Portaita pitkin

Tahkon-
rinteille

Teksti Digimag/Marlene Sanoukian Kuvat Digimag/Jessika Narkaus, Kuopio-Tahko Markkinointi
Tahkovuoren voi valloittaa nyt portaita kapuamalla, sillä Tahkolla otetaan syyslomalla käyttöön uudet, Suomen pisimmät portaat. Ne tarjoavat upeat puitteet kuntoiluun ja maisemien ihailuun.

Tahkon maisemallisesti hienot uudet portaat sijaitsevat Tahkonrinteillä luonnon keskellä, ja niiltä avautuu upea näkymä Syvärille. Portaat kiemurtelevat metsässä liito-oravien puita ja muita luontoesteitä väistellen luonnollisena jatkumona Tahkon sillalle, jolta rinteelle pääsee kesäisin Tahkolahden rannasta Tirolin terassin luota.

– Idea Tahkon portaiden tekemisestä syntyi jo jonkin aikaa sitten, ja nyt se konkretisoitui rahoituksen saamisen myötä tänä kesänä, kertoo Tahkonrinteiden liiketoimintajohtaja Pasi Martikainen. Portaat ovat tulleet maksamaan yli 200 000 euroa, ja niiden rakennuttajana on ollut Savon Kuljetus Oy.

Portaita rakentamassa olleen tahkolaisen yrittäjän ja monitoimimiehen Jouko Liinamaan mukaan projekti on edennyt sujuvasti, ja se on ollut hyvin manuaalista ja fyysistä työtä.

– Rakennustyö alkoi murskeiden levittämisellä metsäkoneella, ja sitten lapiolla ja rautakangilla kaivettiin montut, Liinamaa kuvailee. Sen jälkeen kaivettiin pilarimontut ja runkolinja ja tehtiin rappuslankut ja kaiteet.

PORTAAT AVATAAN syyslomia varten 13.10., jolloin valmista osuutta pitkin voi ensimmäiseltä tasanteelta vauhtirinteen hissilinjalta alkaen kävellä ylös saakka. Viimeinen, noin 70 metrin pituinen alaosuus valmistuu muutaman viikon kuluessa. Portaiden kokonaispituus on noin 800 metriä, ja niiden lomassa on tasaisia murskeosuuksia. Portaat ovat kuntoliikunta- ja urheilukäytössä vapaasti maksutta. Talvikunnossapitoa niillä ei ole, joten talvisin ne ovat suljetut.

– Portaisiin tulee hyvä opastus sekä kunto- että huippu-urheilijoille, joten kaikenkuntoiset voivat kehittää kuntoaan niiden avulla, Pasi Martikainen kertoo. Suunnitteilla on Martikaisen mukaan myös porrasjuoksukisoja ja mahdollisimman monipuolista toimintaa tulevaisuudessa ehkä jopa ympäri vuoden.

TAHKOVUORTA VALLOITTAESSA voi sen huipulla sijaitsevan Panorama Bar & Cafén pihapiirissä sammuttaa janonsa syyslomaviikolta 42 lähtien Tahkon rinteiltä aikoinaan löytyneestä vanhasta myllykivestä pulppuavalla lähdevedellä. Baariin tuleva lähdevesi on peräisin noin 300 metriä alempana rinteessä sijaitsevasta kaivosta. Vesi pumpataan kaivosta putkia pitkin ylös ja myös myllykiveen, jonka keskelle ravintolan yrittäjä Harri Jokela on porannut reiän. Myllykivi sijaitsee kävely- ja pyöräilyreitin varrella, ja se on jatkossa käytössä vedenlähteenä Tahkon kesäkaudella.

Vastakkaisessa suunnassa on maineikas ravintola Pehkubaari, joka on syyslomaviikolla auki lauantaista lauantaihin. 21.10. syysloma huipentuu Pehkun perinteiseen Ruska-afteriin. Ponttoonisillan alkupäässä kannattaa myös pistäytyä rannalla sijaitsevaan Ravintola Kaislaan.

tahko
kuopio
portaat
hyvinvointi

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva