Päivitetyin varustein jahtiin

TEKSTI Digimag/heta jyrälä kuvat Digimag/mirka happonen
Nokkela metsästäjä treenaa kesän ja käy hakemassa kauden tarvikkeet hyvissä ajoin ennen syysruuhkaa.

Metsästäjät pääsevät pian harjoittelemaan ja ylläpitämään taitojaan metsästyskausia varten kivääri- ja haulikkoradoille. Osastopäällikkö Ismo Kurki Carlsonin urheiluosastolta kertoo, että nyt ajankohtaista on hankkia harjoituspatruunat ja savikiekot treenaamista varten.

Radalle kannattaa ottaa mukaan myös ampumasuojalasit sekä liivit tavaroiden kantamista varten.
– Vuosikaudet ollaan toitotettu kuulo-suojainten tarpeellisuudesta.

Nykyään metsästäjät ovat asiassa hyvinkin valveutuneita. Esimerkiksi stereokuulosuojaimet ovat hyvät, sillä ne vaimentavat kovan paukkeen, mutta puheäänen kuulee selvästi, kertoo kollega Heikki Haatainen.

Haatainen iloitsee liivien myös yleistymisestä metsästäjien keskuudessa.

– Ennen eivät metsästäjät käyttäneet ampumaliivejä rata-ammunnassa, kun niiden katsottiin kuuluvan kilpa-ampujille. Nyt niiden helppous on huomattu, sillä taskuissa saa kulkemaan niin patruunat, lasit kuin muutkin tarvikkeet, jatkaa Haatainen.

KURJEN MUKAAN metsästysvarusteisiin ja niiden laatuun ollaan nykyään valmiita panostamaan enemmän kuin aiemmin. 

Metsästyskengissä nouseva trendi on ”hiipivät kengät” eli pohjamateriaalin vaihtuminen järeästä pehmeämpään. Pehmeys takaa helpomman, kevyemmän ja hiljaisemman liikkumisen. Materiaalit ovat vettä pitävää Gore-Texiä, nahkaa tai kangasta. Notkeammilla kengillä voi jopa ottaa tarvittaessa muutamia hölkkäaskelia.

– Uudet kengät kannattaa hankkia nyt, jotta ne ehtii ajaa kunnolla sisään ennen tositoimia, Kurki vinkkaa.

Liikkuvassa metsästyksessä on alettu suosia vettähylkiviä vaatteita, jotka joustavat ja hengittävät perinteisiä vettä pitäviä vaatteita enemmän. Materiaalit ovat myös mahdollisimman äänettömiä, jottei linnustajaa hoksata. Passissa sen sijaan vedenpitävät, paksummat vaatteet pitävät edelleenkin metsästäjän lämpimänä. 

KÄYTETTYJEN ASEIDEN kauppa käy vilkkaana. Varsinkin kotimaisille kivääreille on paljon kysyntää, samoin laadukkaille italialaisille haulikoille. Parhaimmillaan myyntiin tulevalle aseelle on parin kolmen ostajan varauslista valmiina. Haatainen kertoo, että 70 prosenttia aseista vaihdetaan jossain vaiheessa.

– Kun lähtee ajoissa liikkeelle, niin ehtii vielä hyvin harjoittelemaankin ennen kauden alkua. Kun tutkinto on suoritettu, meille voi tulla jo valitsemaan ja varaamaan sopivan aseen. Ostaa sen voi heti, kun ostolupa on taskussa, Haatainen valottaa.

Kurki ja Haatainen kehuvat metsästäjien huolehtivan hyvin lakipykälien noudattamisesta sekä aseidensa kunnosta.

Jokaiselta aseelliselta tulee löytyä kunnollinen kantolaukku ja -hihna, aseöljy, kaliiberikohtainen puhdistussarja sekä aseen puhdistusaine eli cleaner. Aseen teräsosat puhdistetaan aina käytön jälkeen cleaner-puhdistusaineella ja öljytään aseöljyllä. Mikäli puutukki on kostunut, niin se käsitellään samalla siihen tarkoitetulla hoitoaineella. Näin vältetään esimerkiksi halkeamat.

– Kerran vuodessa ase kannattaa huoltaa myös asesepällä, jotta säilytyskauden aikana hartsiintunut öljy ei jumita asetta. Ase on melkein ikuinen käyttöpeli, kun sitä huoltaa hyvin, summaa Haatainen.

 

CARLSON KUOPIO
Kauppakatu 36, 70110 Kuopio
Puh. 020 742 7055
 www.carlson.fi

 

metsästys
varusteet
Luonto

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva