Lounas ravitsee kehoa

ja mieltä

Teksti ja kuvat: Rieti Jauhiainen
Täysipainoinen lounas sisältää kaikki ravintoaineet. Kun lounaspaikan linjastossa on riittävästi vaihtoehtoja, voi jokainen valita ruokavaliolleen sopivat syötävät ja juotavat.

Sanotaan, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Silti työpäivän katkaiseva lounas on päivittäisen jaksamisen kannalta monella tapaa
merkityksellinen. Kollegan tai lounastuttavan kanssa voi kuulumisten vaihdon lomassa pohtia vaikka hyvän lounaspaikan kriteereitä.

- Ihan perusasia on tietenkin, että lounasravintola on kauttaaltaan siisti ja puhdas, toteaa Lounasravintola Mairellan yrittäjä Kari Kankkunen.

- Mukavassa ja rauhallisessa paikassa on miellyttävää syödä.

- Ruokalajeissa pitää tietenkin olla vaihtoehtoja niin salaattien kuin lämpimien ruokien osalta. Varsinkin itse tehdyt leivät ja sämpylät ovat monille hyvin mieleisiä. Jälkiruualla sitten kruunataan koko ateriakokemus, Kankkunen tiivistää.

- Raaka-aineiden alkuperä ja suomalaisuus ovat meille tärkeä asia. Pyrimme myös käyttämään lähialueiden raaka-aineita. Varsinkin keventäjät ja muut syömisistään tarkat arvostavat laajaa valikoimaa ja yksilöllistä palvelua. Erilaiset keittolounaat ovat suosittuja. Perusvihersalaattia pitää Kankkusen mukaan pystyä täydentämään muutamalla ruokaisammalla salaatilla ja erilaisilla itse tehdyillä kastikkeilla.

- MONET lounasasiakkaat ovat pystyneet pudottamaan painoaan, koska terveellistä ja kevyttä ruokaa saadakseen ei tarvitse tyytyä omiin eväisiin työpaikalla.

- Esimerkiksi meillä on kolme kokkia keittiössä, jolloin asiakas voi saada haluamansa erikoisruokavalion tai allergian mukaisen ruuan, jos sellaista ei listalla ole tarjolla. Nykyisin lähes kaikki ruoka tehdään valmiiksi laktoosittomaksi ja hyvin monet myös gluteenittomaksi.

- Myös juomavalikoimaa on oltava. Rasvattomat tuotteet ovat ehdottomia ja monet juovat laktoosittomia pelkästään painonhallinnan vuoksi, selventää Kankkunen.

Lounaspaikat pyrkivät erottautumaan paitsi ulkoasun myös tarjottavien suhteen. Kankkunen näkee kilpailun ja vaihtoehdot hyvänä. Lounasravintolat eivät ainakaan toistaiseksi syö toisiaan.

- Tärkeintä on valinnanvapaus. Ruotsissa ja Suomessakin pinnalla olevien kotiruokapaikkojen lisäksi Kuopiostakin löytyy niin pizza- kuin a´ la cartelounaita. Alaa ja julkaisuja on seurattava tarkasti, että saa tietoa trendeistä ja uusista ruokalajeista.

NYKYISIN KASVUSSA ovat myös ruokatoimitukset, jolloin lounasravintolan valmistamaa ruokaa voi vaivattomasti syödä työpaikallakin. Ruuat voi tilata netissä olevilta listoilta.

- Toimistoille ja virastoille sekä muun muassa vanhuksille toimitetaan lounaita paikan päälle. Tässäkin tapauksessa asiakkaat on tunnettava ja heidän tarpeensa kartoitettava, Kankkunen toteaa.

- Elintarvikehuollon ohessa ruokien viejä huomioi esimerkiksi vanhuksen terveydentilan ja voi hälyttää apua tarvittaessa.

Katso kuvat: 
lounas
lounasravintola

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva