Suun
terveydenhoito
tutuksi virtuaali-
klinikalla

Teksti Digimag/Heta jyrälä Kuvat 3D-talo, Digimag/Mirka Happonen
Suun terveydenhuoltoon kehitellään virtuaaliklinikkaa, jonka pilotointi alkaa syksyllä 2018. Klinikan aulasta pääsee omilla tunnuksillaan neljään erilaiseen virtuaaliympäristöön.

Savonia-ammattikorkeakoulun koordinoima Virtuaaliklinikka – innovaatiokeskittymä suun terveydenhoitoon eli VIRSU-hanke tuo suuren edistysaskeleen suun terveydenhuollon parissa. Potilaalle virtuaaliympäristö tarjoaa nopeampaa reagointia ja konsultointia ilman ajanvarausta.

– Potilaan luvalla toimenpide tai suun omahoidon ohjaus voidaan kuvata ja lähettää myöhemmin sähköpostiin, josta hän pääsee kertaamaan yksilöllisiä ohjeita esimerkiksi hammaslangan käyttöön. Näin myös lapselle on helpompi selittää uudet asiat, kertoo projektipäällikkö Kaarina Sirviö.

Hankkeessa on mukana yksityisiä toimijoita, sekä Pohjois-Savon suurimmat toimijat, kuten Itä-Suomen yliopisto, Kuopion kaupunki ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri. Hanke kestää vuoden 2019 lokakuun loppuun saakka, ja sillä on Euroopan unionin rahoitus.

– Jatkossa virtuaaliklinikasta tulee myös englanninkielinen versio palvelemaan kansainvälisiä opiskelijoita ja muita käyttäjiä. Tavoitteenamme on luoda toimiva kokonaisuus ja saada se käyttöön muualla Suomessa sekä ulkomailla, visioi Sirviö ja kannustaa kokeilemaan pilottiversiota.

1 Vastaanottoympäristö
Virtuaalinen vastaanottoympäristö mahdollistaa videovastaanoton tai chat-keskustelun hoitohenkilökunnan kanssa. Potilas pystyy esimerkiksi lataamaan palveluun suustaan kuvan, jonka perusteella suuhygienisti arvioi tarpeen ajanvaraukseen tai laittaa takaisin esimerkiksi ohjevideon. Ympäristöstä löytyy myös mahdollisuus ajanvaraukseen sekä täytettäviksi esitietolomakkeet, joiden avulla hoidon kiireellisyys arvioidaan.

2 Pelkoklinikka
Hoitopelkoisten tukiklinikka löytyy virtuaaliklinikan kolmannesta kerroksesta. Suun terveydenhuoltoon kohdistuu paljon pelkoja, joita pyritään hälventämään tukiklinikan avulla. Klinikalla pystyy esimerkiksi seuraamaan toisen potilaan hoitamista tai tutustumaan hoitovälineistöön rauhallisessa ympäristössä. 

3 Oppimisympäristö
Virtuaalinen oppimisympäristö sisältää erilaisia opiskelumateriaaleja suuhygienisti- ja hammaslääketieteen opiskelijoille. Lisäksi siellä pääsee tarkastelemaan 3D-mallinnettuja hoitoinstrumentteja sekä kokeilemaan virtuaalisesti mihin niitä käytetään. Palvelussa voi harjoitella myös tärkeimpiä toimenpiteitä, kuten juurihoitoa tai hampaan paikkausta pelillistämisen avulla.

4 Yritysympäristö
Klinikan yrityspuolelta löytyy erilaisia materiaaleja muun muassa täydennyskoulutukseen, uuden työntekijän perehdytykseen sekä laadunvarmistukseen. Näillä varmistetaan, että esimerkiksi useilla paikkakunnilla toimivat yritykset tuottavat tasalaatuisia palveluita ja työntekijät saavat riittävän perehdytyksen yrityksen toimintatapoihin.

VIRSU-hanke
Projektipäällikkö Kaarina Sirviö, 
Puh. 044 7856 547
kaarina.sirvio@savonia.fi
www.savonia.fi

 

suun terveys
hammashoito
virtuaaliklinikka
VIRSU-hanke
3D-mallinnus

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva