Luontopolulle

vai laavulle?

Teksti ja kuva: Janne Ulvinen
Kuopion seudulla on hienoja jalkaisin tai veneellä saavutettavia retkeily- ja levähdyspaikkoja. Luontopolut sopivat lapsillekin, kuntourheilija suuntaa Puijolle tai Tahkovuoren maastoon.

Kuopiossa elämysmatka luontoon onnistuu helposti ilman kalliita välineitä tai reissua Lappiin. Kun elää upean ja monimuotoisen luonnon keskellä, lähiseudun retkeilymahdollisuudet jäävät helposti huomaamatta. Polkuja ja reittejä löytyy monenlaisien ulkoilijoiden tarpeisiin. Kun retkelle ottaa mukaan makkarapaketin ja valitsee reitin laavujen tai nuotiopaikkojen kautta, myös perheen pienimmät saa helposti liikkeelle.

Kaupunki ylläpitää ulkoilu- ja virkistysalueitaan muun muassa huolehtimalla puuhuollosta ja pitämällä merkityt reitit jalkaisin kuljettavassa kunnossa. Tämän lisäksi on lähialueilla on runsaasti yksityisten tahojen polkuja ja levähdyspaikkoja, jotka ovat enemmän tai vähemmän yleisessä tiedossa. Yksi uusimmista yleisessä käytössä olevista retkeily- ja taukopaikoista on Kurkimäen kyläyhdistyksen Kelokylä.

PUIJO ON meille kaikille tuttu ainakin joltain nurkalta, mutta harvempi on kolunnut sen polkuverkostoa läpi kokonaan. Yhtä jylhänä kohoaa Neulaniemi, jonka virkistysalue on Puijoakin laajempi. Jos asfaltilla lenkkeily kyllästyttää, näillä nurkilla kannattaa kokeilla vaikkapa kovassa nosteessa olevaa polkujuoksua.

Luonnonvaraisien metsäpolkujen lisäksi eri puolilta kaupunkia löytyy useita opastettuja luontopolkuja. Niillä liikkuminen on tehty helpoksi ja opastaulut antavat lisätietoa ympäröivästä luonnosta.

KALLAVEDEN KALAMAJAT

Kaikille kulkijoille tarkoitetut, normaalisti kylmillään olevat maksuttomat rakennukset eli autiotuvat ovat lähes yksinomaan suomalainen erikoisuus. Lapista tupia löytyy satoja, mutta etelämpänäkin niitä on siellä täällä. Alkuaan kyse oli viranomaisten rakentamista hätä- ja tilapäismajoitteista luonnossa työtä tekeville, mutta 1900-luvulta saakka autiotupia on tehty myös matkailukäyttöön.

Kuopion vesialueilla on harvinainen kalamajojen verkosto, joka on tarkoitettu kaikkien vesillä ja jäällä liikkujien tilapäiseen käyttöön – ilman maksuja ja varauksia. Pelkästään Keski-Kallaveden Iivarinsalon saariryhmässä on kuusi kaupungin ylläpitämää kalamajaa.

Kalastajat aloittivat majojen rakentamisen Kallaveden saaristoon satakunta vuotta sitten. Tältä ajalta on upealla paikalla edelleen käyttökunnossa oleva Kuusi-Koistin maja. Toinen näkemisen arvoinen kohde on entinen metsänvartijan tukikohta, Hauto-Koisti. Paikalta löytyy vanha asuinrakennus, sauna, laavu ja nuotiopaikka.

Kalamajassa yöpyjän tulee muistaa autiotupien käyttäytymissäännöt. Tupaan ensiksi saapuneet antavat aina tilaa myöhemmin tulijoille, mikäli he näin haluavat. Tupiin tulee jättää kuivat polttopuut seuraavia tulijoita varten. Tupa on siistittävä ja roskat on vietävä pois.

- Koulujen läheisyydessä on opetuskäyttöön tarkoitettuja luontopolkuja. Niitä on esimerkiksi Jynkässä ja Männistössä. Neulamäen luontopolun opasteet ovat uusimmat ja sinne on rakennettu rappusia, neuvoo Kuopion kaupungin reitistöjen valvoja Mika Venäläinen.

30 kilometrin päässä Kuopiosta Kallaveden länsirannalla on Suovu-Palosen ulkoilualue, josta löytyy jälkiä alueen monisatavuotisesta metsäteollisuushistoriasta. Alueelle on rakennettu 16 kilometrin ulkoilureitti.

– Suovu-Palosella on neljä kaupungin ylläpitämää laavua ja lisäksi nuotiopaikkoja. Kaupunki hoitaa niihin polttopuut. Laavuja on teiden varsilla, joten niillä voi käydä, vaikkei itse vaellusreittiä kulkisikaan, Venäläinen kertoo.

Palosenjokea ja sen koskia myötäilevä luontopolku sopii hyvin lapsillekin, sillä isoja mäkiä ei ole. Tänne kannattaa retkeilijän ottaa ämpäri mukaan: Suovu-Palonen on Kuopion kaupungin tärkein marjastus- ja sienestysalue.

Tahkolla usein talviurheillaan, mutta nähtävää riittää myös sulan maan aikaan. Alueen latuverkostoa on helppoa hyödyntää liikkumiseen kesälläkin, vinkkaa Rinnepelto Lomamökkien yrittäjä ja aktiivinen luonnossa liikkuja Mari Hartikainen.

- Aktiiviselle liikkujalle Tahkolta löytyy korkeuseroltaan ja vaativuudeltaan hyvinkin haastavia reittejä. Rinnealueella jyrkkyyttä riittää. Lasten kanssa liikkuessa on mahdollista hyödyntää kevyen liikenteen reitistöä tai latuverkoston helpompia sinisiä reittejä.

NILSIÄN JA Tahkon välillä voi taukopaikaksi ottaa vaikkapa Simolan kodan tai Tahkonlahden uimarannan nuotiopaikan. Hartikainen toteaa, että Tahkon päätyyn laavuja olisi toiveissa saada lisää.

- Rinnealueen vieressä on oikea piilossa oleva helmi, Huutavanholman luonnonsuojelualue. Alue jaksaa yllättää monimuotoisuudellaan. Sen läpi laskeva puro tuo omanlaisensa tunnelman. Vaikka kesällä olisi paahtava helle, tällä ilmasto on kostean trooppinen, Hartikainen ihastelee.

Tahkon läheisyydessä on myös Pisan luonnonsuojelualue, joka on ollut tunnettu matkailukohde jo 1800-luvulta saakka. Kalevalassakin mainittujen Pisan puiden ylle pääsee tähyilemään viime syksynä valmistuneesta uudesta näkötornista. Reitit ovat maaston jyrkkyyden vuoksi vaativia, mutta merkityille poluille on rakennettu portaita ja tasanteita kulkua helpottamaan. Pisa on upea päiväretkikohde, neuvoo Hartikainen.

luontopolku
laavu
retkeily

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva