Linssit hiotaan
yksilöllisesti

TEKSTI Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Jessika Narkaus
Aikanaan silmälasit maksoivat tonneja, mutta nykyään hyvät peruslasit voi saada muutamalla kympillä.

Uusien pokien hankinnassa pätevät samat periaatteet kuin muissakin tuotteissa. Optikon ammattitaito, paremmat materiaalit, nimekkään suunnittelijan design, laatumerkki ja lisäominaisuudet tuovat laseille lisää hintaa. Specsaversin lähtökohtana on tarjota apua näönkorjaamiseen kohtuuhintaan, sillä silmälasien materiaalit eivät itsessään ole kalliita.

Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry:n toimialakatsauksen mukaan optisen alan vähittäiskauppa kasvoi vuoden ensimmäisellä puoliskolla 1,4 prosenttia. Yli 80 prosenttia alan liikevaihdosta muodostuu silmälasien linsseistä ja kehyksistä. Tutkimuksessa yksiteho- ja moniteholasien yhteinen keskihinta on 248 euroa. 
‒ Paketin kallein osa on linssit, sillä ne mitoitetaan yksilöllisesti omaan silmään sopiviksi, taustoittaa Tapani Väisänen, toinen Kuopion Specsaversin yrittäjistä.

Linssiin lisää hintaa tuovat heijastuksen esto, kova pinta sekä ohennukset. Mitä enemmän näkövirhettä on, sitä enemmän linssiä kannattaa ohentaa, jottei laseista tule liian painavat. Myös kehyksien valinta vaikuttaa siihen, kuinka paljon linssiä pitää loppujen lopuksi hioa.

‒ Kalliimmissa kehyksissä on enemmän tekniikkaa, kuten joustosaranat. Ne ovat usein myös kestävämmät ja monikäyttöisemmät kuin peruslasit, kertoo Väisänen.
Monille paras ratkaisu on hankkia kerralla hyvät moniteholasit, joissa on kauko- ja lähinäön korjaukset samassa linssissä. Uudet monitehot ovat laadukkaita ja sujuvia käyttää, sillä lähinäön alue on leveä, samoin kuin siirtymäalue linssin kaukonäön alueeseen.

‒ Laadukkaat monitehot ovat helppo ratkaisu - kuin sukka jalkaan! Silloin ei tarvitse pitää erillisiä laseja tai kannatella kirjaa käsivarren mitan päässä. Esimerkiksi kassatyöskentelyssä näkee sekä asiakkaan että työpöydän paperit ja näyttöpäätteen terävästi samoilla laseilla, Väisänen avaa.

Suomalaiset suosivat yhä silmälasien hankkimista optikkoliikkeestä, sillä näkö pitää joka tapauksessa tutkia aluksi. Silmän terveydentilaa arvioidaan säännöllisissä tarkastuksissa, joissa mitataan myös silmänpaine sekä tehdään digitaalinen silmänpohjakuvaus. Optikon arvion pohjalta asiakas ohjataan tarvittaessa silmälääkärin pakeille.

‒ Myös ikä tuo mukanaan muutoksia näössä. Yli 60-vuotiaille tutkimus on Specsaversillä maksuton ja siihen sisältyy kaikki näön esitutkimuksesta silmälasireseptiin, vinkkaa Väisänen.

Liikkeessä digitaalinen mitoitus tehdään tarkasti ja yksilöllisesti, jolloin linsseistä tulee varmasti käyttäjälleen optimaalisimmat. Optikon ammattitaidon lisäksi myyjät toimivat asiakkaan stylisteinä, jolloin he osaavat vinkata parhaiten pukevan kehyksen. Kehyksien väreissä, malleissa, muodossa ja leveyksissä on paljon eroja, joista ammattitaitoiset myyjät osaavat auttaa valitsemaan sopivimmat.

 

Specsavers Kuopio
Kauppakatu 26–30, Kuopio
Puh. 040 1360 914
www.specsavers.com

 

Silmälasit
Specsavers
kuopio
terveys
hyvinvointi

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva