Lisää tuottoja taimikonhoidolla

Lisää tuottoja

taimikonhoidolla

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Asko Toivola
Oikea-aikainen taimikonhoito on metsänomistajalle investointi parempiin puun myyntituloihin.

Jos lehtipuuvesakko on levittäytynyt taimien ympärille varjostamaan tai risukko on tukkinut taimien kasvutilan, on aika kutsua metsuri hätiin. Taimikonhoidolla varmistetaan, että taimella on riittävästi kasvutilaa ja resursseja kasvaa jämäkäksi puuksi.

– Tavallisesti pienempien taimikkojen hoito on tehty kesällä ja isompien taimikkojen perkuu lehdettömään aikaan. Tämänkertainen lumeton talvi on auttanut siinä, että metsään on päästy vuoden ympäri. Kymmenen vuoden urallani on vain kerran aiemmin sattunut yhtä vähäluminen talvi, muistelee metsuri Mikko Markkanen.

Hän muistuttaa, että tärkeintä metsänhoidossa on tehdä hoitosuunnitelma ja pitäytyä siinä. Kun taimikko on hoidettu hyvin ja oikea-aikaisesti, se tuo investoinnit takaisin 3–5 prosentin koron kera. Ajallaan tehty hoitotyö lisää puukauppatuloja jo ensiharvennuksesta alkaen jopa 40 prosenttia. Esimerkiksi 5 000 euron puukaupasta saadaan taimikonhoidon ansiosta 7 000 euroa.

– Havupuille tehdään ensimmäinen perkaus noin viiden vuoden kohdalla, taimen ollessa noin metrin mittainen, kertoo Markkanen.

PERKAUKSESSA POISTETAAN ympäröivä lehtipuusto. Koivu ei välttämättä varhaisperkausta tarvitse. Varsinaisessa taimikonhoidossa harvennetaan liian tiheässä kasvavaa taimikkoa ja poistetaan huonolaatuiset puut. Se tehdään noin 10 vuoden päästä ensimmäisestä perkauksesta. Taimikon harvennuksen suositeltava ajankohta on kuusella 3–4 metrin, männyllä 5–7 metrin ja koivulla 4–5 metrin pituisena. Koivulle riittää yksi harvennuskerta. 

– Taimikonhoitaminen jää helposti tekemättä ja unohtuu, kun sitä lykkäillään eteenpäin. Tässä voi hyvin hyödyntää ammattilaisia, Markkanen vinkkaa. 

Jos oma taito, aika tai kiinnostus ei riitä metsänhoitoon, kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen Metsänhoitoyhdistykseen. Yhdistyksen taimikonhoitopalveluun kuuluu metsän hoitosuunnitelman laatiminen, hoidon kustannusarvio sekä valtion metsänhoitotukien hakeminen. Metsänhoitoyhdistyksen palveluksessa on ammattitaitoisia metsureita, jotka raivaavat ja harventavat taimikot kasvukuntoon. Asiantuntijat myös opastavat, jos metsänomistaja päättää tehdä taimikonhoidon itse. 

5 syytä tilata taimikonhoito
  1. Ajallaan tehty taimikonhoito lisää puukauppatuloja.
  2. Taimikonhoito nopeuttaa puuston kasvua. Kasvava metsä sitoo hiiltä parhaiten.
  3. Taimikonhoito edistää metsän terveyttä, joten se on paras keino ehkäistä tuhoja.
  4. Ammattitaitoisilla metsureilla on silmää jättää parhaat puut kasvamaan. Samalla varmistuu, että taimikonhoito tulee tehdyksi ajallaan.
  5. Hoidettu metsä on ilo silmälle. Se myös tarjoaa paremmat olosuhteet ulkoiluun.

Lähde: MHY

Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savo
Tehdaskatu 37, KUOPIO
Puh. 0400 330 674
www.mhy.fi/pohjoissavo

MHY
pohjois-savo
Metsänhoitoyhdistys
taimikko
metsä
perkaus
taimikonhoito
Metsuri

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva