Suojelusenkeleitä tiellä

Suojelusenkeleitä tiellä

Teksti: Tarja Anunti Kuva: Vicente Serra
Siivekkäät suojatiesuojelijat ilmestyivät Kuopion katukuvaan koulurauhanjulistuksen yhteydessä. Kysymyksessä on kaupungin koordinoima pop up -tyyppinen kampanja, joka muistuttaa autoilijoita liikenneturvallisuuden tärkeydestä.

Liikenneturvallisuus on tänä päivänä huolestuttavaa. Autoilijat eivät kunnioita suojatiellä liikkujia. 

- Haluamme muistuttaa, että jokainen meistä voi toimia suojatiesuojelijana, sanoo Kuopion kaupungin Suojatiesuojelija-hanketta koordinoiva Säde Rytkönen

Kuopion kaupunki on vuoden 2015 turvallisuusindeksin mukaan kolmanneksi turvallisimmaksi koettu kaupunki Suomessa. Parantamisen varaa kuitenkin löytyy aina ja turvalliset tavat liikenteessä on hyvä kerrata säännöllisin väliajoin, liikkuipa sitten jalan, pyörällä tai autolla. 

- Liikenneturvan toteuttaman tarkkailun mukaan jalankulkija pääsee vain joka viides kerta suojatien yli Kuopiossa. Ydinkeskustassa tietä antaa joka kolmas autoilija ja keskustan reuna-alueilla vain joka kahdeksas.  Autoilijoista valtaosa ei siis anna tietä suojatien ylittämiseen valmistautuneelle jalankulkijalle, sanoo Rytkönen. 

- Seurannassa huomattiin, että mitä korkeampi nopeusrajoitus ja mitä vilkkaampi liikenne, sen harvemmin tien ylitys onnistui. Lainkin mukaan autoilijan on annettava tietä jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen kertoo.

SUOJATIESUOJELIJAENKELIT OVAT valkoisiin enkelivaatteisiin pukeutuneita vapaaehtoisia henkilöitä, jotka ovat kertomassa liikenneturvallisuudesta hankkeen POP UP -tyyppisissä tem-
pauksissa. Samalla suojelijat huolehtivat jalankulkijoiden turvallisesta tienylityksestä valikoiduissa risteyksissä. Enkelit jakavat autoilijoille suojatiesuojelija-tarroja kiinnitettäväksi auton ikkunaan. 

- Sen myötä toivotaan sitoutumista suojatiekampanjaan ja havahtumista asian tärkeyteen. 

Kampanjaa jatketaan erilaisten tapahtumien yhteydessä. Innokkaita vapaaehtoisia rekrytoidaan kaiken aikaa suojatie-enkeleiksi. Seuraavan kerran suojatiesuojelijat ovat liikkeellä 13.10. aamulla Niiralassa Poliisin ja Liikenneturvan kanssa yhteistyössä. Samaan aikaan liikenneturvalla on käynnissä ”Sinä teet Suojatien” -kampanja.

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi: 
www.vapaaehtoistyo.fi/kuopio/vapaaehtoistyo/7992  

 

Suojatie
Suojelusenkeleitä tiellä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva