Normipainoinen
lemmikki
voi hyvin

Teksti Digimag/Mirka Happonen Kuva Hurtta
Asiantuntijoiden mukaan lemmikkien ylipaino on kasvava ongelma. Yhä useampi lemmikkieläin on ylipainoinen tai lihava. Liika elopaino huonontaa eläimen elämänlaatua ja hyvinvointia.
Koirafaktoja:
  • Suomessa asuu noin 800 000 koiraa
     
  • Niistä puhdasrotuisia on noin 80 prosenttia
     
  • Koiranäyttelyt ovat suosituimpia koiratapahtumia
     
  • Suomalaisia koirarotuja on 5 kpl

Lemmikin lihavuuden syynä on usein epätasapainoinen ruokavalio, ja siihen pitää aina suhtautua vakavasti. Lemmikki ei voi hyvin, ellei se ole normaalipainoinen. Ylipainosta voi seurata nivelrikkoja, sydänvikoja, iho-ongelmia sekä esimerkiksi sokeritautia. Sairaudet huonontavat lemmikin elämänlaatua ja lyhentävät sen elinikää

NORMAALIPAINOISELLA LEMMIKILLÄ näkyy selvästi uuma ja kylkiluut tuntuvat, mutta eivät näy. Kylkiluita voi tunnustella itse, mutta kissalla kokeilu ei aina kerro koko totuutta, sillä sille rasva ei kerry tasaisesti. Alipaino on eläimillä harvinaisempi ilmiö, ja se kielii yleensä muusta sairaudesta. Jos painossa tapahtuu äkillinen muutos ilman ruokavalion muuttamista, niin lemmikki pitäisi kiidättää lääkäriin.

Lemmikin painoa voi mitata eläinlääkärikäynneillä esimerkiksi rokotusten yhteydessä, mutta myös kotivaa’alla niin, että punnitsee itsensä eläin sylissä ja vähentää tuloksesta oman painonsa.

Lihavuus myös laiskistaa lemmikkiä, eikä se jaksa liikkua normaaliin tapaan. Tällöin nivelrikon riski kasvaa. Pitkälle menneitä vikoja ei voi enää korjata. Siksi asioihin pitäisi kiinnittää huomiota pentuvaiheesta asti.

Ennen lemmikin valintaa kannattaa pohtia myös omaa aktiivisuuttaan. Kotihiiren ei kannata valita metsästyskoiraa ja ulkoilukaveria haikailevalle ei sovi kiinanpalatsikoira. Kissasta taas harvoin saa kaveria juoksulenkille. Koiraa valitessa roduista kannattaa lukea etukäteen ja valita itselleen sopivin. Ulkonäön perusteella ostaminen tuottaa vain harmia.

Lihomisalttiita koirarotuja ovat esimerkiksi labradorinnoutaja, cockerspanieli sekä pienet terrierit. Sterilointi tai kastraatio lisää lihomisriskiä sekä kissalla että koiralla. Monipuolinen liikunta on tärkeintä, esimerkiksi koiralle huippu-urheilua on lumihangessa peuhaaminen ja uiminen.

KISSAN LIIKUNTAA on hankalampi lisätä. Pienet liikuntahetket, kuten ulkoilu valjaissa, sopivat kissan luonteelle, sillä se tykkää juosta
kiinnostavien asioiden perässä. Erilaisilla leluilla ja kiipeilypuulla voi innostuttaa kissaa kiipeilemään ja hyppimään.

Oikeanlainen lemmikin ravinto sisältää välttämättömiä ravintoaineita, vitamiineja ja mineraaleja. Vertailemalla pussien ravintosisältöä ja syöttämällä lemmikilleen juuri sille tarkoitettua ruokaa on oikeilla jalanjäljillä.

Lemmikille ei sopisi antaa liikaa ruokaa eikä ruoantähteitä. Laihdutuskuurin aikana makeiset ovat ehdottomasti pannassa. Ihmiset osoittavat väärin rakkauttaan antamalla makupaloiksi Oltermannia pöydästä tai juottamalla kissalle kermaa. Sillä kissaa on vaikeampi laihduttaa. Ruokavaliota ei saa pienentää radikaalisti, sillä kissan maksa ei kestä sitä.

hyvinvointi
terveys
lemmikit
normaalipaino
ylipaino
alipaino
lihavuus
Eläimet
Koirat
kissat
muut eläimet
terveysongelmat
Sairaudet
paino
eläinlääkäri
liikunta
valinta
ravinto
ruoka
ruokavalio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva