Modernein
sairaalakeskus

Teksti Heta Jyrälä Kuva KYS
Seuraavan vuosikymmenen aikana Kuopion yliopistollisen sairaalan tavoite on olla yksi Euroopan moderneimmista sairaaloista.
Valtakunnallinen Terveyskylä-hanke

Terveyskylä.fi on yhdessä potilaiden ja sairaanhoidon asiantuntijoiden kanssa kehitetty virtuaalisairaalakokonaisuus. Se tarjoaa tietoa kansalaisille, kattavaa hoitoa potilaille ja työkaluja alan ammattilaisille. Terveyskylän tarjoamat verkkopalvelut täydentävät perinteistä sairaalahoitoa ja monipuolistavat terveydenhoitoalan työntekoa. Palvelut auttavat oireiden seuraamisessa ja antavat mahdollisuuksia henkilökohtaiseen hoitoon digitaalisten työkalujen avulla. Sisältö on maksutta kaikkien käytössä ja on auki ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

www.terveyskylä.fi

 

 

Vuonna 2015 valmistuneen Kaarisairaalan seuraaja on Uusi Sydän -rakennushankkeen käynnistäminen. Rakennushankkeen yhteydessä peruskorjataan Puijon sairaalan vuodeosastot ja puretaan niin kutsuttu kirurgian torni. Rakennus on kärsinyt sisäilmaongelmista ja kosteusvaurioista, joten sen purkaminen käy edullisemmaksi kuin korjaaminen. Tilalle rakennetaan 9-kerroksinen rakennus.

‒ Hanke on edennyt kuluneiden kahden kuukauden aikana suurin harppauksin. Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriöllä on lupahakemuksemme käsittelyssä. Päätöksen tultua haetaan marraskuun aikana kaupungilta rakennuslupaa, kertoo hankejohtaja Harri Hyppölä hankkeen kuulumisia.

Suunnittelutiimi kokoontuu joka viikko kahden päivän ajaksi intensiivisiin palavereihin, joissa on huippusuunnittelijoiden lisäksi mukana sairaalan lääkäreitä ja hoitajia. Rakennushankkeessa otetaan huomioon modernit ratkaisut ja rakentamisen uudet tuulet. Tilaratkaisut on suunniteltu joustaviksi eri käyttötarkoituksiin. Tilojen helppokäyttöisyyttä lisätään esimerkiksi tekemällä eri osastoista yhdenmukaiset. 

Vuodeosastojen huoneista 70 prosenttia tulee olemaan yhden hengen huoneita ja loputkin vain kahdelle potilaalle. Potilasviihtyvyyteen panostetaan tekemällä huoneista hieman keskiarvoa suurempia. Aiemmat 4–5 hengen huoneet jäävät pois.

‒ Siten panostamme myös potilaiden yksityisyydensuojaan sekä minimoimme infektioiden leviämisen, Hyppölä kertoo.
Rakennuksen on määrä olla valmis vuoden 2024 joulukuussa. Loput purku- ja maisemointityöt jäävät vuoden 2025 puolelle, jolloin koko hankkeen on laskettu päättyvän. Hankkeen kustannusarvio on 164 miljoonaa euroa.

POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI
Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS)
Puijonlaaksontie 2, 70210
p. 017 173 311
www.psshp.fi

 

terveys
hyvinvointi
kys
Uusi Sydän
rakennushanke

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva