Moni-
vaikutteinen 
hoitomuoto

Teksti ja kuva: Saara Heiskanen
Klassisella hieronnalla on useita positiivisia vaikutuksia kehoon. Se muun muassa vilkastuttaa verenkiertoa, rentouttaa lihaksia, poistaa kipua ja kuona-aineita, vähentää turvotusta ja rauhoittaa keskushermostoa. Silti vain murto-osa suomalaisista käyttää tätä yhtä maailman vanhinta hoitomenetelmää säännöllisesti hyväkseen.

Suomessa hierontapalveluiden tarjonta on laajaa ja hintataso kohtuullista. Tästä huolimatta vain kahdeksan prosenttia suomalaisista käy säännöllisesti hierojalla.
Klassisesta hieronnasta haetaankin usein apua akuutin vaivan hoitoon.

- Toki on myös asiakkaita, jotka käyvät hoidossa ennaltaehkäisevästi. Kohderyhmä on laaja, hieronnassa käyvät niin nuoret työikäiset kuin ikäihmisetkin, koulutettu hieroja Johnathan Cole Kuopion Hieronta-Asemalta kertoo.

- Varsinkin seisoma- ja päätetyötä tekevät hakevat hieronnasta apua erilaisiin jomotuksiin sekä kipeisiin ja jumissa oleviin lihaksiinsa. Useasti esimerkiksi siivoojilla, tarjoilijoilla sekä päätetyöläisillä on niska- ja hartiaseudun sekä alaselän kipuja.

Jomotuksia ja jumittuneita sekä kipeitä lihaksia yritetään hoitaa aluksi usein kotikonstein, ja kipujen kanssa voidaan kärvistellä jopa viikkojen ajan.

- Näin ei pitäisi toimia. Mitä aiemmin hierontaan tullaan, sitä nopeammin kivut ja jomotukset saadaan kuriin, eikä tilanne pääse pahenemaan entisestään, Cole toteaa.

Myös urheilijat ja paljon vapaa-ajallaan liikkuvat haluavat monesti huoltaa kehoaan ja pitää yllä lihaskuntoaan hieronnan avulla. Rentouttava hieronta on mukava tapa huoltaa lihaksia ja niveliä. Se tarjoaa myös paikan rauhoittumiseen monelle hyvinkin hektisen arjen keskellä.

Hieronnan pituus ja hoitokerrat suunnitellaan yksilöllisesti, jokaisen asiakkaan tarpeisiin sopivaksi.

- Ennen ensimmäisen hoidon aloitusta  tehdään pienimuotoinen haastattelu ja yksilöllinen suunnitelma, jonka mukaan lähdetään etenemään. Jos kyseessä on esimerkiksi akuutin vaivan hoito, voidaan alkuun tehdä intensiivinen, noin 3-4 käyntikerran hoitojakso lyhyellä aikavälillä, Cole mainitsee.

Hieronta voidaan toteuttaa myös osana fysioterapiaa.Tällöin siitä voi saada Kela-korvauksen. Pelkästä hieronnasta korvausta ei saa, sillä sitä ei voida pitää sairausvakuutuslaissa tarkoitettuna sairauden hoitona.

- Hierontaa ei siis ole rinnastettu sairausvakuutuslaissa tarkoitettuun sairauden hoitoon muulloin kuin osana fysioterapeuttista hoitokokonaisuutta. Fysioterapeutinkaan antamana pelkkä hieronta ei ole korvattavaa hoitoa, jos siihen ei ole liittynyt yksilöllistä fysioterapiaa. Korvaus voidaan myöntää lääkärin määräämästä fysioterapiasta silloin, kun hoidon on antanut sairausvakuutuslaissa tarkoitettu terveydenhuollon ammattihenkilö, eli fysioterapian osalta laillistettu fysioterapeutti, suunnittelija Rauno Laamanen Kelan Terveysosaston sairaanhoitotiimistä toteaa.

 

hieronta
hieroja

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva