Luvan kanssa kalaan

Luvan kanssa kalaan

Kaupallinen yhteistyö, teksti Digimag/Heta Jyrälä, kuva Metsähallitus/Aku Ahlholm
Kalastaminen on samalla sekä elämys että hyvä tapa viettää kesäpäivää luonnon äärellä.
Kalastonhoitomaksu pähkinänkuoressa

Kalastonhoitomaksu oikeuttaa yhdellä vieheellä kalastamiseen lähes koko maassa. Maksut käytetään muun muassa kalastuksen kehittämiseen ja kalavesien hoitoon sekä taukopaikkojen ylläpitoon. Maksu on 45 euroa kalenterivuodelta, 15 euroa viikolta sekä 6 euroa päivältä. Maksun ja muut luvat voi hankkia esimerkiksi www.eraluvat.fi tai Kuopion valtuustotalon asiakaspalvelusta. Maksukuitti ja henkilöllisyystodistus on pidettävä mukana kalareissulla. Lähde: eraluvat.fi

Poikkeuksellinen kevät on innostanut ihmisiä runsain määrin kalaan. Metsähallituksen kalastuksen eräsuunnittelija ja innokas kalamies Eero Hartikainen kertoo, että kalastaminen on kokonaisvaltainen kokemus: luonnossa mieli lepää, stressitasot madaltuvat ja ruokaakin saattaa saada pöytään.

– Suomen järvistä nousee puhdasta, terveellistä ja ekologista kalaa. Mikäpä on mukavampi tapa viettää aikaa kuin lähteä yksin tai kavereiden kanssa kalaan ja kuuntelemaan linnunlaulua, kertoo Hartikainen.

Kuopiossa kalastaminen ja harrastuksen aloittaminen on erityisen helppoa, sillä kaupungin pinta-alasta jopa neljännes on vettä. Kaupungin vesialueilla saa onkia ja pilkkiä vapaasti, mutta muuta kalastamista varten 18–64-vuotiaiden pitää suorittaa kalastonhoitomaksu.

– Suosittelen kokeilemaan Iso-Valkeisen urheilukalastuspaikkaa, sillä sinne pääsee kaupungista helposti, vinkkaa Hartikainen. Kyseessä on erityiskalastuskohde, jonne pitää ostaa erikseen lupa esimerkiksi hotelli Iso-Valkeiselta tai kaupunkiympäristön asiakaspalvelusta Suokadulta. 

– Iso-Valkeisella tavoitelluin saalis on kirjolohi. Kallavedestä puolestaan voi saada niin kuhaa, ahventa kuin haukeakin. Muikku ja siika menevät verkkohommiksi, pohtii Hartikainen.

Harrastusta varten on tarpeen hankkia sopivat välineet ja kärpäsen toukkia tai matoja syötiksi. Hartikaisen mukaan virvelöintiin sopivan vavan, siiman ja kelan saa 50–100 eurolla. Hän suosittelee aloittelijalle avo- tai umpikelaa hyrräkelan sijaan. Mato-ongelle pääsee helposti edullisella teleskooppivavalla ja perinteisellä puna-valkoisella koholla. 

– Jos virvelin käyttäminen jännittää, niin kannattaa pyytää kokeneempaa näyttämään ensin. Ja treenatessa taidot harjaantuvat. Myös kalastusliikkeistä saa tietoa ja vinkkejä, kertoo Hartikainen.

Haavin avulla kala on helpompi napata vedestä ylös. Kun saalista on saatu, se tulee lopettaa välittömästi napakalla napautuksella silmien taakse ja verestää heti. Hartikainen muistuttaa myös, että alamittaiset tai suojellut kalat tulee palauttaa järveen välittömästi elävänä tai kuolleena.

– Lajin luonteeseen kuuluu, että välillä kalat karkaavat, uistimia jää järven pohjaan tai siima katkeaa. Tärkeää on kuitenkin muistaa aina kerätä kaikki roskat ja siimat pois luonnosta. Lyhytkin siimasotku voi olla linnuille ja muille eläimille hengenvaarallinen, Hartikainen muistuttaa.

Metsähallitus
Puh. 020 69 2424
www.eraluvat.fi

 

kalastus
Kalastuslupa
metsähallitus
Kesäopas

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva