Sutinaa

makuu-

huoneeseen

Teksti: Arja Kangas Kuva: Craig Toron
Useimpien parisuhteiden koetinkivi on aika: alkuhuuman jälkeen arki rauhoittuu, yhteinen aika muuttuu vuosiksi ja vuosikymmeniksi. Miten sitten pitää yllä kipinää, josta kaikki sai alkunsa?

Viimeisimmät seksiin liittyvät tutkimukset kielivät hämmentävästä tosiseikasta: parisuhteessa elävillä yhdyntöjen määrä on vähentynyt ja itsetyydytys sen sijaan lisääntynyt. Aika ja ilmiö heijastuvat myös seksuaaliterapeutin vastaanotolle.

- Perussyy on useimmiten se, ettei parisuhteessa ole aikaa, ollaan väsyneitä ja nukkuminen voittaa seksin. Kun katsotaan, mistä parisuhteen viikkorytmi koostuu, niin huomataan, ettei parisuhteelle tai seksin harrastamiselle ole yksinkertaisesti aikaa, kiteyttää seksuaaliterapeutti Liisa Laitinen.

USEIMMITEN AMMATTILAISEN pakeille hakeudutaan jo liian myöhäisessä vaiheessa. Parin tunneyhteys on jo ehtinyt katkeamaan ja pahimmassa tapauksessa tyydytystä on haettu kodin ulkopuolelta. Laitinen toteaakin, että seksiin liittyvät ongelmat ovat ensimmäisiä merkkejä siitä, ettei parisuhteessa ole kaikki hyvin.

- Seksiin liittyvät ongelmat ovat hyvin yksilöllisiä, mutta toki pikkulapsiaika on monelle se haastavin kausi. Lapset ovat hirveän tärkeitä ja vievät huomioita, mutta pitäisi muistaa, ettei kasvatustyötä tehtäisi parisuhteen kustannuksella. On hyvä muistaa, että vaikka olemme äitejä ja isiä, olemme myös puolisoita.

- Toinen vedenjakaja on se aika, kun lapset lähtevät kotoa ja pesä on tyhjä. Siinä vaiheessa voi havahtua, että oho, se puolisokin on tässä elämässä. Viimeistään silloin on hyvä ryhtyä miettimään, millaisen elämän haluaa ja millaisista asioista se koostuu. Koskaan ei ole liian myöhäistä pohtia, millaisiin asioihin ja tekemisiin kokee mielenkiintoa, Laitinen sanoo ja viittaa mahdollisiin yhteisiin harrastuksiin ja arjen kivoihin, yhteisiin asioihin.

LAITISEN MUKAAN parisuhteessa on syytä pitää tietoisesti yllä tunnerituaaleja, jotta yhteys säilyy ja koskettaminen on
luontevaa.

- Kun lähdetään tai tullaan kotiin, annetaan suukko tai halataan. Näin tullaan nähdyksi ja kuulluksi aikuisina niissä hetkissä. Nämä hetket eivät ole koskaan lapsilta pois, päinvastoin, vanhempien hyvä parisuhde on paras turva myös lapsille.

Fysiologiset muutokset niin naisilla kuin miehilläkin ovat asioita, jotka useasti heikentävät halukkuutta seksiin. Seksi ja siihen liittyvät seikat ovat enimmäkseen mielen asioita, mutta on huolehdittava myös käytännön asioista, Laitinen muistuttaa.

- Naisten on huolehdittava emättimen limakalvot kuntoon ja miesten on puolestaan hyvä hakea apua mahdollisiin erektiohäiriöihin. Terveelliset elämäntavat ovat myös erittäin tärkeitä seksuaalisuuden kannalta. Myös terve itsetunto on tärkeä, jotta tuntee ja tietää, että kelpaa sellaisena kuin on.

 

ROHKEITA KOKEILUJA ENNAKKOLUULOTTOMASTI

SEKSUAALITERAPEUTTI LIISA LAITISEN mukaan seksistä keskusteleminen ja ongelmien  ratkominen on helpompaa ja luontevampaa, kun parisuhteen luottamus on kunnossa ja osapuolet kunnioittavat toinen toistaan.

- Silloin esimerkiksi epäonnistumiset kuten esim. erektion lerpahtaminen ei ole mikään maailman suurin asia, kun tietää, että luottamus toimii. Laitinen myös kehottaa pariskuntia hiukan hämmentämään omaa seksielämäänsä, jos homma on käynyt rutinoituneeksi. Hän myös rohkaisee parisuhteen osapuolia kertomaan toiselle uusista ideoista ja kokeiluhaluista. Leikkimielinen uteliaisuus on hyvä lähtökohta.

- Voi lainata esimerkiksi kirjoja, jossa kerrotaan uusista asennoista tai käydä yhdessä erotiikkaliikkeissä. Asiaan voi suhtautua leikkimielisesti ja tutkia, mitä on tarjolla ja mitä haluaisi kokeilla, seksuaaliterapeutti vinkkaa.

SEKSISTÄ TAI sen puuttumisesta keskusteleminen koetaan usein erittäin vaikeaksi, vaikka parisuhteessa muuten keskusteltaisiinkin paljon. Haluttomuus on yleistä, mutta asia on arka ja siitä muodostuu helposti tabu.

- Joskus seksistä voi tulla taistelukysymys, jossa hanakampi osapuoli kinuaa seksiä ja tulee torjutuksi. Se voi olla hyvin loukkaavaa. Haluttomampi osapuoli taas kokee usein syyllisyyttä haluttomuudestaan. Mutta asian ratkaisemiseksi ei ole muuta tehtävissä kuin pysähtyä asian äärelle ja avata hienovaraisesti keskustelua, Laitinen neuvoo.

Jos asiasta on vaikea keskustella ja puolison lähestyminen on vaikeaa, voi ongelmaa ratkoa myös luovilla keinoilla.

- Voi sopia esimerkiksi, että jokin tietty yöpaita viestittää sitä, että tänään voisi olla saumaa seksille. Parisuhdepelikorteilla
voidaan myös avata keskustelua. Samalla on hyvä keskustella siitäkin, miten haluaa aloitteen tapahtuvan ja mikä tuntuu hyvältä.

Perinteiset parisuhdeillat tai –viikonloput ovat myös hyvä keino saada sutinaa vällyjen väliin. Toisaalta niihin voidaan ladata liikaa odotuksia ja siten koko idea voi vesittyä. Varsinkin haluttomampi osapuoli saattaa kokea tulleensa painostetuksi.

Haluttomuutta ratkotaan ammattilaisten kanssa muun muassa hellyysharjoituksilla, joita voi kokeilla myös kotona. Hellyysharjoituksien ideana on koskettaa toista, ilman, että aikomuksena on harrastaa seksiä.

- Harjoituksia tehdään pari kertaa viikossa ja se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ollaan yhdessä suihkussa ja pestään toisia. Monesti vastaanotolla pariskunnat kertovat, ettei yhdyntäkieltoa noudatettu vaan halu on ottanut vallan ja pariskunta on päätynyt rakastelemaan. Sehän on ehdottoman hyvä juttu, siitä eteenpäin asiat jatkuvat yleensä hyvällä tavalla eteenpäin.

PARISUHTEEN HALUTONTA osapuolta pitäisi ehdottomasti kunnioittaa eikä painostaa, Laitinen evästää. Useimmiten haluttomat haluaisivat haluta, mutta jostain syystä eivät kuitenkaan halua. Silloin kannattaa miettiä miten tulee kohdatuksi ja kohdelluksi makuuhuoneen ulkopuolella. Jos kokee tulleensa loukatuksi tai kokee halveksuntaa tms, ei ole ihme ettei makuuhuoneessa pysty heittäytymään rakasteluun. Jos parisuhde sen sijaan on vastavuoroista voi seksuaaliterapeutti opastaa haluttomia tarttumaan eroottissävyiseen kirjallisuuteen tai romanttisiin elokuviin, joista voi ammentaa sytykkeitä.

- Kannattaa miettiä, mitkä asiat kiihottavat ja mistä pitää.

Pitkässäkin parisuhteessa kipinää ja hyvää fiilistä voi ylläpitää arjessa pienillä asioilla.

- Huomionosoitusten jakaminen ja se, että pariskunta voi vähän kilpailla toistensa ilahduttamisella. Se luo kotiin ihan toisenlaisten tunnelman kuin itsekkäästi eläminen. Yhteiset suihkuhetket, ilottelu, nauru kannattaa pitää mielessä. Esimerkiksi hartiahieronta voi olla askel siihen, että sitä hyväilyä voi jatkaa myöhemmin makuuhuoneen puolella.

seksuaaliterapeutti
seksuaalisuus
haluttomuus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva