Suomen

paras sairaala

Teksti:Rieti Jauhiainen Kuvat:KYS
KYSin Kaarisairaala otettiin käyttöön toukokuussa 2015. Uuteen laajennusosaan ja sen välittömään läheisyyteen on keskitetty sairaalan ydintoiminnot. Alun perusteella on lupa odottaa valoisaa tulevaisuutta.

Uuden sairaalan hyvät valoisat tilat, jotka mahdollistavat nykyaikaiset toimintatavat, saavat kiitosta henkilökunnalta. Keskitetyn leikkausyksikön ja heräämön ansiosta potilaat eivät enää entiseen tapaan kierrä vuodeosastojen kautta tullessaan leikkaukseen tai kotiutuessaan leikkauksesta.

- Leikkaus- ja anestesiatekniikat ovat kehittyneet vähitellen niin, että leikkauspotilaan käynti sairaalassa saattaa olla vain tuntien mittainen tilanteissa, joissa aiemmin potilaan hoito saattoi kestää useita vuorokausia, kertoo apulaisylilääkäri Tatu Kemppainen.

Leikkausmäärät ovat pysyneet varsin hyvin tavoitteessa, vaikka uusiin tiloihin opettelu vaatii luonnollisesti oman aikansa. Sairaalaan muutto ja käyttöönotto ovat Kemppaisen mukaan olleet henkilökunnalle melkoinen ponnistus. Lisäksi talo on täynnä erittäin monimutkaista tekniikkaa, jonka asennuksessa on ollut omat haasteensa.

- Joidenkin välinehuollon teknisten laitteiden käyttöönotossa on ollut hankaluuksia, mikä on aiheuttanut ajoittaisia ongelmia leikkaustoiminnalle. Nämäkin ovat kuitenkin onneksi pian ratkeamassa.

TILAT EIVÄT tietenkään itsessään muuta toimintaa tehokkaaksi, vaan henkilökunnalta vaaditaan edelleen monenlaista opettelemista ja toimintatapojen suunnittelua ja sopimista.

- Eihän toiminta ole toisaalta koskaan kokonaan ”valmista”. Aina riittää kehitettävää, Kemppainen muistuttaa.

Potilaat ovat suhtautuneet myönteisesti lyhyisiin hoitoaikoihin. Kotona nukuttaa kuitenkin aina paremmin verrattuna yöhön vuodeosastolla. Muutenkin tilat ovat saaneet kiitosta.

- Potilaan kannalta kuitenkin tiloja olennaisempaa on onnistunut henkilökohtainen kontakti henkilökunnan kanssa. Vaikka meillä työtä tehdään usein kiireessä, yritämme kovasti antaa jokaiselle kävijälle hänen tarvitsemansa ajan, painottaa Kemppainen.

FAKTA:Kaarisairaala

- Keskitetty leikkausyksikkö ja heräämö

- Aikuisten, lasten ja vastasyntyneiden tehohoito sekä tehostettu valvonta

- Synnytyssalit, riskisynnyttäjien tehostettu valvonta sekä äitiys- ja naistentautien poliklinikat

- Valtaosa kirurgian poliklinikoista, TULES-poliklinikka

- Dialyysiosasto, endoskopiayksikkö

- Välinehuoltokeskus, äidinmaitokeskus, ravintola ja kahvila

- Opetus- ja koulutustilat

YLIOPISTOSAIRAALAN NÄKÖKULMASTA erittäin tärkeissä opetus- ja koulutustiloissa on niissäkin Kemppaisen mielestä onnistuttu.

- Opetuksen kannalta on hienoa, että leikkaussaleissa on varsin kehittynyt kuvansiirtojärjestelmä. Monitoreiden ja lamppukameroiden avulla leikkausten seuraaminen onnistuu aiempaa paremmin ja useammalta opiskelijalta.

Kaarisairaalalla halutaan olevan merkitystä Kuopion alueen lisäksi myös maamme rajojen ulkopuolella. Kemppainen näkeekin lisääntyvän kansainvälisen terveysmatkailun sekä kotimaassa yleistyvän potilaiden liikkuvuuden koskevan suurelta osin juuri leikkaushoitoa.

- Kyllähän tämä ”Suomen parhaana sairaalana” toimii varmasti vetovoimatekijänä sekä kotimaassa että ulkomailla. Ja tietenkin haluamme olla paras hoitopaikka erityisesti pohjois-savolaisille potilaille!

kys
sairaala
kaarisairaala

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva