Soten digipalvelut uusiksi

Soten digipalvelut uusiksi

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Arto Holopainen
Kuopiossa kehitetään edelläkävijänä digipalveluita, joilla helpotetaan asukkaiden elämäntilanteen arviointia ja yhteyttä ammattilaisiin.

Digipalveluista haetaan apua lasten ja perheiden ongelmiin. Nyt vastaan tulee tilanteita, jossa osa koululaisista ei saa apua ongelmiinsa, sillä oikeita palveluita ei löydetä tai osata hyödyntää. Tuen saatavuutta edistetään entistä laajempien sähköisten palveluiden kautta.

‒ Lapsi on ilman erityistä syytä haluton lähtemään aamulla kouluun. Nuorella on toistuvasti selittämättömän päänsäryn takia asiaa kouluterveydenhoitajalle. Koululainen ei mene hammastarkastukseen kutsun saatuaan, eikä perhe reagoi mitenkään uuteenkaan kutsuun, taustoittaa projektisuunnittelija Katriina Kankkunen.  

Kuopiossa tehostetaan peruskouluikäisten lasten ja perheiden ennaltaehkäiseviä palveluja, joiden avulla pyritään tunnistamaan lapsen, nuoren tai perheen voimavarat paremmin. Uudistuksen myötä Kuopion kouluterveydenhuollossa on tehty toiminnallisia muutoksia. Lisäksi yhteistyötä vahvistetaan suun terveydenhuollon, oppilashuoltopalveluiden, perhepalveluiden, lastensuojelun avohuollon sekä perhetyön kanssa.

Huolen ilmetessä terveydenhoitajat voivat koota moniammatillisen asiantuntijaryhmän oppilaan ja hänen perheensä tueksi. Lisäksi kouluterveydenhuollossa on laadittu yhteiset kirjaamisohjeet sekä tehostettu säännöllisesti seurattavaa tilastointia.

‒ Nuoren ja perheen yhteydenotto ammattilaisiin sekä kaukanakin olevaan vertaistukeen mahdollistuu kellon ympäri. Näin peruskoululaisille pystytään tarjoamaan merkittävää helpotusta tuovia ennaltaehkäiseviä palveluja, Kankkunen kertoo.

SUUN TERVEYDENHUOLLOSSA on jo otettu käyttöön suuhygienistin ja hammashoitajan tehostettu ennaltaehkäisevä vastaanotto. Alle 18-vuotiaille sekä asiakkaille, joilla on puutteita suunterveydenhoidossa, on kehitetty omahoidon vastaanoton työkaluja. Lisäksi osana Kuopion kuntakokeilua nuorille, peruskouluikäisille ja heidän perheilleen tulee käyttöön digitaalinen elämänhallinnan itsearviointityökalu. Digipalveluiden pilotit alkavat vuoden 2017 aikana.

‒ Tavoitteena on, että kuka tahansa kuopiolainen voi arvioida omaa elämäntilannettaan ensi vuodesta alkaen ja hyödyntää tietoja esimerkiksi oman hyvinvointinsa seuraamisessa sekä tulevaisuuden suunnittelussa, Kankkunen havainnollistaa.
Painopisteenä on auttaa löytämään oikea tieto, toiminta ja palvelut. Pian asiakkaat voivat myös itse tallentaa hyvinvointitietojaan palveluun, jolloin uudistuvat niin asiointi, tiedonsaanti kuin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten työpäiväkin.

Omat digiajan hyvinvointipalvelut (ODA) -hankkeessa uudistetaan sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintamalleja. Kyseessä on hallitusohjelman sosiaali- ja terveysalan kärkihanke. Rakenteilla on sähköinen palvelukokonaisuus, joka hyödyntää sekä ammattilaisten järjestelmissä olevaa tietoa että asiakkaiden itsensä tallentamaa hyvinvointitietoa. 

Hanketta toteuttavat Espoo (isäntäkunta), Helsinki, Porvoo, Lahti, Turku, Hämeenlinna, Tampere, Joensuu, Kuopio, Oulu, Sodankylä, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri sekä Varsinais-Suomen sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirit. Kokonaisuus valmistuu vuonna 2018, jolloin se on kaikkien kuntien ja sairaanhoitopiirien hyödynnettävissä.

Kuvassa: ODA-hankkeen Kuopion osion projektisuunnittelija Katriina Kankkunen ja pääkäyttäjä Maiju Tirri.

 

terveys
hyvinvointi
ODA
sote
digipalvelut
kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva