Luonto kutsuu liikkumaan

TEKSTI Digimag kuvat pixabay, Kuopion kaupunki/Vicente serra
Itä-Suomi tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet metsäretkeilyyn. Jo pelkästään Pohjois-Savon maakunnassa on kymmeniä hyväkulkuisia ja merkittyjä patikointireittejä.

Metsiemme taloudellista merkitystä on turha kiistää. Jo koulussa opimme,  ettei sadan markan seteli ollut sattumalta väriltään vihreä. Puhuttiin vihreästä kullasta.

Nyt puhutaan vihreästä lääkkeestä. Viime vuosina on saatu vahvaa tieteellistä näyttöä metsien ja puiden positiivisesta vaikutuksesta ihmisten fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Myös tämä seikka on osattu valjastaa jo talouden rattailla, mutta lienee paikallaan pohtia mitä metsät voivat meille parhaimmillaan antaa.

Sanotaan, että nuorin sukupolvemme alkaa olla vieraantunut luonnosta. Maamme pinta-alasta jopa 75 prosenttia on metsien peitossa, mutta silti aina harvempi uskaltaa kosketukseen luonnon kanssa. Retkeily merkityillä reiteillä on helpoin tapa aloittaa tutustuminen metsäympäristöön.

Mikäli mielii useamman päivän retkelle, kannattaa mukaan varata kartta, olipa reitti merkitty tai ei. Tämä mahdollistaa suunnitelman muutoksen esimerkiksi fyysisen vamman tapauksessa. Kompassin käyttötaito on katoava kansantaito, mutta ei välttämätön merkittyjä reittejä taivallettaessa.

Verrattain väljästi asutettu Itä-Suomi pitää sisällään useita mainitsemisen arvoisia kansallispuistoja ja luontopolkuja, joiden kautta metsään tutustuminen on helppoa. Kansallispuistoista lähimpänä sijaitsevat Kolojärven, Linnansaaren, Kolin ja Tiilikkajärven kansallispuistot.

Kansallispuisto on usein tae hyvistä opasteista ja reiteistä. Kuntien hoidossa olevat paikalliset retkeilypolut ovat usein reiteiltään ja opasteiltaan vaihtelevia, mutta pienellä vaivannäöllä sopiva retkikohde löytyy yllättävän läheltä.

SUOMEN KANSALLISPUISTOT pyrkivät nostamaan esille kunkin alueen omia erityispiirteitä. Rautavaaralla sijaitsevan Tiilikkajärven kansallispuiston erikoisuutena ovat suuri hiidenkirnu sekä mahdollisuus nähdä ns. virvatulia. Virvatulet ovat suon pinnalla häilyviä liekkejä, jotka syntyvät mätänevien kasvien muuttuessa maan pinnalla kaasuiksi. Uusimpana kansallispuistona maakuntaamme on syntynyt Rautalammen kunnan alueelle ulottuva Etelä-Konneveden kansallispuisto.

Oiva päiväretkikohde on Nilsiän ja Juankosken seudulle sijoittuva Pisan reitti, jonka värikäs kulttuurihistoria tulee kulkijalle tutuksi mainioiden opastaulujen kautta. Reitin varrella sijaitsevasta korkealle kohoavasta Pisan tornista on mahdollista nähdä selkeällä säällä kaukana horisontissa näkyvä Puijon torni.

 

METSÄREITILLÄ KAUPUNGISSA

SUOMESSA ON yhteensä 39 luonnonkaunista kansallispuistoa, joissa voi retkeillä sekä lyhyemmän että pidemmän kaavan mukaan. Kuopion kaupungin läheisyydessäkin on Pisan reitin lisäksi ulkoilu- ja virkistäytymiskäyttöön tarkoitettuja alueita, joilla kiemurtelee monenlaisia retkeilyreittejä. Monipuolinen reittivalikoima levähdyspaikkoineen antaa raittiin ilman ystäville mahdollisuuden luonnossa liikkumiseen. Polkujen varrella voi jopa marjastaa, kalastaa ja yöpyä. 

1 Niittylahden retkeilyreitti
on noin kymmenen kilometrin mittainen. Se kuljettaa retkeilijää Niittylahden-Asuman seudulla, joka on yksi kaupungin merkittävimmistä ulkoilu- ja retkeilyalueista. Alue on marjastajien ja sienestäjien suosiossa. Sinne on saatavissa myös pienriistan metsästyslupia.
Niittylahdentie 98, Kuopio  

2 Suovu-Palosen retkeilyreitti
puolestaan on noin 16 kilometrin mittainen. Sen varrella on monipuolisesti nuotiopaikkoja, laavuja ja telttailupaikkoja. Reitti kulkee osittain polkuja ja osittain metsäautoteitä pitkin. Reitin länsiosassa olevassa Naarajärvessä voi kalastaa ilman vesialueen omistajan lupaa, mutta hirvenmetsästysaikana Suovu-Palosella ei ole suotavaa retkeillä. Länsirannantie 1337, Kuopio

3 Puijon rinteiltä
löytyy yhteensä kolme parin kilometrin mittaista luontopolkua. 
a) Puijon polku sijoittuu vanhalle luonnonsuojelualueelle, ja sen varrella olevissa tauluissa esitellään luontoa ja alueen historiaa. Puijontie 135, Kuopio ja
b) Kokonmäen kierrolla puolestaan kerrotaan vanhojen metsien ja lehtojen eläimistä ja kasveista. Puijon polku ja Kokonmäen kierto eivät sovi huonokuntoisille korkeuserojen vuoksi. Ala-antikkala, Kallantie 6, Kuopio
c) Konttilan kierrolla voi tutustua aarnialueen vanhaan metsään ja perinneympäristöön. Konttilantie, Kuopio

4 Kolmisopen ja Neulamäen
alueella kiertelee myös useita luontopolkuja, joilla voi tutustua muun muassa lehtoihin ja Yoldiameren 11 000 vuotta vanhaan rantaan. Polut ovat osin vaikeakulkuisia korkeuserojen vuoksi. 
Pilpantie 141, Kuopio

5 Katiskaniemen luontopolku
puolestaan alkaa Rauhalahden hotellin takaa. Parin kilometrin mittaisella reitillä esitellään lehtoja, kasvillisuutta ja eläimiä. Matkan varrella on myös savottakämppä, Jätkänkämppä sekä laidunnettuja perinnemaisemia. 
Katiskaniementie, Kuopio

6 Halmejoen luontopolku
on vajaan kahden kilometrin mittainen on ja sillä on mahdollisuus päästä tutustumaan monipuoliseen linnustoon.
Halmejoentie, Kuopio

7 Karhonsaaressa
puolestaan voi perehtyä lähes sataan erilaiseen puuhun ja pensaaseen. Karhonsaari sijaitsee ranta-toivalan edustalla.
Karhonsaari, Kuopio

8 Haminalahden kulttuuripolun
upeissa maisemissa pääsee tunnelmoimaan von Wrightin veljesten jalanjäljillä. 
Haminalahden leirikeskus, Leirikuja

Luonto
metsä
retkeily
metsäreitti
patikointi
Ulkoilu

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva