Nainen, pidä itsestäsi

huolta!

Teksti: Sanna-Liisa Kiiskinen Kuvat: Will Thomas
Naisen elämänkaari muuttuu ruuhkavuosien jälkeen itsensä tarkkailuun. Kun lapset on saatu isommiksi, onkin tärkeää keskittyä itseensä, sillä kroppa tarvitsee huoltoa ja ennaltaehkäisyllä voi välttää monia eri sairauksia.
Mitä tapahtuu, kun vanhenemme?

Aivot
Muisti heikkenee, uuden oppiminen
vaikeutuu, mieli kuormittuu
helpommin ja palautumiseen
menee enemmän aikaa. Isot elämänmuutokset
vaikuttavat mielialaan
ja työssä uupumisen riski lisääntyy.

Silmät
Näkö alkaa heiketä, ikänäkölasit
hankitaan useimmin yli 40 vuoden
iässä. Kaihin riski kasvaa ja
silmien kuivuminen hankaloittaa
arkea. Silmiä on kostutettava samalla
tavalla kuin ihoakin.

Iho
Ihon veltostuu, ohenee ja kuivuu
enemmän kuin nuorena. Luomet
lisääntyvät ja melanooman
riski kasvaa. Ihoa pitää hoitaa ja
tarkkailla ihomuutoksia säännöllisesti.

Sydän
Iän myötä riski sepelvaltimo tautiin
kasvaa. Kannattaa tarkistuttaa
verenpaine ja kolesteroliarvot
säännöllisesti. Ruokavalio ja
liikunta auttavat.

Sisäelimet
Kakkostyypin diabetesriski nousee.
Riski on sitä suurempi, mitä
enemmän on ylipainoa, tupakoi
eikä harrasta liikuntaa. Oman
sairastumisriskinsä voi tarkistaa
netistä löytyvällä riskilaskurilla.

Lihakset ja nivelet
Nivelrikko ja lihasten rappeutuminen
lisääntyvät. Säännöllinen
liikunta ja lihasvoimaharjoittelu
pitävät kuntoa ja liikuntakykyä yllä pitempään.

Viimeistään keski-iässä naisen on hyvä herätä tosiasiaan, että oma keho ei ole enää nuori. Siinä tapahtuu paljon asioita, joita ei arjessa huomaa, mutta jotka voivat johtaa johonkin vakavampaan. Suomessa julkinen terveydenhuolto huolehtii naisten joukkoseulonnoista, näillä pystytään ehkäisemään muun muassa kohdunkaulan syöpää, painottaa naistentautien erikoislääkäri ja dosentti Marjo Tuppurainen.

- Esimerkiksi joukkopapaseulonnat alkavat naisilla Itä-Suomessa jo 30-vuotiaana ja jatkuvat aina 60 ikävuoteen saakka. Se, mikä on nyt hälyttävää, on kohdunkaulan syöpien lisääntyminen erityisesti nuorissa ikäryhmissä, sillä joukkopapassa käynnit ovat vähentyneet. Näillä on suora yhteys toisiinsa. Mammografia puolestaan on lakisääteinen meillä ja ensimmäinen kutsu ilmaiseen kuvaukseen tulee 50-vuotiaille. Kuvaukset jatkuvat kahden vuoden välein 69-vuotiaaksi. Laki koskee 1947 syntyneitä ja sitä nuorempia.

MYÖS ITSE kannattaa tarkkailla elimistöään, sillä omilla elintavoillaan voi vaikuttaa moneen asiaan. Runsas ylipaino on esimerkiksi suurempi riskitekijä kohtusyövälle ja rintasyövälle kuin hormonien käyttö.

- Varhaiskeski-iässä naisten kannattaa huolehtia ehkäisystään ja käydä papa-kokeissa. Toivosin myös, että nykyäidit puhuisivat enemmän omien tyttäriensä kanssa naisena olemisesta. Vastaanotolleni on tullut useita naisia, jotka sanovat, ettei oma äiti koskaan puhunut näistä asioista. Se on mielestäni surullista, koska useat naisten ongelmat kulkevat suvuittain ja olisi hyvä tietää, mitä on odotettavissa. 

Jos on vuotohäiriöitä, ne kannattaa aina tutkia. Samoin vaikeisiin PMS-oireisiin on olemassa hyviä lääkkeitä, joilla oireet saadaan kuriin ja elämä helpottuu.

Noin viisikymppisenä alkavat ensimmäiset vaihdevuosioireet: hikoilu, unihäiriöt, mielialan vaihtelut, limakalvojen kuivuus. Niitä voidaan hoitaa hormonikorvaushoidoilla, jotka ovat yksilöllisesti valittuina turvallisia käyttää.

VIIDENKYMPIN RAJAPYYKIN jälkeen huomio kiinnittyy myös luuston kuntoon ja lihasvoiman ylläpitämiseen. Rannemurtumat ovat usein hälytysmerkki luuston haurastumisesta.

- Osteoporoosiakin voidaan ennalta ehkäistä. Tupakoinnin lopettaminen on ajankohtaista viimeistään tässä iässä, liikunta sekä kalsiumia ja D-vitamiinia sisältävä ruokavalio vahvistavat myös luustoa. Varsinaista osteoporoosia hoidetaan luulääkkeillä. Kaiken kaikkiaan ikääntyvien naisten on hyvä käydä säännöllisissä tarkastuksissa, sekin on osa ennaltaehkäisyä, Tuppurainen korostaa.

Hyödynnä joukkoseulonnat

SUOMESSA NAISILLE tarjotaan ilmaisia palveluja, joilla voi tutkituttaa omaa terveydentilaansa. Erityisesti papa-kokeet ovat olleet jo vuosia käytössä, mutta nyt niiden hyödyntäminen on vähentynyt. Tästä ollaan huolissaan, sillä se on lisännyt kohdunkaulan syöpien määrää, joka olisi pitkälti ennaltaehkäistävissä papa-seulonnoilla.

- Nimenomaan alle 30-vuotiailla on havaittu kohdunkaulan syöpiä, mikä on hälyttävää. Jos naiset käyvät säännöllisesti papa-kokeissa, näihin päästään kiinni jo esiastevaiheessa, joka ei ole ennättänyt vielä syöväksi. Kohdunkaulan syöpä on virusperäinen syöpä ja näillä seulonnoilla nimenomaan sen etenemistä voidaan tarkkailla. Itse suosittelen, että kun nuori nainen aloittaa sukupuolielämän, viimeistään kahden vuoden kuluttua ensimmäisestä yhdynnästä kannattaa käydä ensimmäisessä papassa. Nykyään yhteiselo aloitetaan entistä nuorempana, jolloin 30-vuotiaille suunnattu joukkopapa saattaa tulla liian myöhään, Tuppurainen toteaa.

kohdunkaulasyöpä
papa
papa-koe

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva