Puhtia syksyyn
kotimaisilla
voimayrteillä

Teksti Digimag/Teemu Viemerö Kuvat Arctic Warriors, Hanna Hurtta
Tutkitusti maailman puhtaimmassa, Lapin kauniissa luonnossa kasvaa ravinteikkaita yrttejä jaksamiseen ja terveelliseen elämään.

Vuonna 2014 Rovaniemen Narkauksen kylään nousi yritys nimeltä Arctic Warriors. Syyskuun lopussa Kuopion hyvinvointimessuille saapuvan yrityksen myynti- ja markkinointipäällikkö Tuija Kauppinen kumppaneineen huomasi suomalaisten kasvaneen kiinnostuksen terveellisiä, ravintopitoisia superruokia kohtaan. 

Valtaosa "superfoodeista" tulee Suomeen ulkomailta, vaikka Lapissa kasvaneet yrtit ja kasvit ovat tutkitusti puhtaita ja vahvoja. Pohjoisen luonnonantimet antavat tukea niin henkiseen ja fyysiseen jaksamiseen kuin vastustuskyvyn vahvistamiseen.

‒ Meillä täällä Lapissa on valtavasti marjoja, kasveja ja yrttejä, jotka tuovat virkeyttä arkeen, tehokkuutta liikuntasuorituksiin, taisteluvalmiuksia flunssia vastaan ja yleisesti terveyttä elämään, Kauppinen valaisee.

‒ Olemme jo viiden vuoden ajan kasvattaneet ja valmistaneet tuotteitamme kotitilallamme. Kuusenkerkkää meille keräävät paikalliset villiyrttien kerääjät, Kauppinen kertoo. 

Arctic Warriors
Jokelantie 1654, Narkaus 
Puh. 050 493 6573
www.arcticwarriors.fi
Tule tutustumaan Arctic Warriorsin tuotteisiin Kuopion Hyvinvointimessuilla 29.–30.9.

1 Väinönputki (Angelica archangelica)
Lapin oma alkuperäiskasvi, jolla on pitkä historia saamelaisten keskuudessa. Vanha kansa pureskeli kasvin juuria korjatakseen C-vitamiinipuutosta pitkän talven jälkeen. Väinönputki on antibakteerinen yrtti, jolla on kurkkua desinfioiva vaikutus, ja se vahvistaa kehon vastustuskykyä.

2 Ruusujuuri (Rhodiola rosea)
Juurensa ruusuisesta tuoksusta nimensä saanut arktinen kasvi. Aivojen ulkonäköä muistuttavan juuren sisus ylläpitää ja tasapainottaa käyttäjänsä henkistä ja fyysistä suorituskykyä. Suosittu yrtti erityisesti Venäjällä, missä sitä on käytetty muun muassa tukemaan kosmonauttien jaksamista raskailla avaruuslennoilla. Korkea salidrosiini- ja rosaviinipitoinen valmiste.

3 Kuusenkerkkä (Picea abies)
Vaaleanvihreät kuusenkerkät ovat alkukesän satoa, ja ne sisältävät runsaasti muun muassa C- ja A-vitamiinia ja antioksidantteja. Kuusenkerkät sisältävät myös antibakteerisia eteerisiä öljyjä, jotka ehkäisevät kehon tulehdustiloja. Helppokäyttöinen kuusenkerkkäjauhe voidaan nauttia esimerkiksi teen, smoothien tai vaikka jäätelön kera. 

4 Nokkonen (Urtica dioica ssp. sondenii ja Urtica dioica ssp. dioica)
Jo vanhan kansan käyttämä elinvoimaa antava yrtti, joka sisältää enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, enemmän rautaa kuin pinaatti ja enemmän kalsiumia kuin maito. Sisältää myös piitä, joka on hyväksi hiuksille ja kynsille. Nokkosen siemen puolestaan tukee muistia ja ihon hyvinvointia.

KUUSENKERKKÄLATTE

2 annosta

5 dl kaura- tai mantelimaitoa 
2 tl KERKKÄ-kuusenkerkkäjauhetta 
3 tl hunajaa 
ripaus vaniljajauhetta

Kuumenna maito höyryäväksi. 
Sekoita tilkka maitoa kuusenkerkkäjauheeseen. 
Kaada loput maidosta tehosekoittimeen ja lisää kuusenkerkkäseos sekä hunaja. Sekoita vaahtoavaksi. 
Kaada kuppeihin ja viimeistele juomat ripauksella vaniljajauhetta. 

Arctic Warriors
kuusenkerkkä
ruusujuuri
väinönputki
Nokkonen
superfood
Lappi
kotimainen
yrtit
luonnonantimet

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva