Selvyyttä e-reseptiin ja sähköiseen omakantaan

Selvyyttä e-reseptiin ja Omakantaan

Teksti: Tiia Pitkänen Kuva: Kansallinen terveysarkisto / Tomi Henttunen
Vuonna 2010 esiteltiin sähköinen resepti helpottamaan kansalaisten terveysasiointia. Nyt neljä vuotta myöhemmin julkinen terveydenhuolto, suuri osa yksityisestä terveydenhuollosta sekä kaikki apteekit käyttävät e-reseptiä.

E-reseptit ovat tallessa jokaisen asiakkaan yksityisessä Omakannassa, johon pääsee turvallisesti kirjautumaan netissä, osoitteessa omakanta.fi.

- Omakannasta kansalainen näkee kaikki sähköiset reseptinsä, mihin asti resepti on voimassa ja onko siinä vielä lääkettä jäljellä. Palvelussa voi tulostaa yhteenvedon resepteistä. Tällä hetkellä julkinen terveydenhuolto ottaa asteittain käyttöön Potilastiedon arkistoa, jolloin keskitettyyn Kantaan tallentuvat myös potilaan muut hoitotiedot, laboratoriotulokset sekä riskitiedot. Kaikki edellä mainittu hyöty näkyy kansalaiselle Omakanta-palvelussa, kertoo viestinnän asiantuntija Pirjo Ikävalko Kelasta.

Kuopiolaisissa apteekeissa e-resepti on jo tuttu juttu, jonka eduiksi koetaan yleisesti sen nopeus. Reseptin toimitus apteekissa on selkeää ja näppärää, eikä asiakkaan tarvitse juoksennella reseptin kanssa useassa eri paikassa. Lisäksi positiiviseksi koetaan käytön helppous; reseptit ovat aina tallessa yhdessä paikassa, eikä paperisia versioita tarvitse kuljettaa mukana.  

Apteekkari Ulla-Riitta Savolainen Kuopion Tori-Apteekista kehuu e-reseptin olevan melko näppärä myös senioreiden käyttöön.

- Yleinen virheajatus on, että e-resepti vaatii tietokoneen, ja sen käytön osaamista. Käytännössä asiat kuitenkin hoidetaan apteekissa, josta lääkkeet haetaan. Apteekissa on laitteet ja osaaminen, ja e-reseptejä katsotaan yhdessä asiakkaan kanssa. Apteekista voi myös saada tulostekoosteen omista resepteistä, hän selventää.

Tori-Apteekissa e-reseptien määrä on tällä hetkellä noin 71 prosenttia koko reseptuurista kuluvan vuoden aikana. Satama-Apteekissakin vastaava luku on 72 prosenttia. Potilaan kannalta kattavasta e-reseptin käytöstä onkin yksi suuri hyöty; se nimittäin mahdollistaa ja helpottaa kokonaislääkityksen tarkastelun sähköisessä Reseptikeskuksessa. Lääkäri, farmaseutti tai proviisori voi potilaan suostumuksella tutkia asiakkaan kokonaislääkitystä ja näin ehkäistä lääkkeiden päällekkäisyyksiä ja haitallisia yhteisvaikutuksia.

Vaikka e-resepti on otettu käyttöön pääosin onnistuneesti, on joitakin ongelmiakin havaittu. Proviisori Tiia Sasinsaari Petosen apteekista on huomannut e-reseptin myötä puhelintiedusteluiden lisääntyneen runsaasti. Asiakkaille voi olla epäselvää, onko tietty resepti tullut perille tai joko se on uusittu. Joskus reseptit myös pääsevät vanhentumaan huomaamatta. Savolainen puolestaan huomauttaa joidenkin ongelmatilanteiden hoitamisen olevan vaikeampaa, kun reseptiä ei pysty apteekissa korjaamaan, vaan täytyy ottaa yhteyttä reseptin kirjoittaneeseen lääkäriin.

e-resepti
resepti
omakanta

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva