMac-vuokraamon yläpuolelta, jatkuu ravintola Piazzan terassin ohitse ja loppuu Sokos hotellin päätyyn. Liukumäki tulee olemaan auki ympärivuotisesti, kuitenkin myrskyt ja kova tuuli voivat vaikuttaa aukioloon. 

TAHKOLLE ON suunnitteilla myös Suomen pisimmät portaat. Ne tulisivat valmistuessaan olemaan noin 800 metrin pituiset. Tarkoitus on, että portaita aletaan rakentaa touko‒kesäkuussa 2017. Tahkonrinteiden liiketoiminnanjohtaja Pasi Martikaisen mukaan portaiden toivotaan valmistuvan juhannukseksi.

Portaille on Tahkolla ollut kysyntää ja ihmiset ovat Martikaisen mukaan pyytäneet niitä. Portaiden tekemisessä on huomioitu myös se, että urheiluseurat voivat käyttää portaita treeniominaisuutena. Monelle liikkujalle suosittu ja tehokas treenimuoto porrasjuoksu on nyt siis mahdollista myös Tahkolla.

- Portaissa voitaisiin järjestää myös jotain porrasjuoksukisoja ja muita tapahtumia, Martikainen pohtii.

 

tahko
Kesä
Aktiviteetit

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva