Priorisoinnista hyvinvointia elämään

Priorisoinnista

hyvinvointia

elämään

Teksti Digimag/Maiju Korhonen Kuva Emma Ronkainen
Mielen rauhoittaminen vaikuttaa muun muassa uneen, vireystasoon, työtehokkuuteen, hermostoon, ruoansulatukseen ja suoliston toimintaan.

Hyvinvointivalmentaja Karita Tykkä jakaa vinkkejä ja työkaluja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin koko viikonlopun ajan Tahko Spa Hotellissa.

Hyvinvointivalmentaja Karita Tykän mukaan on oma valintamme, miten priorisoimme elämäämme. Hänen elämänsä tärkeimmät asiat ovat perhe ja terveys.

– Opiskelin alun perin ravitsemuksen vaikutusta hyvinvointiin, mutta kiinnostuin sittemmin henkisestä hyvinvoinnista. Ymmärsin, että jos mieli ei voi hyvin, ei ravitsemuksestakaan ole samanlaista hyötyä, Tykkä sanoo. 

Hänen mielestään ajanpuute pitää huolta omasta hyvinvoinnista johtuu jokaisen omista valinnoista. Itselleen täytyy arvottaa, mistä on valmis luopumaan, jotta pystyy tekemään omalle hyvinvoinnilleen tärkeitä asioita.

– Kun ihminen sanoo, ettei hänellä ole aikaa meditoida, ulkoilla tai valmistaa terveellistä ruokaa, hän tosiasiassa tarvitsee näitä asioita enemmän kuin koskaan voidakseen hyvin. Meidän olisi hyvä olla armollisia itsellemme ja hyväksyä se, että kaikki vie aikaa, Tykkä sanoo.

Oman hyvinvoinnin laiminlyönti kostautuu ennen pitkää sairastelulla. 

– Keho hakee kokoajan biologista tasapainotilaa eli homeostaasia. Sairastuminen on kehon viesti epätasapainotilasta, jonka se pyrkii korjaamaan tavalla tai toisella, Tykkä kertoo. 

OHJELMA

PERJANTAI 2.10.

 • Alk. 16.00 Majoittuminen Tahko Spa Hotelliin
 • 20.00 Tutustuminen ja alkujutustelut

LAUANTAI 3.10.

 • 8.00–9.00 Aamuharjoitukset ja kehon elinvoiman sekä energian vahvistaminen
 • 9.00–10.00 Aamiainen yhdessä
 • 10.00–12.00 Vaellus ja esimerkiksi ikävästä tunteesta irti päästämisharjoitus
 • 12.00 Luento 45 min
 • 14.00 Lounas
 • 15.30–17.30 Tilaa kysymyksille sekä rentoutus tai läsnäolo-harjoitus
 • 17.30–19.30 Omaa aikaa leväten tai Tahko Spa Hotellin palveluista nauttien
 • 20.00 Illallinen yhdessä – tilaa kysymyksille, herkullista ruokaa ja läsnäoloa

SUNNUNTAI 4.10.

 • 8.30–9.30 Aamunharjoituksia ja ohjattu meditaatio
 • 9.30 Kiireetön ja herkullinen aamiainen. Aikaa kysymyksille, ajatusten ja kokemusten jakamiselle
 • 11.00 Eteenpäin omaehtoista nautiskelua Tahko Spassa tai Tahkon upeissa maisemissa ja hymyssä suin sekä inspiroituneena kotimatkalle
   

TYKÄN MUKAAN ihmisten suurimpia haasteita hyvinvoinnin tavoittelussa on kokonaisuuden hahmottaminen. 

– Meillä on tapana ulkoistaa haasteemme ja etsiä vastauksia ja ratkaisuja ulkopuoleltamme, esimerkiksi valmiiksi laadittujen treeni- tai ruokavalio-ohjelmien avulla. Toinen ihminen voi kyllä antaa ideoita, inspiraatiota, ajatuksia tai tietoa, mutta kukaan ei tiedä paremmin omia tarpeitaan kuin se, joka tätä tietoa tarvitsee, Tykkä sanoo. 

Kevyimmillään meditaatio voi olla pelkkä hengitysharjoitus, jossa keskitytään kuuntelemaan oman hengityksen ääniä. Koska aivojen tehtävä on tuottaa ajatuksia, täydellisen nolla-ajattelun tilan tavoittelu on turhaa. Tärkeintä on olla hetkessä läsnä.

– Ihmiset pyrkivät liikaa täydellisyyteen. Minusta meidän olisi hyvä päästää irti tästä ajatusmallista. Myönnän itsekin olleeni aikaisemmin suorittaja. Vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana olen onnistunut vapautumaan asettamistani vaatimuksista ja tekemään useimmiten kuten itselleni on parasta, Tykkä sanoo.

Tykän oma päivä alkaa 10–30 minuutin meditaatiohetkellä, jonka jälkeen seuraa fyysinen harjoite ja avantouinti kylmässä meressä.  

– Tietokoneelle päästyäni aloitan työskentelyn minuutin mittaisella rentoutusharjoituksella. Se lisää tehokkuuttani. Harjoituksen jälkeen olen enemmän läsnä, Tykkä sanoo.

Lisää Tykän ajatuksia hyvinvoinnista pääsee kuuntelemaan lokakuussa Tahkon hyvinvointiviikonlopussa 2.–4.10.2020

Tahko Spa Oy
Keitaankatu 1, TAHKOVUORI
Puh. 0600 550 148, info@tahkospa.fi
www.tahkospa.fi

Varaukset ja ilmoittautumiset 2.9. mennessä
Tahko Spa Hotellin myyntipalveluun puh. 0600 550 147 tai sales@tahkospa.fi

Tahko Spa Hotel
Karita Tykkä
hyvinvointiviikonloppu
hyvinvointivalmentaja

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva