Luonto

liikuttaa

Teksti: Tarja Anunti Kuvat: Tarja Anunti, Vicente Serra
Kuopion lähiseudun luontopolut kutsuvat kesäistä retkeilijää. Metsän siimeksessä saa yhtä aikaa rauhoittua ja virkistyä.

Kuopiossa on useita opastettuja luonto- ja kulttuuripolkuja. Puijolla, Kolmisoppi-Neulamäen alueella, Katiskaniemessä ja Halmejoella on perinteiset luontopolut. Karhonsaaressa esitellään erilaisia puita ja pensaita, kun taas Haminalahdessa pääsee tutustumaan von Wright –veljesten maalausten maisemiin. Liikunnan ohella luontopolulta saa tietoa monenlaisista luontoon ja ympäristöön liittyvistä asioista.

1. Puijo 
”Täyttä käsitystä Kuopion kauneudesta ei voi saada, ennen kuin on noussut tuolle kohoavalle harjalle, Puijovuorelle, joka ylöskiipeämisen vaivan palkitsee ihanimmalla näöllä Kallaveden selkien ynnä niiden satojen saarien, luotojen, salmien, lahtien, ruohorantojen, savuavien höyrylaivain ja kaukaa paistavien purjeitten yli.” 
Z. Topelius 1873
   Puijolla on kolme luontopolkua, jotka kaikki ovat noin kahden kilometrin mittaisia. 
   Puijon polku sijoittuu kokonaisuudessaan vanhalle luonnonsuojelualueelle. Polun varrella olevissa tauluissa esitellään alueen luontoa, Puijon torneja, Puijoon liittyviä kulttuurihenkilöitä ja kulttuurihistoriaa. Polun lähtöpaikat ovat Puijonrinteentien päässä ja Puijon laella. Puijon polulla on korkeuseroa yli sata metriä, mistä syystä se ei sovi kovin huonokuntoisille.
   Konttilan kierto käynnistyy Puijon laelta. Polulla voi tutustua muun muassa aarnialueen vanhaan metsään ja Konttilan perinneympäristöön.  Perinteistä itäsuomalaista mäkiasutusta edustava Konttila on vanha pappilan torppa, jossa on ulkoilukahvio sekä pienimuotoinen luontonäyttely.
   Kokonmäen kierrolle voi lähteä Puijon laelta tai Antikkalan laskettelurinteen alaosasta. Kokonmäen kierrolla kerrotaan vanhojen metsien ja lehtojen eläimistä sekä alueen kasvistosta. Kokonmäen kierroksella on korkeuseroa lähes sata metriä, mistä syystä se ei sovellu kovin huonokuntoisille.

2. Neulaniemi
Kolmisopen-Neulamäen alueella kiertää kolme luontopolkua, jotka sijaitsevat lähes kokonaisuudessaan Natura 2000-verkostoon kuuluvilla luonnonsuojelualueella. 
   Neulamäen kierto on reilun viiden kilometrin mittainen polku Vuorilammen ja Tervaruukin kautta Suurelle Neulamäelle. Reitillä on upea Kolmisoppeen laskevan puron varrella oleva saniaislehto. Matkan varrelta löytyy Yoldiameren ranta noin 11 000 vuoden takaa. Tutuiksi tulevat alueella tapahtuneet maankuoren mullistukset ja eläimet pienistä hyönteisistä isoihin hirvieläimiin. Mäen laella kiipeämisen vaivan palkitsevat komeat kalliot ja niiltä avautuvat maisemat. Korkeuserot ovat lähes sata metriä, mistä syystä se ei sovi kovin huonokuntoisille. 
   Vanhan metsän noin neljän kilometrin mittainen polku kulkee osittain samalla reitillä kuin Neulamäen kierto. Reitillä pääsee tutustumaan muun muassa vanhojen metsien kääpiin sekä tikkoihin ja muihin kolopesijöihin. Jääkauden muistona reitin varrelta löytyy komeita siirtolohkareita. 
   Pikkukierto on parin kilometrin mittainen polku, joka yhdistää Neulamäen kierron ja Vanhan metsän polun Vuorilammen luoteispään kohdalla.
   Luontopolkukierroksen voi aloittaa Kolmisopen lammen luoteispäästä.  Neulamäen asuntoalueelta luontopolulle pääsee joko Juontotien päästä ja urheilukentältä. Kaikki polut pystyy kiertämään ilman kumisaappaita. Neulamäen kierrolta on yhteys Vuorilammen luoteispäässä olevalle nuotiopaikalle.

3. Rauhalahti
Katiskaniemen luontopolku on parin kilometrin mittainen reitti, joka alkaa Rauhalahden hotellin takaa ja kiertelee Katiskaniemen rantoja myötäillen. Polku sijaitsee suurimmaksi osaksi Natura 2000-verkostoon kuuluvalla luonnonsuojelualueella. Alueen arvokkaimpia osia ovat lehtipuuvaltaiset lehdot sekä komeat kalliomänniköt. Matkan varrella tutustutaan lehtokasvillisuuteen sekä rannalla ja vedessä eläviin kasveihin ja eläimiin. Ihmiskäden jälkiä edustavat savottakämppä, Jätkänkämppä ja laidunmaisemat.

4. Ranta-Toivala
Halmejoen luontopolku Ranta-Toivalassa on vajaan kahden kilometrin mittainen polku lähes kokonaisuudessaan Natura 2000-verkostoon kuuluvalla suojelualueella. Halmejoelle ominaisia ovat erilaiset lehdot, joista komeimmat löytyvät alueen halki kulkevien purojen varsilta. Polulla kulkija pääsee tutustumaan myös Halmejoen monipuoliseen linnustoon. Hyvällä onnella alueella voi kuulla vaikkapa kirkkaankeltaisen kuhankeittäjän kauniin huilumaisen vihellyksen.  
   Patteripolku on noin viiden kilometrin mittainen reitti, joka kiertelee Suomen sodan aikaisilla tapatumapaikoilla. Polulle pääsee Halmejoen luontopolulta.

5. Karhonsaari
Karhonsaaren polku on venematkan päässä oleva parin kilometrin mittainen polku, jossa voi tutustua lähes sataan erilaiseen puuhun ja pensaaseen. Vanhimmat puuistutukset ovat peräisin 1900-luvun ensimmäisiltä vuosikymmeniltä. Puulajipuiston lisäksi Karhonsaaresta löytyy muistoja Pohjois-Savon ensimmäisestä höyrysahasta. Pohjoisosan huvilat kertovat ajasta, jolloin saarta käytettiin kesänviettopaikkana.
   Vinkki! Karhonsaaressa kävijät voivat lainata soutuvenettä kesäkautena Kuopion kaupungin valtuusto-virastotalon asiakaspalvelusta, käyntiosoite Suokatu 42, puhelin 0800918511. Asiakaspalvelu on avoinna ma–ke klo 8–15.30, torstaisin klo 8–16 ja perjantaisin klo 8–14. Jos haluat veneen tietyksi päiväksi, varaus on syytä tehdä etukäteen. Veneeseen mahtuu kolme henkilöä. Asiakaspalvelusta saa lainaksi myös pelastusliivit (3 kpl).

 

Retkinuotiolla Kuopiossa

Kesä kutsuu luontoon ulkoilemaan. Luonnonhelmassa maistuu myös eväs. Kokosimme kaupungin ympäristöstä muutamia taukopaikkoja, joissa on mahdollisuus myös tulentekoon.
 
1. Sorsasalon keittokatos
Sorsasalon pohjoisosan länsirannalle rakennettu taukopaikka palvelee niin autolla, kuin veneellä saapuvaa. Paikalla on keittokatos, polttopuita, melontalaituri, poijupaikkoja, infotaulu ja käymälä. 
(Valkeislahdentie 149) 
 
2. Julkulanmäen laavu
Pohjois-Kallaveden saaristoon avautuva näköalapaikka sijaitsee Julkulanmäellä, joka on osa upeaa Puijon virkistysaluetta.  Paikka on aivan ulkoilutien varressa ja sinne pääsee helpoiten Puijonsarven päästä, Aaro Jalkasen patsaalta nousevaa ulkoilutietä mäkeä ylös vajaan kilometrin matka. Paikalla on laavu, nuotiopaikka, liiteri ja WC. (Puijonsarventie 63)
 
3. Iso-Valkeisen laavu ja tulipaikka 
Vanhan Kallantien varressa olevan uimarannan läheisyydestä lähtee rantaa myötäilevä polku tulipaikalle.  Kohteella toimii polttopuuhuolto. Iso-Valkeisen urheilukalastuspaikka sijaitsee Kuopio-Siilinjärvi -moottoritien varressa Päivärannassa. (Vanha Kallantie 12)
 
4. Vuorilammen tulipaikka
Vuorilampi kuuluu Tervaruukki-Pilpan virkistysalueeseen, joka on luonnonsuojelualuetta. Jylhä Neulamäen suojaan lammen pohjoispäähän rakennettu tulipaikka istuu kauniiseen maisemaan. Kohteella toimii polttopuuhuolto. Paikalle pääsee Leväsentieltä Pilppaan menevältä Pilpantieltä, jonka varteen on rakennettu parkkipaikkoja ja info-piste, josta matkaa tulipaikalle on noin 1,5 km. Info-pisteestä pääsee myös Neulamäen upealle, noin kuuden kilometrin luontopolulle. (Pilpantie 6)
 
5. Pölhön keittokatos 
Paikalle pääsee Pölhön saarta sivuavaa Saaristokatua pitkin. Veneellä rantautujalle paikalla on laituri, 3 peräpoijua sekä erillinen melontalaituri. Varustuksena on keittokatos, polttopuut, infotaulu ja käymälä. Parkkipaikat ovat aivan alueen vieressä. Kävelymatkaa tulipaikalle on noin 500 metriä. (Saaristokatu 12, Pölhönsaari)

6. Haminalahden grillikatos
Grillikatos sijaitsee lähtöpaikalla Kuopion Haminalahden 4,3 kilometrin pituiselle kulttuuripolulle von Wright-veljesten maisemiin. Kohteella toimii polttopuuhuolto. Grillikatoksella on polttopuut, infotaulu, invakäymälä, jätepiste ja parkkipaikka aivan vieressä. (Leirikuja)
 
7. Savolanniemen tulipaikka 
Savolanniemen etelärannan pienessä saaressa on grillikatos. Saareen pääsee mantereelta kävelytien ja sillan kautta. Kohteella toimii polttopuuhuolto. Katetulla tulentekopaikalla on polttopuut. Keväisin saaren puusillat saattavat olla hankalakulkuisia. Parkkipaikalta on noin 200 metriä matkaa tulentekopaikalle. (Eteläranta 32)

Huom! Taukopaikkojen yhteydessä mainituista osoitteista on lyhyt kävelymatka paikoille. 

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva