Marjojemme
terveys-
vaikutukset

Teksti: Tiia Pitkänen Kuvat: Pasi Widgren, Liz West
Suomalaiset metsät ovat täynnä herkullisia marjoja, joiden väitetään olevan superterveellisiä vitamiinipommeja. Millaisia todellisia etuja marjojen popsiminen voi tuoda päivittäiseen elämäämme?

Marjoja kannattaa käyttää monipuolisesti ja päivittäin. Noin sadan gramman päivittäisellä käytöllä saadaan terveyshyötyjä aikaiseksi, kertoo toiminnanjohtaja Simo Moisio Arktiset Aromit ry:stä.

Jo 100 gramman päiväannoksen riittävyys selittyy marjojen erityisen korkealla ravintoainetiheydellä, ja vähäenergisinä ne soveltuvat myös painonhallintaruokavalioon. Moisio mainitsee eri marjalajien täydentävän toisiaan, sillä eri marjoista saadaan esimerkiksi runsaasti Cja E-vitamiinia, foolihappoa, kuitua sekä kivennäis- ja hivenaineita.

- Runsaasti antosyaaneja sisältävien marjalajien on todettu tutkimuksissa vähentävän elimistön oksidatiivista stressiä ja tällä tavoin ehkäisevän verisuonten kalkkeutumista. Marjojen antosyaaneja on tutkittu myös silmien ja aivojen terveyden kannalta, selventää Moisio.

Hän mainitsee esimerkiksi karpalon ja puolukan sisältävän paljon hyödyllisiä proantosyanidiineja. Puolukalla on terveyspotentiaalia erityisesti sydän- ja verisuonitautien ja kakkostyypin diabeteksen riskitekijöiden osalta.Eläinkokeissa puolukoiden on puolestaan todettu alentavan verisuonten matala-asteista tulehdusta ja estävän verihiutaleiden kiinnittymistä verisuonten seinämiin.

- RUOTSALAISESSA kokeessa puolukan todettiin myös ehkäisevän ylipainon syntymistä hiirillä. Koska myös lihavuus aiheuttaa elimistöön tulehdustilan, saattaa puolukan tulehdusta estävä vaikutus tällä tavoin estää tulehdustilan ja ylipainon kehittymistä. Tältä osin tarvitaan kuitenkin jatkotutkimuksia ihmisillä, Moisio kertoo.

Hän nostaa esiin myös Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen, jossa tutkittiin variksenmarjojen vaikutusta aterian jälkeiseen sokeriaineenvaihduntaan. Tuloksista ilmeni, että variksenmarjat todella ehkäisevät ruokailun jälkeistä veren sokeritason nousua ja tällä tavoin myös kakkostyypin diabeteksen syntymistä.

USEIN MARJOJEN mainitaan ehkäisevän sairauksia tai antavan lisäenergiaa, mutta saattaapa niistä löytyä apua myös kauneudenhoidon saralla.

- Ihon ja hiusten kunnon kannalta eniten vaikutusta on marjojen siemenöljyillä ja niiden sisältämillä aineilla. Siemenöljyistä eniten on tutkittu tyrniöljyn vaikutuksia, ja todettu sen lieventävän muun muassa atooppisen ihottuman oireita, Moisio selittää.

Tämän vuoksi esimerkiksi tyrnin, puolukan, mustikan, variksenmarjan ja lakan siementen öljyjä käytetäänkin monissa kosmeettisissa tuotteissa.

superfood
puolukka

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva