Soteyritykset mukana muutoksessa

Soteyritykset 
mukana muutoksessa

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Mirka Happonen
Sosiaali- ja terveysala on murroksessa, mihin valmistaudutaan kouluttamalla yrittäjiä vastaamaan nykyajan vaatimuksiin ja omavalvonnan kehittämiseen.

Sari Andersson, Merja Huttunen sekä Matti Ylönen vastaavat Sopien-hankkeesta. 

Sosiaali- ja terveysalalla toimii paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joiden toiminta perustuu vahvaan ammattitaitoon. Yrittäjällä ei kuitenkaan välttämättä ole kunnollista liiketoimintaosaamista tai valmiuksia digitalisaation hyödyntämiseen.

– Ala on murroksessa tulevan soteuudistuksen ja mahdollisen maakuntahallinnon myötä. Lisäksi sitä ovat jo muuttaneet pysyvästi yritysostot, jossa suuret yritykset ostavat pienempiä, kertoo Sari Andersson

Andersson toimii projektipäällikkönä SOPIEN – Sote-alan pienten yritysten kehittymisen tukeminen Pohjois-Savossa -projektissa, joka edistää sosiaali- ja terveysalan palvelumarkkinoiden kehittymistä, yritysverkostojen syntymistä, palveluiden monipuolistumista sekä vahvempaa liiketoimintaa.

– Yksi muutostekijä on digitalisaatio. Sähköiset reseptit hyppäyttivät alaa ison askeleen eteenpäin, kun tietoja alettiin kirjata Omakanta-järjestelmään. Meillä on valtavasti tietoa suomalaisista, mutta ne ovat hajallaan ympäriinsä. Jos esimerkiksi kaikkien selkäkipuisten ihmisten hoitolinjat tiedetään, voidaan vaikuttavinta hoitoa soveltaa kaikille siitä kohderyhmästä, Andersson avaa.

PROJEKTISSA TUETAAN pk-yritysten liiketoimintaosaamista sekä digitaalisia valmiuksia kuten Kanta-yhteyksiä. Laissa on määritetty, että jos terveyspuolen yrityksellä on sähköinen asiakashallinta, niin sillä tulee olla myös Kanta-yhteys. Tässä varsinkin pienemmillä yrityksillä, kuten fysioterapeuteilla, on haasteita.

– Projektiin haetaan mukaan 175 yritystä, joilla on motivaatiota ja aikaa opiskeluun sekä toiminnan kehittämiseen. Kaikki luennot onnistuvat myös etäyhteyksillä, vinkkaa Andersson.
Projektissa yrittäjät pääsevät kouluttautumaan edullisesti, sillä yhdeksän koulutuksen kokonaisuus maksaa vain yhden koulutuksen verran (eli 300 euroa + alv 
24 %). Koulutukset ovat kilpailutettujen asiantuntijoiden järjestämiä. Lisäksi yrittäjien käytössä ovat projektin yrityskehittäjien asiantuntijuus. 

Opiskelun myötä yrittäjä saa tietoa, työkaluja ja tukea kasvuun, taloudelliseen kannattavuuteen, digitaalisten järjestelmien käyttöönottoon, työhyvinvoinnin edistämiseen sekä uusien palveluiden luomiseen. Alkukartoituksen pohjalta tehdään kehittämissuunnitelma, jota toteutetaan itse opiskelemalla sekä yhdessä yrityskehittäjän kanssa.

– Suunnitelmassa määritellään mitä yritys haluaa olla tulevaisuudessa. Halutaanko pysyä nykyisessä tilanteessa vai hakea esimerkiksi reipasta kasvua. Näiden pohjalta aletaan työstää liiketoimintastrategiaa, markkinointimateriaaleja ja muita työkaluja, joilla pysytään kehityksen kelkassa, kertoo Andersson.

ELY-keskuksen rahoittaman maakunnallisen kehityshankkeen päätoteuttaja on Navitas Kehitys Oy. Osatoteuttajia ovat Savonia-ammattikorkeakoulu, Iisalmen kaupunki sekä SavoGrow. Hanke jatkuu 31.1.2020 saakka. 

– Mukaan pääsee koko hankkeen ajan. Koulutukset lähtevät ensi vuonna uudelle kierrokselle, summaa Andersson. 

Sopien-projekti
Projektipäällikkö Sari Andersson
puh. 044 770 0052
sari.andersson@navitas.fi
www.navitas.fi/sopien-hanke

sote-uudistus
sopien-projekti
hanke
terveysala

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva