Pelastuslaitos 
kouluttaa
ja ohjaa
varautumaan

Teksti Digimag/Sanna Kallankari Kuvat Digimag/Mirka Happonen
Pelastuslaitoksen palvelukirjo on laaja. Sammutus- ja pelastustöiden ohella laitoksen tärkeä tehtävä on häiriö- ja poikkeustilanteisiin varautuminen, turvallisuustietoisuuden lisääminen ja onnettomuuksien ennaltaehkäiseminen.

Pohjois-Savon pelastuslaitos huolehtii pelastuslain mukaisesti alueellaan pelastustoimen valvonta-, sammutus- ja pelastustehtävistä sekä turvallisuusviestinnästä ja neuvonnasta, jonka tavoitteena on onnettomuuksien ehkäiseminen sekä kansalaisten, yritysten ja yhteisöiden asianmukainen toiminta onnettomuus- ja vaaratilanteissa.

‒ Huolehdimme lisäksi väestön varoittamisesta vaara- ja onnettomuustilanteessa sekä heidän hälytysjärjestelmästään. Tuemme pelastustoimen alueen kuntien valmiussuunnittelua, huolehdimme öljyntorjunnasta, ilotulite- ja kemikaalivalvonnasta pelastustoimelle kuuluvin osin sekä nuohouspalveluista. Lisäksi tuotamme ensivasteen jokaisessa alueen kunnassa ja sopimusperusteisesti myös ensihoidon Pohjois-Savon sairaanhoitopiirille Kuopiossa, Varkaudessa ja Suonenjoella, summaa riskienhallintapäällikkö Paavo Tiitta.

POHJOIS-SAVON PELASTUSLAITOKSEN alueella on kattava paloasemaverkosto, paloasemia on jokaisessa kunnassa. Omia asemia on 29, joiden lisäksi sopimus- ja tehdaspalokuntia on kahdeksan.

‒ Haluamme olla lähellä kansalaisia ja helposti tavoitettavissa. Aina voi kysyä neuvoa varautumiseen tai kodin paloturvallisuuteen, ennaltaehkäisyyn ja muihin kiireettömiin asioihin joko käymällä paloasemalla tai soittamalla meille. Onnettomuuksissa ja hätätilanteessa soitetaan aina suoraan hätänumeroon 112, kertoo Tiitta.

VARAUTUMISELLA TARKOITETAAN väestön sekä kuntien varoittamista vaaroista ja valmiussuunnittelua poikkeusoloja varten. Pelastuslaitos ohjaa ja tukee kuntien valmiussuunnitelmia sekä antaa neuvoja ja opastusta yrityksille ja yhteisöille pelastussuunnitelmien laadintaan.

‒ Tuotamme vaaratiedotteita eri kanavissa, kuten Facebookissa, internetsivuillamme ja lehdissä. Esimerkiksi silloin, jos jossakin riehuu tulipalo, jonka savua tulee varoa. Teemme myös tiedotteita erityistarpeisiin. Esimerkkinä kuluneen kesän vieraskieliset tiedotteet ulkomaalaisille marjanpoimijoille avotulentekokielloista metsäpalovaaran aikana.

POHJOIS-SAVON PELASTUSLAITOS
Volttikatu 1 A, Kuopio
Puh. 017 182 111
www.pspelastuslaitos.fi

 

Miten yksittäinen ihminen ennaltaehkäisee onnettomuuksia?

• Tulipaloriskien ennaltaehkäisy lähtee asumisesta: pidä huolta palovaroittimien toimivuudesta, yleisestä siisteydestä, sähkölaitteiden toimivuudesta ja sähkökytkentöjen oikeaoppisuudesta. Käytä tulisijoja, kynttilöitä ja kodin sähkölaitteita valvotusti.

• Nuohoututa koulutetulla nuohoojalla kerran vuodessa vakituiset ja ympäri vuoden käytössä olevat vapaa-ajan asuntojen tulisijat. Kesämökeillä nuohous tehdään vähintään kolmen vuoden välein.

• Aja liikenteessä maltillisesti ja noudata liikennesääntöjä sekä yleistä varovaisuutta. Huolehdi auton ja renkaiden asianmukaisesta kunnosta. Ota muut huomioon.

Miten yksittäinen ihminen varautuu häiriötilanteisiin?

• Kansalaisen tulisi selvitä häiriötilanteessa vähintään 72 tuntia, esimerkiksi vesikatkossa tai myrskyn aiheuttamassa sähkökatkossa. Lue lisää >

• Kotivara: Kotona kannattaa olla varastossa ruokaa, vettä, valonlähteitä (kynttilät tai taskulamput), vilttejä ja polttopuita, jos talossa on varalämmitysmahdollisuus tulisijoilla.

• Tavallinen maalaisjärki luo hyvän ja riittävän pohjan varautumisessa.

• Lisätietoja: www.pspelastuslaitos.fi -> varautuminen/väestönsuojelu -> Kotivara, www.72tuntia.fi

Pohjois-Savon pelastuslaitoksella suoritetaan yli 5 000 tehtävää vuosittain. Liikenneonnettomuuksia niistä on noin 750 tehtävää ja tulipaloja 500, joista varsinaisia rakennuspaloja on 100–120. Maastopaloja oli kuluneena kesänä 145. Eniten väestöä pelastuslaitos kohtaa kuitenkin vuosittain monikirjoisissa valistus- ja ohjaustehtävissä, kuten turvallisuuskoulutuksissa ja erilaisissa tapahtumissa. 

– Meillä voi oppia ensiapua, alkusammutusta, tulipalossa oikein toimimista ynnä muuta. Näin pyrimme estämään onnettomuuksia ja vähentämään niiden vaikutuksia. Turvallisuusviestintämme on suunnitelmallista: tavoitteemme on kohdata 15 % alueen väestöstä vuotuisasti ennaltaehkäisevissä ja turvallisuutta edistävissä tilaisuuksissa. Olemme jo tänä vuonna järjestäneet 445 eri tilaisuutta. Järjestämme avoimet ovet -päiviä, koulutustilaisuuksia yrityksille, yhteisöille ja kansanryhmille, kuten vanhuksille, eskareille, koululaisille, hoito- ja huoltolaitoksien henkilökunnalle. Tiedot koulutuksista löytyy turvallisuusviestintäsuunnitelmastamme internetsivuiltamme, summaa Tiitta.

Tiitta lähettää lukijoille turvallisuushenkiset terveiset pimenevään syksyyn:
– Kannattaa tarkistaa, että autosta löytyy huopa, huomioliivi sekä taskulamppu. Samoin pihatulia ja kynttilöitä poltettaessa on muistettava huolehtia palamattomasta alustasta ja siitä, että alusta on liikkumaton myös tuulessa. Syysmyrskyihin varaudut parhaiten huolehtimalla Kotivarasta!

Pelastuslaitos
kuopio
Pohjois-Savon Pelastuslaitos
turvaaminen
kouluttaminen
varautuminen
ennaltaehkäisy

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva