Nopealla hoidolla eroon polvikivuista

Nopealla hoidolla 
eroon polvikivuista

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen
Valinnanvapauden myötä kiireettömään hoitoon voi mennä esimerkiksi sinne, missä on lyhyimmät jonot. Nopea hoitoon pääsy varmistaa, että kivuista pääsee eroon ja työhön palaaminen käy helpommin.

Kuopiosta kotoisin oleva Sami Närhi, 59, on aina harrastanut monipuolisesti urheilua jalkapallosta golfiin. Sydän sykkii varsinkin tennikselle, jota hän on valmentanut 18-vuotiaasta asti tähän päivään saakka Kuopion Tennisseuran riveissä. Omaa tennistaustaa Närhellä on kilpatenniksestä, jota hän pelasi aina 45-vuotiaaksi saakka.

– Sitten vasemmasta polvesta löytyi kulumaa ja siihen tehtiin 14 vuotta sitten osteotomia. Operaatiossa polven asentoa korjattiin ja siihen laitettiin kiila. Sillä pärjäsin tähän asti, kertoo Närhi.

Useimmiten osteotomialeikkaus tehdään polven nivelrikon oireiden helpottamiseksi. Leikkauksessa sääriluun yläosa katkaistaan ja se käännetään oikeaan asentoon, joka tuetaan luuhun ruuveilla. Toimenpiteellä voidaan siirtää mahdollista polven tekonivelleikkausta jopa 10 vuotta eteenpäin.

Närhen molemmissa polvissa oli niin paljon kulumaa, että tekonivelleikkaus oli melko varmasti tulossa jossakin vaiheessa. Viime syksynä jo aiemmin oikutellut oikea polvi meni käyttökelvottomaksi kerrasta ja kävely muuttui sietämättömäksi. Närhi hakeutui terveyskeskukseen ja pyysi lähetettä Varkauden sairaalaan.

– Valmennettavani kertoi, että valinnanvapauden myötä saan valita hoitopaikkani itse. Kuulin, että Varkaudessa on lyhyemmät jonot. Kuukauden päästä minut oli jo leikattu, Närhi muistelee.

KUOPION TERVEYSKESKUKSESSA otetut kuvat toimitettiin ortopedi Jarmo Heiskaselle. Heiskanen on erikoistunut tekonivelkirurgiaan, jota hän on tehnyt kuluneet 18 vuotta. Kolme viime vuotta hän on toiminut Varkauden sairaalassa, jonka leikkaustoiminnasta vastaa Terveystalo. Viime vuonna hän tiimeineen operoi peräti 350 tekonivelleikkausta.

– Polven tai lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen elämänlaatu paranee, kun liikkuminen ja nukkuminen helpottuvat kivun poistuessa, Heiskanen kertoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että leikkaus on vain pieni osa kuntoutumista. Jälkitarkastus tehdään kolmen kuukauden kuluttua operaatiosta, mutta koko ajan potilaan tulee itse jumpata ja venytellä polvea, jotta se kuntoutuu mahdollisimman pian käyttökelpoiseksi. Myös Närhi vahvistaa kotihoidon merkityksen. Hän on käynyt säännöllisesti fysioterapeutin pakeilla, joka on antanut loistavia ohjeita polven kuntouttamiseen. 

– Töitä pitää jaksaa tehdä. Kesällä myös vasen polvi alkoi mennä siihen kuntoon, että otin uudelleen yhteyttä Jarmoon, että leikattaisiinko toinenkin jalka. Parin viikon päästä on uusi operaatio, ja saan toisenkin tekonivelen. Menen luottavaisin mielin uudelleen Heiskasen ja hänen kokeneen hoitotiiminsä käsiin, Närhi kiittelee.

HEISKASEN MUKAAN pienessä sairaalassa on omat etunsa. Hoitoketju on yhtä hyvää ja laadukasta kuin suuremmassakin yksikössä, mutta hoitoon pääsee yleensä huomattavasti nopeammin. Hänen mukaansa Varkaudessa leikkaukseen pääsee noin kuukaudessa.

– Minulla on ollut sama kokenut hoitotiimi nyt kolme vuotta, mikä on harvinaista isommissa yksiköissä. Teemme kaikki operaatiot aina samalla porukalla, joten olemme todella yhteen hitsautuneita ja kehittäneet omat rutiinimme sujuvoittamaan operaatioita, kehuu Heiskanen.

Terveystalo Varkauden sairaala
Terveystalo Varkaus
Linjurikatu 12, Varkaus
Puh. 030 6000
www.terveystalo.com

 

Valitse, kuka terveydestäsi huolehtii

Julkisen terveydenhuollon asiakas voi valita hoitopaikkansa, kun hän tarvitsee kiireetöntä hoitoa. Terveyskeskuksen voi valita koko Suomen alueelta. Lisäksi yhdessä oman lääkärin kanssa voi valita, missä erikoissairaanhoidon yksikössä potilas haluaa saada hoitoa. 

Terveysasema
Jokaisella on oma terveysasema kotikunnassaan. Julkisen terveydenhuollon asiakkaana voi myös valita, minkä terveysaseman palveluja haluat käyttää. Kiireettömän hoidon hoitopaikan voi valita kotikuntasi 
terveysasemista ja myös koko Suomen alueelta.

Sairaala
Kun lääkäri tai hammaslääkäri on todennut, että potilas tarvitsee tutkimuksia tai hoitoa erikoissairaanhoidossa, he voivat yhdessä harkita, mihin julkiseen sairaalaan tai poliklinikalle lähete osoitetaan. Hoitopaikan voi valita myös yksityisestä terveydenhuollosta, jolloin Kela korvaa osan hoitokuluista.
Yleensä erikoissairaanhoidosta vastaa kotikunnan mukainen sairaanhoitopiiri, jossa on keskussairaala ja muita sairaaloita. Myös erikoissairaanhoidon hoitopaikan voi valita julkisesta terveydenhuollosta mistä päin Suomea tahansa. Erikoissairaanhoidon hoitopaikka valitaan yhdessä lähetteen kirjoittavan lääkärin tai hammaslääkärin kanssa.

Terveystalon ja Varkauden kaupungin ulkopuolisella taholla (Nordic Healthcare Group) teettämän raportin mukaan Varkaudessa on onnistuttu lyhentämään leikkausjonoja ja pudottamaan kustannuksia, kun Terveystalo otti hoitaakseen Varkauden sairaalan leikkaustoiminnat ja siihen liittyvät polikliiniset vastaanotot vuonna 2014. Terveystalo vastaa leikkauksista ja operatiivisten alojen vastaanotosta. Muista erikoissairaanhoidon palveluista vastaa edelleen kunta. Hybridimalliin ollaan kaikin puolin tyytyväisiä, ja potilastyytyväisyys on pysynyt korkealla.

VArkaus
Terveystalo
valinnanvapaus
terveys
polvileikkaus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva