Robottikirurgian
osaamiskeskukseksi

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Shutterstock, KYS
Kuopion yliopistollisesta sairaalasta (KYS) kaavaillaan robottikirurgian osaamiskeskusta.

KYSissä on kuluneen puolentoista vuoden ajan ollut ensimmäisenä Suomessa käytössä uusin Da Vinci Xi -leikkausrobotti, jolla on nyt tehty yli 400 toimenpidettä. Robottia käytetään pääsääntöisesti lantionpohjan sairauksiin urologian, gynekologian ja gastrokirurgian parissa. Leikkausrobotteja on käytössä kaikissa Suomen yliopistosairaaloissa.

‒ Olemme kaikki hyvin innostuneita, sillä robottia odotettiin monta vuotta. Robotti helpottaa monia ahtaassa lantionpohjassa tehtäviä toimenpiteitä, ja jopa mahdollistaa sellaisia, joihin ei ole perinteisimmillä tekniikoilla mahdollisuuksia, kertoo gastrokirurgian robottitoiminnasta vastaava gastrokirurgian erikoislääkäri Anne Fagerström

Robotin neljä käsivartta liikkuvat ja taipuvat kuten oikeat kädet ja ranteet, jolloin ne ovat perinteisiä pihtejä kätevämmät ahtaassa tilassa. Tällä hetkellä robottikirurgiaa hyödynnetään gynekologiassa kohtusyvän ja vaikean endometrioosin hoidossa sekä osassa munasarjasyöpiä. Urologiassa eturauhassyövässä sekä munuaisten osapoistoissa ja gastrokirurgiassa paksu- ja peräsuolisyövän toimenpiteissä. Fagerström on ollut mukana kaikissa yli sadassa suolikirurgian robottileikkauksessa ja tehnyt niistä suurimman osan. 

Ensi vuoden puolella esimerkillisestä KYSistä kaavaillaan robottikirurgian osaamiskeskusta. Robotti on instrumentti siinä missä muutkin, joten sen käyttäminen vaatii harjoittelua. Tavoitteena on pitää robotiikan kursseja sekä kotimaisille että eurooppalaisille osallistujille. Laite myös parantaa lääkärin työergonomiaa.

‒ Robotin valmistaja Intuitive Surgical on tässä ollut alullepanija ja eteenpäin vievä tekijä, Fagerström kertoo.

Robottiavusteisen tähystyskirurgian etuja ovat vähäisempi verenvuoto ja tarkempi näkyvyys. Vaikuttaa myös siltä, että potilaat ovat vähemmän kipeitä kuin perinteisellä tähystyskirurgialla leikatut. Monet leikkaukset, jotka aiemmin vaativat avoleikkauksen, voidaan tehdä robotin avulla tähystyskirurgisesti, jolloin myös potilaiden toipumisajat ovat lyhyempiä. Tästä esimerkkinä ovat reilusti ylipainoiset potilaat. 

‒ Olen elänyt vanhanpolven kirurgian, joten ilolla seuraan robottileikkauksia. On tapahtunut dramaattinen muutos siinä, miten lantionpohjan rakenteita pystytään havannoimaan. Nyt robotin kanssa rakenteet näkyvät televisiotaululla ja operointi on helpompaa, iloitsee dosentti, urologian ylilääkäri ja kirurgian palveluyksikön johtaja Sirpa Aaltomaa

Seuraavaksi robottileikkauksia laajennetaan paksusuolikirurgian ja vitsarakkosyövän operaatioihin. Jo nyt muun muassa paksu- ja peräsuolen kirurgiassa tehdään KYSissä muissa Pohjoismaissa ennennäkemättömiä robottiavusteisia toimenpiteitä, kuten esimerkiksi koliittipotilaiden J-pussileikkauksia. Muutamilla potilailla on voitu pysyvä avanne välttää ja näin parantaa potilaan elämänlaatua. Robotin tekemät tähystysreiät myöskin harvemmin tulehtuvat.

 

POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI
Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS)
Puijonlaaksontie 2, 70210
Kuopio, p. 017 173 311
www.psshp.fi

 

terveys
hyvinvointi
kuopio
kys
robottikirurgia
Leikkausrobotti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva