Polttarit ovat

kunnian-osoitus

Tekstit NMT/Sirpa Korhonen Kuva Aki Rossi/Voema
Polttariperinne on muuttanut ajansaatossa muotoaan ja nykyään keskiössä on hemmottelu ja hauskanpito. Polttareiden ei tarvitse olla toisen nolaamista, vaikka mukaan kannattaakin lähteä pilke silmäkulmassa. Se on kunnianosoitus avioon astuville.

Polttariperinne on rantautunut Suomeen jo 1800-luvun lopulla saksankielisen väestön saattelemana. Polttarit-sana on peräisin saksankielisestä sanasta polterabend, jolla tarkoitetaan metelöinti-iltaa. Alun perin sulhaselle tarkoitettu siirtymisriitti avioelämään levisi pian myös morsianten keskuuteen. Perinteen on uskottu karkottavan pahoja voimia ja tuovan onnea avioliittoon ja yhteiseen kotiin. Perinteen syntyaikana tuleva aviopari muutti yhteiseen talouteen vasta häiden jälkeen.

KAVERIPORUKASSA vietetty seremonia oli alkujaan häitä edeltävänä iltana, eli viimeisenä iltana ennen avioliiton satamaa. Nykyään polttarit pidetään yleisimmin hyvissä ajoin ennen juhlaa, kun hääjärjestelyt eivät vielä ole kuumimmillaan.

Yleensä vastuu polttareiden järjestämisestä on kaasoilla ja bestmaneilla. Suunnittelussa auttaa, jos muistaa tai on jopa kirjoittanut ylös asioita, joita polttarisankari on sanonut toivovansa. Tärkeää olisi tiedostaa, mistä polttarisankari tykkää, vieraiden mieltymykset ovat toisarvoisia.

Nykyään taikausko on polttariperinteestä vähentynyt ja polttarit ovat huomionosoitus avioliittoon astuvalle. Joistakin uskomuksista pidetään kuitenkin kiinni. Esimerkiksi morsiussauna on edelleen suosittu hemmotteluhetki morsiamelle.

Lähde: naimisiin.info

HULVATTOMAT HÄÄLEIKIT

Hääleikit rentouttavat tunnelmaa ja osallistavat myös vieraita ikimuistoisen juhlan onnistumiseen.

1Murresana-alias
Morsian ja sulhanen selittää vuorotellen murresanoja toisilleen tai vieraille. Leikki toimii parhaiten alun perin eri murteen osaavilla pareilla. 

2Hääparivisa
Leikissä itse hääpari toimii arvuuttelijana. Joukkueet voi muodostaa koko juhlaväestä, tai kaasot vs. bestmanit. Hääpari esittää morsiameen, sulhaseen tai heidän yhteiseen taipaleeseen liittyviä kysymyksiä. Joukkueet arvaavat joko yhtä aikaa paperille tai ääneen. 

3Aarteenmetsästys
Morsian ja sulhanen kilpailevat vastakkaisissa joukkueissa. He valitsevat joukkueeseensa jäsenen oman suvun puolelta. Juontaja antaa tehtäväksi etsiä ja tuoda hänelle aarre. Aarre on jokin juhlatilasta löytyvä tavara, esimerkiksi punainen kravatti. Näin myös vieraat osallistuvat leikkiin.

4Kumpi teistä…?
Leikissä hääpari asetetaan istumaan selät vastakkain. Molemmille annetaan miehen ja naisen kenkä vastaamista varten. Hääparille esitetään satunnaisia kysymyksiä, aloittaen ”Kumpi teistä…”. Morsian ja sulhanen vastaavat nostamalla ilmaan jommankumman kengän. Myös yleisö voi keksiä kysymyksiä leikin aikana.

5 Sanaleikki nimestä
Hääparin koko nimestä muodostetaan sanoja käyttäen nimiyhdistelmän kirjaimia. Ryhmät voidaan jakaa pöytäkunnittain.

häät
juhlat
polttarit
hääleikit

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva