Palautusjuomista potkua

Palautusjuomista
potkua päivään

Teksti Digimag/Kati Kulmala Kuvat Eino Ansio, Timo Kettunen
Palautuminen on oleellinen osa treeniä. Tutkimusten mukaan levon ja terveellisen ruokavalion lisäksi proteiinipohjaisten juomien avulla liikuntasuorituksiin voi saada parempia tehoja, lihaskasvua ja voimaa lisää.

Palautusjuomien ilmestyminen ruokakaupan hyllylle on saanut monet kuluttajat ostamaan tuotetta niin urheilun jälkeen kuin välipalana nautittavaksi. Tetroihin pakatuissa juomissa houkuttelee helppokäyttöisyys, sillä niitä ei tarvitse itse sekoitella. Palautusjuomien tuomat hyödyt ja käyttötavat eivät kuitenkaan näy suoraan pullojen tai purkkien kyljestä.  

Timo Kettunen on terveystieteiden maisteri ja farmaseutti, jonka yritys Terveysmyrsky keskittyy terveyteen ja hyvinvointiin. Hän on perehtynyt laajalti ravitsemusasioihin muun muassa tuoreessa kirjassaan; Miksi syömisestä tuli niin hankalaa?

‒ Palautusjuomista on tieteellistä näyttöä, ero on lähinnä siinä, mitä palautumisjuoma sisältää ja millaisen treenin jälkeen se nautitaan. Myös maidon ja maitokaakaon hyödyistä palautumisessa löytyy paljon tutkimuksia, Kettunen kertoo. 

‒ Palautumisjuomien hyödyt korostuvat mitä kovempaa ja raskaammilla painoilla harjoitellaan, sillä raskaan vastusharjoittelun jälkeen niistä on selkeää hyötyä voiman ja lihasmassan kasvussa. 

‒ Käytännössä palautumisjuoman tärkein komponentti on proteiini, jota kannattaa kaikkien palautumisjuomaa käyttävien nauttia. Mitä pitkäkestoisempi tai raskaampi suoritus on ollut, sitä enemmän juomassa voisi olla myös nopeita hiilihydraatteja, jolloin elimistö saa nopeasti energiaa. Neste on tärkeä pitkän tai intensiivisen suorituksen jälkeen, jolloin palautusjuoma auttaa nestetasapainon ylläpitoon. 

‒ Voimalajien harjoittajan kannattaa sujauttaa palautusjuomaan vielä kreatiinia, jossa on selkeästi sekä palauttavia että voimatasoja nostavia ominaisuuksia. Kreatiini on yksi tutkituimmista ravintolisistä, mainitsee Kettunen. 

‒ Toki palautumisjuomalla voi olla myös psykologisia vaikutuksia, eli jos uskotaan palautusjuomasta olevan hyötyä, voi treenimotivaatiokin pysyä entistä paremmin yllä. Vitamiineilla ei yleensä ole mitään tekemistä palautumisen kanssa ja esimerkiksi C-vitamiini voi heti harjoittelun jälkeen jopa haitata täysin optimaalista palautumista.

Kettunen tietää, ettei palautusjuomilla voi kuitenkaan korvata perusruokaa.

‒ Tärkeää on myös oikeanlainen ravinto ja riittävä lepo sekä harjoittelu, joka on järkevä omaan elämäntilanteeseen nähden. Kun nämä perusasiat ovat kunnossa, saa palautusjuomistakin paremman hyödyn. Kaupallisissa palautusjuomissa kannattaa tarkkailla sokerin määrää, neuvoo Kettunen.

Isopoussu luottaa palautusjuomiin

Urheilija Laura Isopoussu toimii nykyään valmentajana lasten ja nuorten parissa CrossFit 8000-valmennuskeskuksessa. Lisäksi hän kilpailee CrossFitissa ja toimii valmentajana myös aikuisille. 

Crossfitissa Isopoussua kiehtoo lajin monipuolisuus ja sen tuomat fyysiset haasteet. Ennen Crossfitia hän saavutti maailmanmestaruuden joukkuevoimistelussa vuonna 2010. 

– Kilpailemisen ja harjoitteluvolyymin nousemisen myötä olen huomannut palautusjuomien tehon. Nykyään otan treenin jälkeen palautusjuoman aina, ellen syö heti. Mielestäni palautusjuomat ovat hyvä lisä oikean kunnollisen ravinnon ohelle, mutta niitä ei tulisi kuitenkaan koskaan juoda oikean ruoan kustannuksella, Isopoussu kertoo. 

– Käytän lähes päivittäin Teho Sportin palautusjuomia, jotka ovat valmiita ja nestemäisiä. Ne ovat helppokäyttöisiä kovankin treenin jälkeen, hän jatkaa.

Usein Isopoussu nauttii palautusjuoman myös nopeana välipalana.

– Kovan harjoituksen jälkeen on tärkeä saada kroppaan rakennusaineita mahdollisimman nopeasti ja silloin olen kokenut palautusjuoman olevan hyvä ratkaisu siihen minulle ja muillekin.

Olvin tuotepäällikkö Susanna Rintamäki kertoo palautusjuomamarkkinoiden voimakkaasta kasvusta viime vuosien aikana.

‒ Myös tavalliset liikkujat ovat löytäneet tämän segmentin, eivätkä palautusjuomat ja urheiluravinteet ole enää pelkästään suunnattu fitness- ja ammattiurheilijoille. TEHO Sport on varsin uusi merkki urheiluravinnesegmentissä, mutta kuluttajat ovat löytäneet hyvin nämä uudet juomat ja ottaneet ne osaksi omaa treeniä ja arkeaan. Arjessa palautusjuomat sopivat myös välipaloiksi, Rintamäki mainitsee. 

‒ Tällä hetkellä kasvu palautusjuomamarkkinoilla on maltillisempaa, mutta segmentti on kuitenkin edelleen kasvussa. TEHO Sport -palautusjuomien kulutus on viimeisten parin vuoden aikana kasvanut hurjaa vauhtia kasvavan kuluttajakysynnän sekä lisäarvollisten tuotteiden kautta, kertoo Rintamäki.

Palkittu palautusjuoma on syntynyt savolaisten osaajien yhteistyössä suonenjoella. Viisi vuotta sitten kehitetyn tuotteen suosion kasvu jatkuu tänäkin päivänä kohisten. 

‒ Maidon jalostamisen ja tuotekehityksen innovatiivinen investointi,  uskallus ja yhteistyö Olvin kanssa synnytti Maitomaalle yhtiön yli sata vuotisen historian suurimman investoinnin. Ravintosisältö suunniteltiin tarkkaan urheilijan tarpeita varten, mutta juoma sopii yhtälailla muuhunkin palautumiseen kuten sairaudesta tai leikkauksesta toipumiseen, lisää Maitomaan toimitusjohtaja Mikko Sairanen

Olvi
Olvitie I-IV
74100 IISALMI
www.olvi.fi

Osuuskunta Maitomaa
Kuopiontie 2
77600 Suonenjoki
www.maitomaa.fi

terveys
hyvinvointi
treeni
palautuminen
urheilu
Teho Sport
palautusjuoma

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva