Osaamista yli rajojen

Osaamista yli

rajojen

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Tuija Hyttinen
Epilepsiakeskus on hyväksytty eurooppalaiseen osaamisverkostoon, jonka myötä huippuosaaminen, tietotaito ja menetelmät siirtyvät etävastaanottojen myötä yli rajojen.

Valtakunnallinen epilepsiaosaamisen keskus on ollut Kuopiossa aina 1800-luvun lopulta saakka. Aiemmin hoidon keihäänkärki on ollut epilepsiakirurgia. Viime vuosina on ymmärretty, että epilepsia on moninainen sairaus, jonka eri muotoja on tunnistettu yli 130 erilaista. Suomalaisista epilepsiaa sairastaa noin prosentti, joista noin kolmasosa on harvinaista tai vaikeahoitoista muotoa.

‒ Epilepsian hoito ja diagnostiikka on paljon muutakin kuin kirurgiaa. Koko ajan mennään kohti personoidumpaa hoitoa, avaa epilepsiakeskuksen ylilääkäri Reetta Kälviäinen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta (KYS).

KYSIN EPILEPSIAKESKUS on päässyt tiukan seulan läpi osaksi Euroopan laajuista osaamisverkostoa. Harvinaiset ja vaikeat epilepsiat -verkostossa, EpiCAREssa, on yhteensä 28 jäsentä. Pohjoismaista mukana on KYSin lisäksi Göteborgin yliopistollinen sairaala. Verkoston tavoitteena on parantaa harvinaisten ja vaikeiden epilepsioiden diagnostiikkaa ja hoitoa sekä sairauden syiden parempaan tunnistamiseen ja epilepsiakirurgian mahdollisuuksien laajempaan käyttöön. 

‒ Verkoston avulla tieto uusista tutkimuksista, lääkkeistä tai hoitomenetelmistä tulee samaan aikaan kaikille, mikä tasa-arvoistaa potilaiden asemaa halki Euroopan, kertoo Kälviäinen.

Osaamisverkoston avulla suomalaiset potilaat saavat koko Euroopan parhaan epilepsiaosaamisen käyttöönsä ilman, että tarvitsee välttämättä itse matkustaa muualle. Vaikeissa tapauksissa KYS voi konsultoida verkoston moniammatillista ryhmää. Samoin eurooppalaiset hyötyvät KYSin asiantuntemuksen konsultaation tai etävastaanoton muodossa 
kuopiolaisesta erityisosaamisesta.

‒ Järjestelmällinen organisoituminen ja yhteen hiileen puhaltaminen vievät alaa ja osaamista hurjaa vauhtia eteenpäin. Verkosto tulee tukemaan myös tutkimusta ja uusien ratkaisujen sekä hoitomenetelmien löytämistä, uskoo Kälviäinen.

Maaliskuussa toimintansa aloittaneen epilepsiaverkoston lisäksi Euroopan unionin jäsenmaat hyväksyivät 23 eri alojen osaamisverkostoa, josta lähes kaikki keskittyvät harvinaissairauksien hoitoon. Yhdessätoista verkostossa on mukana suomalaisia yliopistollisia sairaaloita. KYS on mukana epilepsian lisäksi Lasten syöpäosaamisverkostossa.

POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI
Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS)
Puijonlaaksontie 2, 70210
Kuopio, p. 017 173 311
www.psshp.fi

 

terveys
hyvinvointi
kuopio
kys
epilepsia
Osaaminen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva