Pidä lääkityslista ajan tasalla

Pidä lääkityslista

ajan tasalla

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Mirka Happonen
Iän mukana lääkkeiden määrä saattaa nousta, mutta jokaisella lääkkeellä on oltava tarkoitus. Apteekkari Jaana Hannula (toinen vasemmalta), proviisori Henna Rusanen (edessä) sekä muu henkilökunta auttavat ammattitaidolla ja ystävällisellä palvelulla.
Vinkit lääkityslistan kokoamiseen
  • Varmista, että listasta on olemassa vain yksi versio.
  • Pyydä listan kokoamiseen apua esimerkiksi apteekiltasi.
  • Pidä listaa mukana esimerkiksi puhelimessa tai tulosta se lompakkoon.
  • Kirjoita lista paperille tai tulosta valmis pohja esimerkiksi Apteekkariliiton verkkosivuilta.
  • Kokoa yhteen kaikki resepti- ja itsehoitolääkkeet, luontaistuotteet, vitamiinit, ravintolisät ja muut säännöllisesti käyttämäsi valmisteet. 
  • Lääkityslistaan on hyvä yhdistää myös rokotuskortin tiedot.
  • Merkkaa lääkityslistaan valmisteen nimi, käyttämäsi annostus ja lääkkeen käyttötarkoitus sekä lääkehoidon tavoite.
  • Päivitä listaa, jos siihen tulee muutoksia.

Lähde: www.anja.fi

Lääkityslistasta voi olla mittaamatonta apua oman tai läheisen sairastumisen hetkellä. Ajantasaisesta lääkityslistasta löytyvät kaikki käytössä olevat lääkevalmisteet, kuten reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet, ravintolisät ja rokotteet. Listan avulla voidaan myös tarkastaa, ettei käytössä ole päällekkäisiä tuotteita.

– Terveydenhuollon järjestelmistä ei löydy välttämättä vitamiineja, elintarvikkeiksi luettavia valmisteita ja vapaan kaupan tuotteita, joten niiden sopivuus nykyiseen lääkitykseen paljastuu yleensä vasta apteekissa oston hetkellä, kuvailee apteekkari Jaana Hannula Satama apteekista.

Proviisori Henna Rusanen tarkentaa, että apteekkihenkilökunnan ammattitaito korostuu,  kun asiakas tulee vaivan tai oireen kanssa etsimään sopivaa lääkitystä. Tarvittaessa hänet ohjataan suoraan lääkärille. Asiakas saattaa olla ostamassa kipulääkettä, joka ei sovikaan yhteen vaikkapa hänen käyttämänsä verenohennuslääkityksen kanssa. 

– Olemme kuin entisajan kyläapteekki, jossa tunnetaan asiakkaat ja osataan suositella tuotteita, hymyilee Rusanen.

Välillä asiakkaat saattavat miettiä, miksi lääkäri on määrännyt tiettyä lääkettä. Hannulan mukaan, koska esimerkiksi korkea verenpaine tai kolesteroli eivät tunnu miltään, ei lääkkeen syömistäkään pidetä oleellisena. Esimerkiksi kipulääkkeen kohdalla vaikutus on huomattava, koska se poistaa kivun. Silloin henkilökunnan on helppo perustella lääkkeen hyödyllisyys ja antaa lisäohjeita.

– Vain syöty lääke auttaa, mutta välillä tilapäiseen käyttöön tarkoitettu lääke jää käyttöön, jolloin saattaa syntyä päällekkäisyyksiä, kertoo Hannula.

Satama apteekin keskeinen sijainti Kuopion pääterveysaseman välittömässä läheisyydessä varmistaa, että asiakas saa myös tarvitsemansa lääkkeet samalla lääkärireissulla. Lähellä on myös autopaikkoja, joihin on helppo parkkeerata. Apteekkiin on esteetön kulku.

– Toivoisin, että Kuopionkin kotisairaanhoidossa otettaisiin käyttöön palveluseteli; asiakas voisi itse valita annosjakeluapteekkinsa ja apteekissa pysytyttäisiin paremmin kartoittamaan asiakkaan kokonaistilanne, visioi Hannula. 

Satama Apteekki 
Maaherrankatu 23, Kuopio
Puh. 017 261 2035 
www.satama-apteekki.fi

satama apteekki
apteekkari
farmaseutti
lääkityslista

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva