Syöpätutkijoiden aarrearkku

SYÖPÄTUTKIJOIDEN

aarrearkku

Teksti: Tarja Anunti Kuva: Alias Studiot Markus Aspegren
Itä-Suomen Biopankkiin kootaan ihmisperäisinä näytteitä, joiden avulla tutkijat selvittävät sairauksien syitä ja perimän, ympäristön sekä elintapojen vaikutuksia niiden syntyyn. Pankki tarjoaa kaikille kansalaisille mahdollisuuden osallistua terveystieteelliseen tutkimukseen.

Tänä vuonna toimintansa aloittava Itä-Suomen Biopankki kokoaa ihmisperäisiä näytteitä ja niihin sekä näytteen antajaan liittyvää tietoa lääketieteellistä tutkimusta ja tuotekehitystä varten. Näyte voi olla esimerkiksi verta tai kudosnäyte. Kliinisen biopankin toiminnan on tarkoituksena olla kiinteä osa Kuopion yliopistollisen sairaalan toimintaa ja hoitoketjun arkea.

- Yksityishenkilöt voivat osallistua toimintaan allekirjoittamalla suostumuksen.  Näytteet koodataan aina nimettömiksi. Osallistuminen biopankkitoimintaan on vapaaehtoista ja perustuu suostumukseen., kertoo Biopankin tutkimuskoordinaattori Hanna Tuhkanen. 

SUOSTUMUSLOMAKKEITA SAA biopankin verkkosivuilta tai ottamalla yhteyttä biopankkiin. Keräykset ovat jo käynnistyneet muutamilla KYSin klinikoilla, jotka lähettävät suostumuslomakkeita sairaalakutsun mukana. Näytteitä kerätään biopankkiin hoitoon liittyvän näytteenoton yhteydessä. Biopankkiin voidaan siirtää myös aiemmin otettuja näytteitä.

- Biopankkitutkimuksilla pyritään sairauksien ehkäisyyn ja turvallisten, tehokkaampien ja yksilöllisempien hoitojen kehittämiseen, tarkempaan diagnostiikkaan sekä näihin liittyviin kaupallisiin sovelluksiin, selvittää Tuhkanen. 

Biopankin toiminta perustuu 2013 voimaan tulleeseen biopankkilakiin ja sen toimintaa valvoo Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira. Laki määrää näytteen antajan yksityisyyden suojasta ja itsemääräämisoikeudesta sekä monista biopankkien organisaatioon ja toimintaan liittyvistä yksityiskohdista. 
Biopankkien tarkoitus on edistää lääketieteellistä tutkimusta siten, että jokaisen tutkijan ei tarvitse itse kerätä näyteaineistoa tutkimusta varten, vaan hän voi selvittää löytyisikö sopiva aineisto biopankeista. Biopankkilain tärkeimpiä uudistuksia onkin se, että biopankkiin voidaan kerätä näytteitä erilaisia tutkimuksia varten, vaikka niiden yksityiskohdat eivät näytteitä koottaessa ole tiedossa.

Biopankki tukee erityisesti syöpien, sydän- ja verisuonitautien, tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien, neurologisten sairauksien sekä mielenterveyden tutkimusta. 

ITÄSUOMEN BIOPANKKI
Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS)
PL 100, 70029 KYS 
Puh. 017 173 311
info@ita-suomenbiopankki.fi 
www.ita-suomenbiopankki.fi 

 

Biopankki
Syöpä
kys

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva