Ravinto rakentaa

hyvinvointia

Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuva: Rieti Jauhiainen
Yksittäiset ja satunnaiset ravintoon liittyvät valinnat eivät tee ruokavaliosta terveellistä tai epäterveellistä, vaan kokonaisuus ratkaisee. Terveyttä edistävä ruokavalio sisältää monipuolisesti ja kohtuullisesti kasvikunnan tuotteita, hyviä rasvoja, lihaa, siipikarjaa ja kalaa.

Terveillä ruokailutottumuksilla pötkii pitkälle. Jos terveyttä edistävä ruokavalio omaksutaan tavaksi jo varhaislapsuudessa, pienenee riski sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin ja tyypin 2 diabetekseen aikuisiällä. Tiedot ilmenevät THL:n tammikuussa julkaisemista Syödään yhdessä –ruokasuosituksista, jotka on suunnattu erityisesti lapsiperheille.

TERVEET RUOKAILUTOTTUMUKSET parantavat myös yleistä hyvinvointia, hoitavat niveliä ja lihaksia sekä ylläpitävät suun terveyttä. Monipuolisesta kokonaisuudesta saa niin vitamiineja, kuituja kuin kivennäisaineita ja sopivassa suhteessa proteiinia, rasvoja ja hyviä hiilihydraatteja.

- Terveenä pysymiseen voi ravinnon osalta vaikuttaa siten, että noudattaa yleisiä ravitsemussuosituksia ja ruokakolmiota. Huomio kannattaa kiinnittää monipuolisuuteen, kohtuullisuuteen ja vaihtelevuuteen niin, että eri ruoka-aineet ovat hyvin edustettuina ruokavaliossa, vahvistaa yliopistonlehtori Arja Erkkilä Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä.

Uudet ruokasuositukset suosittelevat erityisesti odottavia äitejä kiinnittämään huomiota D-vitamiinin ja vesiliukoisen B-ryhmän vitamiinin folaatin saantiin, sillä suomalainen ruokavalio tarjoaa näitä ravintoaineita niukasti. D-vitamiinilla on tärkeä tehtävä luuston hyvinvoinnissa. Folaatin puute puolestaan voi johtaa anemiaan, ja sen saanti on tärkeää sikiön kehitykselle.

Eväät terveyttä edistävään ruokavalioon

Vaihda parempiin vaihtoehtoihin:
- vähäkuituiset viljatuotteet täysjyväviljaan
- voi ja voipohjaiset levitteet öljyyn ja kasvimargariiniin
- rasvaiset maitotuotteet vähärasvaisiin tai
rasvattomiin
- punainen liha osittain siipikarjaan
- eläinproteiinit osittain kasvisproteiineihin
- runsassuolaiset leikkeleet, juustot ja leivät
vähäsuolaisiin
- jodioimaton suola jodisuolaan

Vähennä näiden käyttöä:
sokeri, suola, eläinrasvat, kookos- ja
palmuöljy, punainen liha

Lisää näitä ruokavalioosi:
kasvikset, sienet, marjat, hedelmät, öljy,
pähkinät, mantelit, siemenet, kala, herneet,
pavut, linssit

LÄHDE: SYÖDÄÄN YHDESSÄ – RUOKASUOSITUKSET
LAPSIPERHEILLE

RASVAN LAATU ja suolan käyttö ovat merkittävässä roolissa erityisesti sydän- ja verisuonisairauksien riskin hallinnassa. Rasvan laatu vaikuttaa myös veren kolesteroliin.

- Tyydyttyneen eli kovan rasvan määrää pitäisi vähentää ja ottaa tilalle pehmeitä rasvoja, joita saa esimerkiksi rasvaisesta kalasta, margariinista, öljystä, pähkinöistä ja siemenistä. Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat edelleen liikaa suolaa. Esimerkiksi leipä on sellainen elintarvike, jossa suolaa voi olla paljonkin, Erkkilä muistuttaa.

Myös suomalaisten sokerin saanti on Erkkilän mukaan yläkantissa suosituksiin nähden.

- Sokerisissa ruoka-aineissa on turhaa energiaa ja ne vievät ruokavaliossa tilaa hyviltä ruoka-aineilta, esimerkiksi kasviksilta, hedelmiltä ja marjoilta, joista saa paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja. Esimerkiksi vatsa voi alkaa oireilla, jos kuidun saanti on vähäistä.

Erkkilä korostaa kokonaisuuden merkitystä terveyttä edistävässä ruokavaliossa.

- Superfoodista on puhuttu viime vuosina paljon. Kohtuus kaikessa on hyvä periaate. Jos ruokavaliossa on laajemminkin ongelmia, ei pelkkä superfoodin lisääminen ratkaise kaikkia ongelmia. On myös tärkeää muistaa, ettei ruoka ole ainoastaan ravintoaineita. Ruoasta pitää iloita, ja ruokailu on sosiaalinen tilanne, Erkkilä toteaa.

hyvinvointi
ruokavalio
terveys

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva