Tahdon uudet silmät

Tahdon uudet silmät

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Mirka Happonen
Silmäkirurgian tärkein työ tehdään ennakkoon: esitutkimus on kaiken a ja o. Tutkimuksen lisäksi tärkeää on, että leikkaava lääkäri ja asiakas tapaavat toisensa, kertoo silmäkirurgi Niko Lappi.

Silmäleikkauksille on monia erilaisia syitä, sillä ihmisten näkemisen tarpeet ovat hyvin moninaiset. Silmäaseman silmäkirurgi Niko Lappi kuvailee tilanteiksi esimerkiksi rekkakuskin tarvetta katsoa kauaksi koko päivän verrattuna toimistotyöntekijään, joka puolestaan katsoo lähellä olevaa päätettä. Lähelle katsominen vaatii silmiltä aivan eri ominaisuuksia kuin kauaksi katsominen.

– Sama koskee nuoria ja vanhoja ihmisiä. Siksi tiedustelemme kaikilta hoitoon hakeutuvilta mitä toiveita ja tarpeita heillä on. Halutaanko laseista kokonaan eroon vai vain vähentää silmälasien tarvetta, kertoo Lappi. 

Nuorille harvemmin tarvitsee tehdä kompromisseja näön suhteen, mutta esimerkiksi vanhemmilla silmillä voi olla vaikeuksia nähdä sekä kauas että lähelle. Ihmisillä on monenlaisia syitä haluta eroon silmälaseista.

– Tällöin ratkaisuna voi olla esimerkiksi huippumodernin moniteholinssin asentamisen silmän oman linssin tilalle. Ihminen saattaa vielä tarvita laseja langan laittamiseen neulaan, mutta hän näkee kaukana olevat telkkarin tekstit ja voi myös lukea sanomalehden, Lappi selventää. 

TAITTOVIRHELEIKKAUKSIA ON kahdenlaisia: linssileikkaus ja laserleikkaus. Linssileikkaus on yleensä yli 50-vuotiaiden ihmisten ratkaisu, jossa silmän oma linssi vaihdetaan kokonaan uuteen keinolinssiin. Laserleikkauksessa puolestaan ei mennä silmänrakenteisiin vaan sarveiskalvoon tehdään pelkkä läppä, jonka kautta sarveiskalvon muotoa muutetaan parantamaan kauko- tai lähinäköä. 

– Ihmisillä menevät leikkauksien käsitteet monesti sekaisin, joten kannustamme kaikkia käymään maksuttomassa hoitoarviossa. Siellä käydään läpi asiantuntijamme kanssa tämänhetkinen näkö ja se, miten haluaisi nähdä. Samalla saa arvion siitä, millä tekniikalla todennäköisesti leikkaus tehdään, ja lisätietoa askarruttavista asioista, kannustaa Lappi. 

Hoitoarvion jälkeen asiakas käy lääkärin tekemässä esitutkimuksessa, jossa leikkauksen yksityiskohdat tavoitteineen käydään samalla läpi. Lapin mukaan operaatio on matalariskinen rutiinileikkaus. Laserleikkaus kestää kaikkine vaiheineen noin kolme minuuttia per silmä ja linssileikkaus noin kymmenen minuuttia.

– Tutkimuksen lisäksi tärkeää on, että leikkaava lääkäri ja asiakas tapaavat toisensa. Asiakas näkee kenen käsiin antaa ainutkertaiset silmänsä, Lappi sanoo. 

Operaation jälkeen potilas saa silmätippoja ja lepäilee tunnin rauhassa ennen lääkärin jälkitarkastusta. Käytännössä silmillä näkee saman tien ja kevyeen työhön voi palata parissa päivässä. Raskaampiin ja likaisempiin töihin sekä tehotreeneihin palaamiseen kannattaa varata Lapin mukaan viikon toipumisaika. 

– Joillakin silmiä kaihertaa leikkauksen jälkeen pari päivää, mutta toiset saattavat kaivata silmätippoja vielä kuukauden päästäkin, summaa Lappi.

Silmäasema Kuopio
Kauppakatu 63, Kuopio
Puh. 0207 608 685
www.silmaasema.fi

silmäasema
silmäleikkaus
kirurgia
näkötutkimus

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva