Suojaudu

auringolta

Teksti: Saara Heiskanen Kuva: Marek Bernat
Aurinko lämmittää kehoa ja virkistää mielen. Pahimmillaan se voi olla myös vihollinen iholle. Suojaamaton oleskelu auringossa ja palanut hipiä voivat aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista sekä jopa syöpiä.
Orvaskeden ihosyövät ja melanooma lisääntyvät

Kaikista syöpätyypeistä juuri orvaskeden ihosyövät
(aurinkokeratoosi, levyepiteelisyöpä ja tyvisolusyöpä)
sekä melanooma ovat lisääntyneet Suomessa nopeaa
vauhtia viimeisen 20 vuoden aikana. Tämä näkyy
ihotautien poliklinikalla kasvavina potilasjoukkoina.
Ihotautien ja allergologian professori Ilkka Harviman
mukaan näiden tapausten määrä on Kuopiossa samaa
luokkaa kuin muualla maassa.

- Kyseiset syövät kehittyvät ajan saatossa ja niitä
esiintyy useimmiten vanhemmalla väestöllä. Heidän
joukossaan on niin naisia kuin miehiäkin. Aiemmin syöpää
esiintyi tyypillisesti maatalousväestöllä, joka teki pitkää
työpäivää auringossa. Nykyisin syöpää alkaa esiintyä
myös esimerkiksi aurinkolomalla aikoinaan ihonsa
pahoin polttaneilla, Harvima kertoo.

Iholla on pitkä muisti. Se muistaa niin auringonvalon kuin palamisetkin. Ihon palaminen erityisesti lapsuudessa tai nuoruudessa voi altista vaaralliselle ihosyöpätyypille, melanoomalle. Liialliselta auringolta tulisikin jokaisen ulkona liikkuvan suojautua.

- Tällä tavoin voi välttää oman ihonsa ennenaikaisen vanhenemisen. Liiallinen auringossa oleskelu voi aiheuttaa muun muassa ihon rypistymistä ja uurtumista. Paljon aurinkoa saaneelle iholle voi ilmestyä myös aurinkokeratoosia, joka voi puolestaan edetä levyepiteelisyöväksi. Myös tyvisolusyöpä on vanhemmassa väestössä yleinen, ihotautien ja allergologian professori Ilkka Harvima Itä-Suomen yliopistosta ja Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kertoo.

Parhain tapa suojautua auringon haitallisilta ultraviolettisäteilyiltä on Harviman mukaan oikeanlainen pukeutuminen.

- Monet luulevat aurinkovoiteen olevan yksinään riittävä suoja. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Rasvaus ei pysty korvaamaan vaatetuksen tuomaa suojaa, mutta sillä voidaan kyllä täydentää sitä. Vaatetuksen olisikin hyvä olla pitkähihaista- ja lahkeista. Pää tulisi suojata esimerkiksi lierihatulla tai lippiksellä. Aurinkovoiteella suojataan paljaaksi jääneet alueet, kuten kasvot ja kämmenet. Erityisesti rasvausta kaipaa helposti palavat paikat kuten posket, korvat, nenä ja alahuuli, Harvima kertoo

SUORALTA AURINGONPAISTEELTA  voi suojautua myös menemällä varjoisaan paikkaan. Suorassa paisteessa ei suositellakaan oltavan pitkäaikaisesti.

- Päivittäisen D-vitamiiniannoksen saa auringosta jo 20 minuutissa. Ainakaan tämän takia itseään ei tarvitse paahtaa tuntikausia, Harvima muistuttaa.

Aurinkovoiteen käytössä on hyvä muistaa säännöllisyys. Voidetta tulee laittaa ennen ulos lähtöä ja lisätä säännöllisin väliajoin, noin puolen tunnin välein. Lisäys on paikallaan myös uinnin ja hikoilun jälkeen. Suojakerroin valitaan sen mukaan miten helposti iho palaa. Helposti palava iho suojataan korkeammalla kertoimella ja ei niin helposti palava iho pienemmällä kertoimella. Esimerkiksi suojakertoimet 15-25 sopivat normaalille ja harvoin palavalle iholle. Voidetta hankkiessa kannattaa myös varmistaa, että tuote sisältää riittävän suojan sekä UVA- että UVB-säteitä vastaan. Kyseiset säteet ovat ihosyöpien aiheuttajia ja saavat aikaan ihon vanhenemista sekä valohottumaa. UVB-säteet (aallonpituus 280-320 nm) voivat myös polttaa ihon. On muistettava, että näkyvän valon tavoin UVA-säteet (aallonpituus 320-400 nm) tulevat ikkunalasinkin läpi. Aurinkovoidetta tulee myös käyttää varjoisassa paikassa tai pilvisellä säällä. Pilvet ja varjossa olo eivät estä säteiden läpäisyä kokonaan.

aurinko
aurinkosuoja

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva