Omakanta ja Kansa-hanke pähkinänkuoressa

Omakanta ja
Kansa-hanke 
pähkinänkuoressa

Teksti Digimag/Sanna Kallankari Kuva Pixabay
Kanta ja Kansa yhdistävät sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kirjaukset valtakunnalliseen tietojärjestelmään. Asiakas voi helposti tarkkailla omia terveystietoja ja reseptejä Omakanta-palvelussa.

Kanta-palvelujen kautta tietojasi käsitellään luotettavasti ja turvallisesti terveydenhuollossa. Kanta yhdistää kaikki terveydenhuollossa tehdyt kirjaukset, niin julkiset kuin yksityisetkin, samaan potilasasiakirja-arkistoon pitkäaikaista säilytystä varten. Potilasturvallisuus on Kanta-palvelun myötä parantunut, kun hoitavalla taholla on halutessasi käytössä myös muualla päin Suomea tai muissa yksiköissä tehdyt kirjaukset.

Kanta on yhtenäistänyt potilastietojen kirjaamisen yhtenäiseksi ja määrämuotoiseksi. Vuoden 2017 loppuun mennessä Kannassa oli noin miljardi potilasasiakirjaa tallennettuna. Lääkemääräyksiä siellä tehdään yli 60 miljoonaa vuodessa. 

KANSALAINEN HYÖDYNTÄÄ Kannan tietoja internetin Omakannassa, jonka palveluita ovat:

  1. Potilastiedon arkisto: Näet omat terveydenhuollon kirjaukset, diagnoosit ja laboratoriovastaukset. Huoltajana voit myös katsoa alle 10-vuotiaan lapsen tietoja.
  2. Reseptien katselu ja uusimispyyntö -palvelu.
  3. Terveydenhuollon todistusten säilytys ja välitys sähköisesti Kelaan etuuskäsittelyä varten.
  4. Suostumuksen antaminen ja kieltojen asettaminen tietojen luovutukseen.
  5. Omien tietojen käytön ja luovutuksien seuranta. Tiedot säilyvät palvelussa rajattomasti. 

OMAKANTA-PALVELUN SAAT käyttöösi kirjautumalla Omakantaan osoitteessa www.kanta.fi pankkitunnuksillasi. Anna sähköiset suostumuksesi tiedonluovutukseen hoitaville hoitoyksiköille. Voit myös antaa suostumuksesi tietojen käyttöön saapuessasi hoitoyksikköön. Omakantaan on vastikään perustettu palvelun käytön verkkokoulu, pääset sinne näin: www.kanta.fi → Omakanta-verkkokoulu

VALTAKUNNALLINEN KANSA-HANKE tuo nyt myös sosiaalihuollon asiakirjat määrämuotoisina Kanta-arkistoon. Palvelu otetaan vaiheittain käyttöön vuodesta 2018 alkaen. Kannassa sosiaalihuollon palvelut ovat yhtenäiset terveyspalveluiden Omakanta-ominaisuuksien kanssa.

Lisäominaisuuksia sosiaalihuollon Omakanta-palveluihin on tulossa Kansa-hankkeen edetessä vuonna 2021, jolloin asiakas voisi jättää Omakannan kautta käsiteltäväksi asiakirjoja, kuitata tiedoksiantoja, asioida läheisen puolesta sekä antaa pyydettyjä selvitystietoja.

Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, www.kanta.fi

omakanta
kanta.fi
kansa-hanke
sosiaali- ja terveyshuolto
potilas

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva