Pidä huolta

suustasi

Teksti: Arja Kangas Kuva: Hammaslääkäriliitto
Suuhygienia on merkittävä kaikissa elämän käänteissä. Suuri osa väestöstämme ikääntyy nyt omat hampaat suussa, eläkeikään tulevista kokonaan ilman omia hampaita on enää reilusti alle 10 prosenttia.

Ikääntyneemmillä suun terveyden merkitys korostuu entisestään, sillä suu on herkempi altistumaan tulehduksille ja suun omahoito voi vaikeutua yleisen toimintakyvyn heikentyessä.

Suun sairauksien ehkäisy perustuu hyvään omahoitoon ja siksi hyvä suuhygienia on erittäin tärkeä koko elämänkaaren aikana. Suussa tapahtuvat ikämuutokset, ikenien vetäytyminen, hammaskaulojen kuluminen ja limakalvojen oheneminen ja myös runsas hammaslääkärin tekemä hoitokertymä vuosien varrelta voi vaikeuttaa puhdistusta. Suun kuivuminen on usein ongelma sairauksien ja runsaan lääkityksen takia. Tällöin syljen huuhtova vaikutus suussa jää vähäiseksi ja nostaa tulehdusriskiä. 

Hammaslääketieteen tohtori Kaija Komulaisen mukaan ikääntyneillä suun terveyden hoitamisessa korostuu aikaisempaa enemmän hammaskaulojen reikiintymisen ehkäisy ja ienterveys. Ikenien hyvää hoitamista hyvällä puhdistuksella puoltavat tutkimukset, jotka osoittavat, että esimerkiksi aivoverenkiertohäiriö- ja sydänsairaustapauksissa taustalta on löytynyt bakteereja, jotka ovat peräisin hammasplakista.

- Pitkäaikainen ientulehdus etenee helposti syvempiin kudoksiin, jolloin bakteerikanta monimuotoistuu ja tulehdus pahenee. Ikenen tulehdus kuormittaa koko verenkiertoa ja on mahdollinen riskitekijä esimerkiksi sydän - ja verisuonisairauksille, keuhkosairauksille ja diabetekselle. Suun tulehdustila on hoidettava kuntoon, kuten kaikki muutkin tulehdustilat, jotka rasittavat elimistöä.

IENTULEHDUSTA VOI ehkäistä ja saada hyvin hallintaan huolellisella puhdistamisella. Komulaisen mukaan hampaiden puhdistamiseen suositellaan nykyään enenevässä määrin sähköhammasharjan käyttöä. Pyörivät harjakset ja harjasten sykkivä liike puhdistaa purukaluston perusteellisemmin kuin tavallinen hammasharja. Sähköharja sopii erinomaisesti myös iäkkäille ja voi korvata esimerkiksi käden motoriikan puutteita. Hammasvälien ja proteesien puhdistaminen sekä tietyissä suunhoidollisissa ongelmissa myös suuvedet on syytä muistaa. Suun hygienian ja koko terveyden kannalta tärkeä asia on riittävä vedenjuonti ja säännölliset, terveelliset, ruokailutottumukset.

- Irtoproteesit ja erityisesti vanhat irtoproteesit voivat olla vaikeita puhdistettavia. Kun immuunivaste on iäkkäällä muutenkin tavallista heikentyneempi, voi proteesien alle syntyä herkästi tulehdustila. Yleisesti ottaen hammasproteeseja käyttävät käyvät vielä erittäin harvoin hammashuollossa, Komulainen harmittelee.

- On käynyt mielessä, että samoin kuin lapset ja nuoret kutsutaan suun tarkastuksiin tietyssä iässä, olisi syytä kutsua tarkastuksiin myös ikääntyneet, esimerkiksi 75 vuodesta ylöspäin.

hammashoito

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva