Sovitko

veren-

luovuttajaksi?

Teksti: Helena Lintu Kuva: SPR/Markku Ojala
Verenluovutus on helppo tapa auttaa apua tarvitsevia. Suomessa noin 50 000 potilasta saa avun luovutetusta verestä vuosittain.

Suomessa veripalvelutoimistoja löytyy yhdeksältä paikkakunnalta. Yksi verenluovutuskerta mahdollistaa hoitoja jopa kolmelle eri potilaalle. Verenluovutuksessa henkilöltä otetaan 460 millilitraa verta. Luovutuksen jälkeen veri jaetaan osiin punasoluiksi, verihiutaleiksi ja plasmaksi.

Punasolut auttavat muun muassa anemiaa sairastavia, leikkauspotilaita sekä keskosvauvoja. Punasolut säilyvät luovutuksen jälkeen käyttökelpoisina noin viisi viikkoa. Pakkasessa säilytettävä verenosa plasma säilyy luovutuksen jälkeen jopa kaksi vuotta.
Plasmavalmisteet auttavat vaikeissa verenvuodoissa esimerkiksi onnettomuuden uhreja. Syy, miksi verenluovuttajia tarvitaan joka päivä on se, että verihiutaleet eli trombosyytit säilyvät vain viisi päivää luovutuksen jälkeen. Verihiutaleet auttavat muun muassa leukemiapotilaista.

- Kuopion toimistolla viikkotavoite on 170 luovuttajaa. Tavoite on toteutunut hyvin. Sen lisäksi Kuopion veripalvelutoimiston henkilökunta kiertää noin kolmena arkipäivänä viikossa eri puolilla Itä-Suomea noin 30 eri paikkakunnalla, kertoo Paula Korhonen Kuopion Veripalvelusta.

VERTA VOI luovuttaa, vaikkei tietäisikään omaa veriryhmäänsä. Useimmiten paikan päälle kutsutaan O- -veriryhmään kuuluvia henkilöitä luovuttamaan, sillä se on niin sanottua ”hätäverta”, joka sopii kaikille veriryhmille.

Aivan kuka tahansa ei kuitenkaan voi luovuttaa verta. Ennen jokaista verenluovutusta kannattaa tehdä Sovinko Luovuttajaksi –testi. Sen tekeminen onnistuu veripalvelun verkkosivuilla ja mobiilisovelluksen kautta. Veripalvelulta löytyy myös maksuton infopuhelin,
jonne voi soittaa ja kysyä omasta tilanteesta. Luovuttajan tulee olla ainakin 18-vuotias, muttei yli 60-vuotias tulessaan ensimmäistä kertaa verenluovutukseen.

- Noin vuosi sitten säännöllisten luovuttajien yläikäraja muuttui 70 vuoteen, mutta edellisestä luovutuksesta ei tällöin saa olla
kulunut yli kahta vuotta, Korhonen muistuttaa.

Perusterve henkilö voi luovuttaa verta, mutta luovutukselle voi tulla viivytyksiä tai esteitä. Esimerkiksi matkustelu malaria- alueella sekä uudet tatuoinnit, lävistykset tai pigmentoinnit siirtävät luovutuksen ajankohtaa 4-6 kuukaudella. Myös synnytys tai keskenmeno siirtää mahdollista luovuttamista puolella vuodella. Pysyvän esteen verenluovutukselle aiheuttaa muun muassa syövän, sydänsairauden sairastaminen.

SUOMEN PUNAISEN RISTIN MOBIILISOVELLUS AVUKSI

KAIKKIIN ÄLYPUHELIMIIN JA –laitteisiin saatavilla oleva Suomen Punaisen Ristin mobiilisovellus on kätevä apu luovuttajalle. Sovelluksen
kautta käyttäjä pystyy muun muassa katsomaan reaaliaikaisen veritilanteen omalla paikkakunnalla, tekemään Sovinko Luovuttajaksi –testin sekä asentamaan muistutuksia seuraavan luovutuskerran ajankohdalle. Sovelluksesta löytyvät myös ajankohtaiset ensiapuohjeet onnettomuuksien, tapaturmien ja sairauskohtausten varalle. Lahjoitusten tekeminen Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon onnistuu sovelluksen kautta. Kyseinen sovellus on palkittu Suomen Parhaaksi Mobiilipalveluksi vuonna 2013.

YHDESSÄ LUOVUTTAMAAN!

VERENLUOVUTTAMINEN ONNISTUU MYÖS ryhmissä. VeriPalveluun voi perustaa VeriRyhmän, johon voi kuulua 2-10 henkilöä. Muun
muassa monet työpaikat ovat ottaneet Veri-Ryhmä –palvelun käyttöönsä, joka mahdollistaa joissakin paikoissa myös työajalla verenluovuttamisen. Oman VeriRyhmän kanssa voi tulla yhdessä luovuttamaan verta sovittuna aikana, jolloin veren luovuttamiseen voi olla matalampi kynnys.

- VeriRyhmä luo positiivisen ryhmäpaineen. Helpommin tulee lähdettyä luovuttamaan, kun sovitaan yhdessä luovutusajankohta ystävien
kanssa, Korhonen sanoo.

LUOVUTUKSEN JÄLKEEN tulee loppupäivä levätä ja juoda paljon nesteitä. Silloin ei suositella hikiliikuntaa tai saunomista. Naiset
voivat luovuttaa verta kolmen kuukauden välein ja miehet kahden kuukauden välein.

Kuopion alueella toiveena on aktivoida erityisesti nuoria. Korhosen mukaan muissa yliopistokaupungeissa nuoriso on aktiivisempaa
kuin Kuopiossa. Myös tietyt päivämäärät voivat tuoda haasteita eteen.

- Kevään haasteellisin päivä on pääsiäislauantai eli 4.4. Olemme silloin poikkeuksellisesti auki klo 10-16, ja toivomme tuolloin mahdollisia luovuttajia paikan päälle.

verenluovutus
spr

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva