Roller derby on rankkaa urheilua

Roller derby on rankkaa urheilua

Teksti ja kuvat: Miia Maaninen
Verkkosukkahousuja, tatuointeja ja rockasennetta!

Täyskontaktilajin harrastaminen ei välttämättä sovi kaikille, mutta kenties paikka joukkueessa löytyy tuomarina tai toimitsijana. Roller derbyssä jokaiselle vartalotyypille ja luonteelle löytyy oma paikkansa lajin parista.

Pelaajien pelinimet ovat olennainen osa derby-kulttuuria. Suomessa pelaa mm. Honey B-Sexual, Minna Cunt, Hiki Pop ja Michelle Knifer. Tampereella pelaa Nikki Sick ja Kuopiossa luistelevat Envy Hellrazor, Miami Manic ja Victory Rolls

Huumori ja itseironia ovat adjektiiveja, joita roller derbyn yhteydessä saa myös käyttää.

Monet lajin harrastajista pitävät juuri siitä, että treeneissä voi luistella vaikka tutu päällä ja antaa naisellisuuden mennä vähän överiksi, vaikkei arkiminä samaa tyyliä tunnustaisikaan.

Derbyharrastajat ovat kuin yhtä suurta perhettä. Apua ja neuvoja saa helposti kokeneemmilta pelaajilta mistäpäin Suomea tahansa. Vierailevat tähdet eivät ole harvinainen näky treeneissä, eli voit mennä mukaan toisen joukkueen harjoituksiin missä päin maailmaa tahansa oppimaan tai ihmettelemään. Vierailevat ohjaajat ovat myös tervetullut ilmiö aloittelevissa derbyseuroissa.

Lajissa keskeistä on fyysisen kunnon kasvattaminen, pelin sääntöjen opettelu ja omaksuminen käytännössä. Vaikka radalla saattaa tulla osumaan, niin sen ulkopuolella kaikki pelaajat ovat tiivis jengi hyvässä hengessä.

Peleissä, eli bouteissa, ja miksei rajuissa treeneissäkin, saattaa välillä kohtaaminen lattian tai pelitoverin kanssa olla hiukan kohtalokkaampi, mutta suurempia loukkaantumisia ei juuri satu. Kaikilla pelaajilla on oltava ensimmäisistä luistelutreeneistä alkaen tapaturmavakuutus, mutta mustelmat ja naarmut ovat melko yleisiä hauskanpidon ja rankan treenaamisen lomassa. 

Kuopiolainen Riikka Rajaniemi pitää lajia aggressiivisena mutta naisellisena.

- Harrastan derbyä koska se on kivaa, haastavaa ja erilaista, eikä siinä ole Suomessa vielä vankkaa pohjaa. Pärjätäkseen ei ole tarvinnut aloittaa pienenä ja treenata samaa lajia 20 vuotta. Kaikki aloittavat samalta viivalta.

Saman seuran Outi Taskinen on myös innostunut lajista.

- Yksi hyvin vahva tekijä derbyn vetovoimaisuudessa on visuaalisuus ja sen omanlainen kulttuuri. Mikään muu urheilulaji ei anna harrastajalle yhtä vapaita käsiä ilmaista itseään. Derbyyn kuuluva asenne, visuaalisuus ja yhdessä tekemisen meininki ovat saaneet minut täysin koukkuun.

- Urheilu ei ole koskaan ollut näin mukavaa, oikeastaan liikunta tulee vain hyvänä plussana kaiken muun derbyilyyn liittyvän oheistoiminnan mukana.

MISTÄ ROLLER DERBYSSÄ ON KYSE?

Roller derbyssä vastustajan taklaaminen on osa peliä, joten vain täysi-ikäiset pääsevät mukaan. Suomessa kaikki pelaajat ovat naisia, mutta miehet kelpuutetaan tuomareiksi ja toimitsijoiksi.

Suomessa luistellaan tasaisella ovaalinmuotoisella radalla. Amerikasta löytyy myös kaltevia ratoja. Luistimet ovat perinteiset quad-skatet, eli luistimessa on neljä rengasta: kaksi edessä ja takana.

Radalla on vastakkain kaksi viisihenkistä joukkuetta. Ottelu on jaettu kahteen puolituntiseen jaksoon, jotka koostuvat enimmillään kahden minuutin eristä, eli jameista. Tarkoitus on kerätä mahdollisimman paljon pisteitä yhden erän aikana, sekoittaa vastustajan pelikuvioita ja estää heitä kartuttamasta pistetiliään. Eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa.

Joukkueet luistelevat tiiviinä ryhmänä pakassa. Kummallakin joukkueella on yksi jammeri, joka kerää pisteitä joukkueelleen. Jammeri, joka pääsee ensimmäisenä luistelemaan ryhmän läpi rangaistuksetta, on lead jammer. Hänellä on oikeus keskeyttää kaksiminuuttinen erä ennen sen loppua. Jammerit saavat pisteitä aina ohittaessaan vastapuolen pelaajan, mutta pisteiden lasku aloitetaan vasta toisella ohituskerralla. Muut pelaajat, eli blokkerit, voivat estää vastapuolen pelaajia vartalollaan.

Tuomarit määräävät rikkeistä jäähyjä. Pelissä on seitsemän tuomaria ja useita luistelemattomia toimitsijoita. Molemmilla jammereilla on oma tuomarinsa ja viisi tuomaria huolehtii blokkereiden toiminnan sääntöjenmukaisuudesta. Matseihin on aina saatu tarvittava tuomarimäärä, mutta Kuopiossa kaivataan kovasti innokkaita toimitsijoita toimintaan mukaan.

MISTÄ LAJI ON KOTOISIN?

Alunperin laji on keksitty Yhdysvalloissa 1920-luvulla. Nykymuodossaan tunnettu roller derby syntyi 2001 Austinissa, Teksasissa, josta se on levinnyt ympäri Amerikkaa ja Eurooppaa räjähdysmäisesti.

Hurjan kasvuvauhdin ansiosta lajin harrastajamääriä Suomessa tai maailmalla on tällä hetkellä vaikea arvioida. Euroopassa oli muutama vuosi sitten 217 seuraa, mutta tämänhetkistä tilannetta ei kukaan pysty sanomaan.

Maailmanlaajuisena rollerderbyläisten kattojärjestönä toimii WFTDA (The Womens Flat Track Derby Assosiation). Suomessa valtakunnallista järjestöä ja sen muotoa ollaan suunnittelemassa parhaillaan. Roller derbyä ollaan puuhaamassa olympialajiksi!

Vuonna 2009 perustettu Helsinki roller derby on Suomen ensimmäinen roller derby -seura. Suomessa joukkueita alkaa olla kaikilla suurimmilla paikkakunnilla. Kuopioon roller derby rantautui syksyllä 2011 ja keväällä 2012 perustettiin Kuopion Roller Derby ry.

Parhaiten saat tietoa tapahtumista, bouteista ja kursseista Facebookin välityksellä. Kuopion seura löytyy Facebookista Kuopio Roller Derby -nimellä.

 

roller
derby
urheilu
rullaluistelu

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva