Luonto kutsuu
liikkumaan

Teksti Digimag/toimitus Kuva Pixabay
Itä-Suomi tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet metsäretkeilyyn. Jo pelkästään Pohjois-Savon maakunnassa on kymmeniä hyväkulkuisia ja merkittyjä patikointireittejä.

Viime vuosina on saatu vahvaa tieteellistä näyttöä metsien ja puiden positiivisesta vaikutuksesta ihmisten fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. 
Maamme pinta-alasta jopa 72 prosenttia on metsien peitossa. Retkeily merkityillä reiteillä on helpoin tapa aloittaa tutustuminen metsäympäristöön. Mikäli mielii useamman päivän retkelle, kannattaa mukaan varata kartta, olipa reitti merkitty tai ei. Tämä mahdollistaa suunnitelman muutoksen esimerkiksi fyysisen vamman tapauksessa. Kompassin käyttötaito ei ole välttämätöntä merkittyjä reittejä taivallettaessa.

Tiesitkö?

Kuopiossa on pinta-alaltaan Suomen suurin kaupunkipuisto. 7 200 hehtaarin alueeseen kuuluu saaristoa, vesialueita, puistoja ja vanhoja rakennuksia.

SUOMEN KANSALLISPUISTOT pyrkivät nostamaan esille kunkin alueen omia erityispiirteitä. Rautavaaralla sijaitsevan Tiilikkajärven kansallispuiston erikoisuutena ovat suuri hiidenkirnu sekä mahdollisuus nähdä niin sanottuja virvatulia. Virvatulet ovat suon pinnalla häilyviä liekkejä, jotka syntyvät mätänevien kasvien muuttuessa maan pinnalla kaasuiksi. Kokeilla voi myös Rantalammen kunnan alueella olevaa Etelä-Konneveden kansallispuistoa. 

Viime vuonna Kuusamon ja Suomussalmen alueelle perustettiin satavuotiaan Suomen kunniaksi uusi Hossan kansallispuisto.Verrattain väljästi asutettu Itä-Suomi pitää sisällään useita mainitsemisen arvoisia kansallispuistoja ja luontopolkuja, joiden kautta metsään tutustuminen on helppoa. Kansallispuistoista lähimpänä sijaitsevat Kolojärven, Linnansaaren, Kolin ja Tiilikkajärven kansallispuistot. Kansallispuisto on usein tae hyvistä opasteista ja reiteistä. Kuntien hoidossa olevat paikalliset retkeilypolut ovat usein reiteiltään ja opasteiltaan vaihtelevia, mutta pienellä vaivannäöllä sopiva retkikohde löytyy yllättävän läheltä.

Oiva päiväretkikohde on Nilsiän ja Juankosken seudulle sijoittuva Pisan reitti, jonka värikäs kulttuurihistoria tulee kulkijalle tutuksi mainioiden opastaulujen kautta. Reitin varrella sijaitsevasta korkealle kohoavasta Pisan tornista on mahdollista nähdä selkeällä säällä kaukana horisontissa näkyvä Puijon torni. 

METSÄREITILLÄ KAUPUNGISSA

Suomessa on yhteensä 40 luonnonkaunista kansallispuistoa, joissa voi retkeillä sekä lyhyemmän että pidemmän kaavan mukaan. Kuopion kaupungin läheisyydessäkin on Pisan reitin lisäksi ulkoilu- ja virkistäytymiskäyttöön tarkoitettuja alueita, joilla kiemurtelee monenlaisia retkeilyreittejä. Monipuolinen reittivalikoima levähdyspaikkoineen antaa raittiin ilman ystäville mahdollisuuden luonnossa liikkumiseen. Polkujen varrella voi jopa marjastaa, kalastaa ja yöpyä. 

1 Niittylahden retkeilyreitti on noin kymmenen kilometrin mittainen. Se kuljettaa retkeilijää Niittylahden–Asuman seudulla, joka on yksi kaupungin merkittävimmistä ulkoilu- ja retkeilyalueista. Alue on marjastajien ja sienestäjien suosiossa. Sinne on saatavissa myös pienriistan metsästyslupia.
Niittylahdentie 98, Kuopio  

2 Suovu-Palosen retkeilyreitti puolestaan on noin 16 kilometrin mittainen. Sen varrella on monipuolisesti nuotiopaikkoja, laavuja ja telttailupaikkoja. Reitti kulkee osittain polkuja ja osittain metsäautoteitä pitkin. Reitin länsiosassa olevassa Naarajärvessä voi kalastaa ilman vesialueen omistajan lupaa, mutta hirvenmetsästysaikana Suovu-Palosella ei ole suotavaa retkeillä.
Länsirannantie 1337, Kuopio

3 Puijon rinteiltä löytyy yhteensä kolme parin kilometrin mittaista luontopolkua. 

  • Puijon polku sijoittuu vanhalle luonnonsuojelualueelle, ja sen varrella olevissa tauluissa esitellään luontoa ja alueen historiaa. 
    Puijontie 135, Kuopio
  • Kokonmäen kierrolla puolestaan kerrotaan vanhojen metsien ja lehtojen eläimistä ja kasveista. Puijon polku ja Kokonmäen kierto eivät sovi huonokuntoisille korkeuserojen vuoksi.
    Ala-antikkala, Kallantie 6, Kuopio
  • Konttilan kierrolla voi tutustua aarnialueen vanhaan metsään ja perinneympäristöön.
    Konttilantie, Kuopio

4 Kolmisopen ja Neulamäen alueella kiertelee myös useita luontopolkuja, joilla voi tutustua muun muassa lehtoihin ja Yoldiameren 11 000 vuotta vanhaan rantaan. Polut ovat osin vaikeakulkuisia korkeuserojen vuoksi. 
Pilpantie 141, Kuopio

5 Katiskaniemen luontopolku puolestaan alkaa Rauhalahden hotellin takaa. Parin kilometrin mittaisella reitillä esitellään lehtoja, kasvillisuutta ja eläimiä. Matkan varrella on myös savottakämppä, Jätkänkämppä sekä laidunnettuja perinnemaisemia. 
Katiskaniementie, Kuopio

6 Halmejoen luontopolku on vajaan kahden kilometrin mittainen, ja sillä on mahdollisuus päästä tutustumaan monipuoliseen linnustoon.
Halmejoentie, Kuopio

7 Karhonsaaressa puolestaan voi perehtyä lähes sataan erilaiseen puuhun ja pensaaseen. Karhonsaari sijaitsee 
Ranta-Toivalan edustalla.
Karhonsaari, Kuopio

8 Haminalahden kulttuuripolun upeissa maisemissa pääsee tunnelmoimaan von Wrightin veljesten jalanjäljillä. 
Haminalahden leirikeskus, Leirikuja

Luonto
liikunta
nähtävyydet
metsä
retkeily
luontopolku
kansallispuisto
Suomi
kotimaa

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva