Suun terveydenhuollon virtuaaliklinikka avaa ovensa

Suun

terveydenhuollon 

virtuaaliklinikka

avaa ovensa

Teksti Digimag/Maiju Korhonen Kuva Virsu-hanke
Savonia-ammattikorkeakoulun koordinoima Virsu-hanke lähenee loppuaan. Hankkeen myötä syntyneet innovaatiot tuovat suun terveydenhuollonpalvelut entistä paremmin kaikkien saataville, ja lisäksi ne vahvistavat alan osaajien ammattitaitoa. Virtuaalinen hoitohuone mahdollistaa omaehtoisen tutustumisen hoitoympäristöön.
Virsun tulokset ja tavoitteet pähkinänkuoressa

Digitaalisuus lisää kiinnostusta suun terveydenhoitoon.
Virtuaaliklinikan palvelujen, niiden välittämän tiedon ja vuorovaikutteisuuden toivotaan lisäävän kiinnostusta suun terveydenhuoltoa kohtaan. 

Virtuaalinen ohjaus vahvistaa suun omahoidon taitoja ja valmiuksia.
Oman suun terveyden arviointi antaa paremman kuva siitä, mitä sen hyvinvoinnin eteen voi tehdä. Se myös lisää motivaatiota hoitaa terveyttä entistä paremmin. 

Virtuaalinen vastaanotto voi parhaimmassa tapauksessa vähentää suun terveydenhuollon käyntejä.
Virtuaalisen vastaanoton vakiintuessa hoitojonot lyhenevät, kun pienemmät suuhun liittyvät kysymykset voidaan hoitaa virtuaalisesti. Asiantuntija antaa jatkotoimenpideohjeet ja asiakas saa mielenrauhan. 

Pelko pois -klinikka vähentää hammaslääkäripelkoa.
Hoitopelosta kärsiville suunnattu Pelko pois -klinikka tuo tutun hoitohuoneen kaikkien tutkittavaksi ilman todellista hoitotilannetta. Omaan tahtiin tutustumisen toivotaan lievittävän suunhoidon toimenpiteisiin liittyvää ahdistusta ja pelkoa. Palvelussa on mahdollista paitsi katsella myös kuunnella esimerkiksi poran turbiinin ujeltavaa ääntä ja tutustua tavanomaisimpiin toimenpiteisiin. 

Tänä syksynä käynnistyvän suun terveydenhuollon virtuaaliklinikan vastaanoton pilottivaiheen myötä uudet digitaaliset palvelut ovat niin alueen väestön kuin alan opiskelijoidenkin saatavilla. Vastaanoton lisäksi pilottivaiheessa ovat oppimisympäristön aktiviteetit, kuten digitaalinen omahoidon ohjaus ja oppimispelit. Lisäksi käynnistyy virtuaalinen oppimisympäristö, missä asiakas pääsee digitaaliseen omahoidon ohjaukseen.

– Virtuaalisen klinikan linkki tulee Kuopion kaupungin sivuille. Vastaanotolle kirjaudutaan Suomi.fi-tunnuksilla, missä hammaslääkäri ja suuhygienisti ottavat asiakkaita vastaan. Pilottivaiheessa palveluun ohjataan yli 18-vuotiaita henkilöitä, kertoo Virsu-hankkeen projektipäällikkö, yliopettaja Kaarina Sirviö.

Asioida voi joko etänä chat-palvelun kautta, lähettämällä kännykällä kuvan mieltä askarruttavasta suun kohdasta tai ottamalla asiantuntijoihin videoyhteyden.

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON, Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa yhteistyössä toteutettu projekti päättyy joulukuun lopussa. Hankkeen rahoittajina toimivat Pohjois-Savon liitto ja Euroopan aluekehitysrahasto.

– Kaksi vuotta on aivan liian lyhyt aika kaikkien ideoiden toteuttamiseen. Olen kuitenkin tyytyväinen saavutuksiimme. Saimme toteutettua uusia materiaaleja oppimisympäristöön, kuten pelejä, demonstraatiovideoita, digitaalisen suun omahoidon ohjauksen sekä virtuaalisen vastaanottotoiminnan. Samalla olemme oppineet valtavasti itsekin, Sirviö toteaa. 

VIRSU-HANKE
Virsu-hankkeen projektipäällikkö, yliopettaja Kaarina Sirviö
Puh. 044 7856 547, kaarina.sirvio@savonia.fi
www.savonia.fi

virsu
hanke
suun terveys
Terveydenhuolto
virtuaali
klinikka
suu
hampaat
ikenet
pelko pois

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva