Svingaten viheriölle

Svingaten viheriölle

TEKSTI Digimag/Heta Jyrälä KUVAt Digimag/mirka happonen, Kuopio-tahko
Golf on muotoutumassa koko kansan lajiksi ja se onkin mahtava urheilu- ja ulkoilumuoto kesäpäiville. Kun kolopallokärpänen on puraissut, on aika hankkia kunnon kamppeet.

Golfaajalle löytyy paljon mahdollisuuksia siitä, minkä verran lajiin haluaa panostaa. 
Golfvarusteisiin saa kulumaan muutamista sadoista jopa tuhansiin euroihin. Harrastelijalle riittää yleensä vähempikin, eikä kaikkea tarvitse 
hankkia kerralla. Parhaisiin tuloksiin pääsee, kun panostaa laadukkaisiin tarvikkeisiin ja 
päivittää niitä taitotason karttuessa.

‒ Esimerkiksi mailan valinnassa kannattaa huomioida, ettei ota itselleen liian vaikeaa mailaa, opastaa Ville Kesti Kuopion Intersportista. Kilpamailat vaativat enemmän tarkkuutta. Aloittelevien pelaajien mailojen isompi lapa ja kevyempi varsi ovat anteeksiantavimpia, jolloin lyöminen on helpompaa.

SOPIVAN MAILAN valintaan vaikuttaa pelaajan taitotaso ja lyöntipituus. Mailat jaetaan viiteen ryhmään: puumailat, hybridimailat, rautamailat, wedget ja putterit. Hybridimailojen suosio on noussut viime vuosina ja niitä käytetään korvaamaan pidempiä rautamailoja. Rautamailat ovat entistä suorituskykyisempiä, joten rautalyönneillä pääsee entistä pidemmälle.  Myös wedgeihin kannattaa panostaa, sillä ne helpottavat lähipelilyöntejä.  

Kestin mukaan mailojen kuumin juttu on tällä hetkellä puumailojen säädettävyys, joiden avulla lyönteihin saadaan lisää pituutta ja tarkkuutta. Puumailatkin tosin valmistetaan nykyään metalliseoksista. 

‒ Mailoja kannattaa myös puhdistaa säännöllisesti. Mailapyyhkeellä otetaan jo kentällä ylimääräiset maat pois. Tarvittaessa mailat kannattaa pestä esimerkiksi astianpesuaineella kotosalla, Kesti kertoo.

GOLFLAUKKUJA ELI bägejä on kahta sorttia. Kärrybägejä työnnetään kärryllä, ja kantobägi kuljetetaan nimensä mukaisesti selässä. Ne ovat hieman pienempiä ja kevyempiä kuin kärryillä kuljetettavat. Laukuissa on alettu suosia vedenpitävyyttä. Ennen laukut vain hylkivät vettä, ja ne peitettiin sadesäällä sadesuojalla tavaroiden suojelemiseksi.
‒ Golftyyli muuttuu rennommaksi vuosi vuodelta. Nykyisin värejä ja kuvioita käytetään rohkeastikin. Golfetiketti vaikuttaa pukeutumiseen koko ajan vähemmän, joten jokainen saa golfata tyylillään, kertoo Kesti.

Aiemmat puuvillaiset pikeepaidat ovat väistyneet, ja nyt vaatteilta odotetaan uudenlaista mukavuutta. Usein paidoissa on yhä perinteiden mukaan esimerkiksi kaulukset ja housuissa noudatetaan suorien housujen tyyliä, mutta materiaaleissa mennään koko ajan enemmän muiden urheiluvaatteiden suuntaan. Tekniset vaatteet ovat joustavia, viilentäviä ja haihduttavat kosteuden hyvin.

‒ Kengissäkin mennään vapaampaan suuntaan. Uudet kengät näyttävät yhä enemmän tennareilta tai lenkkareilta, joita voi käyttää myös viheriön ulkopuolella, sanoo Kesti. Värimaailmassa luotetaan eniten mustavalkoisuuteen. 

Kestin perheessä golfataan jo kolmannessa sukupolvessa. Aluksi viheriöistä innostui isä, sitten lajiin koukuttui Kesti itse ja nyt golfaamassa on hänen vanhin poikansakin. Peli tarjoaa sopivasti haasteita ja hauskanpitoa. 

‒ Kannattaa käydä esimerkiksi golfaavan kaverin mukana tutustumassa peliin. Myös golfkerhoihin voi olla yhteyksissä ja käydä tutustumiskurssi, Kesti vinkkaa kiinnostuneille.

 

INTERSPORT KUOPIO
Haapaniemenkatu 32, Kuopio
p. 017 289 6100
www.intersport.fi

 

golf
golfaaminen
golfvaatteet

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva