Suurenmoisesta tavalliseen

mittaan

Teksti ja kuvat: Ulriikka Myöhänen
Hyvän kunnon merkitys ja terveelliset elämäntavat ovat nykyisin jatkuvasti tapetilla. Fitnessbuumin aiheuttamat ulkonäköpaineet voivat kuitenkin muodostaa ylitsepääsemättömän kynnyksen liikunnan harrastamiselle.

Kuntosaliharjoittelu ja fitness-elämäntyyli ovat aikamme trendi-ilmiöitä. Terveellinen ja liikunnallinen elämä on kuitenkin monen mielessä kaukainen haave, sillä kynnys lähteä liikkumaan voi olla valtava. Mielikuva kuntosalilla painoja nostelevista lihaskimpuista lyö henkiset jarrut päälle: pitäisi olla hoikempi, kyykätä ainakin sata kiloa, ja oikeanlaiset trikootkin uupuvat.

Joka kolmas työikäinen suomalainen luokitellaan lihavaksi. Liikunta tekee hyvää kaikille painoindeksiin katsomatta. Varsinkin lihavuuteen liittyy suurentunut todennäköisyys sairastua erilaisiin sairauksiin, ja fyysisen kunnon merkitys näiden riskien vähentämisessä on merkittävä. Toukokuun alussa Kuopioon perustettiin kuntokeskus, jonka asiakaskunta koostuu vain painonsa kanssa kamppailevia. Pääsyvaatimuksia keskukseen on muutama: painoindeksi tulee olla yli 30, tai vyötärö naisilla yli 90 senttiä ja miehillä yli metrin.

- Olemme laatineet koko konseptin ylipainoisten henkilöiden näkökulmasta. Ryhmäliikuntatuntiemme harjoitteet sopivat vähemmän liikkuneille ja ovat toteutettavissa koosta riippumatta. Tilojemme ikkunat on teipattu niin, etteivät kadulla liikkujat näe sisälle. Lisäksi pyrimme karsimaan kaikki elementit, jotka voivat osoittaa ulkonäköä. Seinillä ei ole peilejä, emmekä omista vaakaa tai kehonkoostumusmittaria, kertoo toukokuussa avatun kuntokeskus Alfidon toimitusjohtaja Janne Sallinen.

Pääsyvaatimuksien toteutumista valvotaan niin, että jos henkilön epäillään olevan alle mittavaatimusten, hänen vyötärönympäryksensä mitataan. Sallinen kertoo, että kyselyjä matalan kynnyksen palveluista on tullut myös kohderyhmän ulkopuolisilta henkilöiltä, jopa isommilta ryhmiltä. Hänen mukaansa vastaavanlaista palvelua ei ole muualla Suomessa, vaikka kuntosalit ovatkin profiloituneet eri tavoin esimerkiksi iän tai sukupuolen mukaan.

- KUNTOSALIHARJOITTELU sopii kaikenkokoisille, mutta painavammat ihmiset hyötyisivät siitä jopa enemmän. Käytännössä kynnys lähteä salille on kuitenkin iso. Homman ydin on se, että liikuntaympäristön tulee olla tuttu ja turvallinen niin, että kaikenlaiset ulkonäköön liittyvät paineet voi unohtaa jo ulko-ovelle, liikuntaa ja lihavuutta tutkinut Sallinen kuvailee.

Fitnessbuumin myötä ennestään terveet ja hyväkuntoiset liikkuvat jopa entistä enemmän. Sallisen mukaan ilmiöllä ei kuitenkaan ole juurikaan ollut vaikutusta niiden henkilöiden liikuntatottumuksiin, jotka eivät ole aiemmin liikkuneet. Kuntokeskus tarjoaa kuntosalin ja ryhmäliikuntatuntien lisäksi psykologin ja ravitsemusterapeutin ohjausta sekä valmennuksia, joissa käsitellään muun muassa syömisen, tyytyväisyyden ja rauhoittumisen taitoja. Palvelut sopivat myös työyhteisön hyvinvointikoulutuksiksi.

Eväät henkisen kynnyksen ylittämiseen ovat siis saatavilla. Jäljelle jää vain yksi mielenkiintoinen kysymys: mitä tapahtuu, jos kilot karisevat ja painoindeksi tippuu alle sallitun rajan?

- Kun paino tippuu niin paljon, että kutistuu alle vaatimusmittojen, palkitaan asiakas kunniakirjalla. Lisäksi suosittelemme ottamaan seuraavan askeleen ja jatkamaan kuntoilua jossakin muussa kuntokeskuksessa. Silloin voi ansaitusti olla ylpeä itsestään, Sallinen toteaa.

kuntosali
treeni
treenaaminen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva