Matalankynnyksen

HOITOA

Teksti: Outi Kokkarinen Kuva: Kuopion Kaupunki
Terve Kuopio -kioskilta saa vaivattomasti vinkkejä ja hoitoa oman hyvinvoinnin kohentamiseen.

Kuopion kaupunki tukee asukkaiden oma-aloitteista terveydenhoitoa Terve Kuopio -kioskeilla. Kuopion kaupungin peruspalveluihin kuuluvat kioskit ovat matalan kynnyksen terveyspalvelu- ja neuvontapisteitä, joissa kokeneet sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ovat helposti lähestyttävissä.

TERVE KUOPIO -kioskin tarkoituksena on ennaltaehkäistä sairauksien puhkeamista. Torin alla Apajassa toimiva kioski on terveyskeskuksen toimipiste, jossa työskentelee terveydenhoitaja, sairaanhoitaja ja fysioterapeutti. Kioskilla voi esimerkiksi mittauttaa oman verenpaineensa tai lihas- ja rasvaprosentit. Jos terveyskioskilla havaitaan tarve vaativammalle avulle, asiakas lähetetään oikeaan terveydenhuollon toimipisteeseen. 

Lisäksi kioskin kautta on mahdollisuus ravitsemussuunnittelijan konsultointiin. Fysioterapiassa asiakkaille tarjotaan 1-3 ohjauskäyntiä ja ohjataan tarvittaessa jatkohoitoihin. Kioskilla järjestetään myös runsaasti teemapäiviä, joissa kuullaan eri alojen asiantuntijoita.

Kioskin palvelut toimivat ilman ajanvarausta, ja ne ovat käyttäjille maksuttomia. Terveystiedot rekisteröidään jatkotoimenpiteitä varten kaupungin tietojärjestelmään, mutta kioskilla voi halutessaan asioida myös nimettömänä.

Terve Kuopio -kioskit palvelevat asukkaita Kuopion keskustassa Kauppakeskus Apajassa ja Nilsiän Hyvinvointitorilla. Teemapäiviä järjestetään myös Maaningan ja Karttulan toimipisteissä. Kioskilla on lisäksi jalkautuvaa toimintaa asukastuvilla ja eri tapahtumissa.

KAUPUNKI TARJOAA asukkailleen myös muita itsehoitopalveluita. Esimerkiksi työikäisille järjestetään erilaisia ohjattuja liikuntakursseja ja maksutonta Menox-liikuntaneuvontaa. Ammattitaitoiset liikunnanohjaajat kartoittavat asiakkaan liikunta- ja terveystottumukset, kiinnittävät huomiota ruokailutottumuksiin ja elämänhallintaan sekä auttavat löytämään mielekkäät liikuntamuodot. 

Painonhallintaan on tarjolla VerkkoPuntari-elämäntapakursseja. Kuopion kaupungin terveydenhuollon ammattilaisten ohjaama ryhmä on tarkoitettu painonhallinnasta ja elämäntapamuutoksesta kiinnostuneille, joiden painoindeksi on yli 30. Ryhmästä saa tukea pysyvään elämäntapamuutokseen, syömisen hallintaan ja liikuntaan.

Terve Kuopio -terveystili on uusi mobiilipalvelu, jonne voi kerätä omat terveys- ja hyvinvointitiedot. Terveystililtä voi esimerkiksi tarkistaa omat rokotukset, veriarvot ja lääkkeet, ja saa työkaluja mm. painon, unen tai liikunta-aktiivisuuden seuraamiseen.

TERVE KUOPIO -KIOSKI
Kauppakatu 45, 70110 Kuopio
Kauppakeskus APAJAssa, torin alla 
KUOPIO INFOn vieressä 
Aukioloajat: Ma-To klo 8.00-16.30, Pe klo 8.00-15.00
Litätietoja: www.kuopio.fi/terveystili
www.kuopio.fi/web/terveyspalvelut/
terve-kuopio-kioski

 

Elämänlaatumittari antaa tietoa hoidon onnistumisesta

Terveydenhuollon vaikutuksia arvioidaan KYSissä perinteisten kliinisten testien lisäksi myös potilaan näkökulmasta. Suomessa kehitetty sähköinen 15D-elämänlaatumittari antaa kokonaisvaltaisemman kuvan hoidon onnistumisesta terveyden eri osa-alueilla.

KYSissä 15D-mittausta käytetään toistaiseksi 13 erilaisessa potilasprosessissa, esimerkiksi kuntoutus- ja sydänpotilaiden hoidossa. Mittaukseen osallistuvat potilaat saavat täytettäväkseen 15-kohtaisen lähtötasokyselyn ensimmäisen käynnin yhteydessä, ja potilaille toimitetaan seurantakysely kotiin yleensä kuusi ja 12 kuukautta hoidon aloituksen jälkeen. Hoitohenkilökunta voi seurata tuloksia potilasryhmätasolla, ja hoitovastuullinen taho myös yksittäisen vastaajan osalta potilastietojärjestelmästä.

15D-mittaustuloksia voidaan hyödyntää yksittäisen potilaan hoidon suunnittelussa ja seurannassa. Tiedot hoidon vaikutuksista auttavat kehittämään toimintaa kokonaisuudessaan potilaslähtöisemmäksi ja suuntaamaan voimavaroja oikein.

KYS on saanut mittauksesta positiivista palautetta. Potilaat ovat olleet tyytyväisiä siihen, että KYS on kiinnostunut heidän elämänlaadustaan ja kokemuksistaan.

15D-elämänlaatumittarin kysymykset:
Kukin kysymys sisältää viisi eri vastausvaihtoehtoa, joista valitaan omaa tilannetta vastaavin vaihtoehto.

- liikuntakyky
- näkö
- kuulo
- hengitys
- nukkuminen
- syöminen
- puhuminen
- eritystoiminta
- tavanomaiset toiminnot
- henkinen toiminta
- vaivat ja oireet
- masentuneisuus
- ahdistuneisuus
- energisyys
- sukupuolielämä

 

 

 

Oma-aloitteinen terveydenhoito
Kuopion kaupunki
Terve Kuopio
Kuopio on Itä-Suomen matkailukaupunkien kiistaton ykkönen. Kuvankauniin Kallaveden rannalla sijaitseva Kuopio tarjoaa matkailuelämyksiä vuodenajasta riippumatta. Kesällä sisävesiristeilyt, melontaretket, vesijetti- ja mönkijäsafarit sekä muut vauhdikkaat aktiviteetit takaavat tapahtuman täyteisen lomapäivän. Talvella Kallaveden...
[field_twitter]
Yhteystiedot:
Aukioloajat:

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva