Linssi-
leikkauksella 
eroon
silmälaseista

Teksti Digimag/Maiju Korhonen Kuva Digimag/Mirka Happonen
Ikänäkö tulee keski-iän myötä jokaiselle, eikä sitä voi ehkäistä tai parantaa omilla elämäntavoilla. Silmän linssileikkaus on kivuton ja pysyvä vaihtoehto silmälaseille.

Ikääntymisen myötä silmän oma linssi ja sen rakenteet jäykistyvät, minkä vuoksi silmät eivät jaksa enää tarkentaa lähietäisyydelle. Tämä aiheuttaa epätarkkuutta, jota voidaan korjata lukulaseilla. 

– Mikäli silmälasit tuntuvat kuitenkin vieraalta ajatukselta, ikänäköä voidaan korjata tehokkaasti myös silmien linssileikkauksella, sanoo Medilaserin optometristi Antton Viljakainen.

Silmien linssileikkaus auttaa ikänäön lisäksi myös taittovirheeseen. Jos harmaakaihi vaivaa, voidaan kaihileikkauksessa käyttää moniteholinssiä.

– Linssileikkauksessa molemmat silmät leikataan samalla käynnillä, Viljakainen kertoo. 

Linssileikkaus on asiakkaalle täysin kivuton, silmien pintapuudutuksessa tehtävä toimenpide. Heti leikkauksen jälkeen näkö tuntuu sumealta, mutta se tarkentuu muutaman viikon kuluessa. 

Medilaserin linssileikkauksiin päädytään usein siksi, että näköä ei haluta korjata enää silmälasien avulla. Leikkausta harkittaessa ensimmäinen vaihe on optikon esitutkimus, missä vahvistetaan asiakkaalle käytettävä leikkausmenetelmä. Leikkauksen tyypin määrittelee asiakkaan ikä. 

– Laserleikkauksia tehdään useimmiten alle 45-vuotiaille, ja tämän jälkeen silmät hoidetaan linssileikkauksina. Varsinaista yläikärajaa leikkauksille ei ole määritelty, Viljakainen sanoo.

Syy ikärajoihin liittyy silmän ikääntymisen myötä tuleviin muutoksiin.

– Linssileikkauksen vaativasta ikänäöstä aletaan puhua 45 vuoden jälkeen. Tätä nuoremmille tehdään laserleikkaus, koska lähinäkö on vielä hyvä, Viljakainen kertoo. 

LASERLEIKKAUKSEN JA LINSSILEIKKAUKSEN ero on se, että laserleikkauksessa kirurgi keskittyy silmän pinnassa olevan sarveiskalvon hoitoon, jolloin parantava vaikutus kohdistuu erityisesti kaukonäköön. Linssileikkaus korjaa sekä kauko- että lähinäön, koska siinä sarveiskalvon leikkauksen sijaan kirurgi vaihtaa silmän linssin. Viljakainen huomauttaa, että ikärajat ovat ohjeellisia. 

– Yksilölliset mittaukset kertovat sen, milloin linssileikkaus on ajankohtainen, Viljakainen sanoo.

Laser- ja linssileikkauksia tekevä Medilaser on valtakunnallinen silmäkirurgiaan erikoistunut terveydenalan yritys, joka toimii 10 paikkakunnalla ympäri Suomen. 

– Ensimmäiset klinikat perustettiin 20 vuotta sitten Kuopioon ja Tampereelle. Medilaserilla työskentelee tällä hetkellä 20 silmälääkäriä. Kuopiolaisia palvelee silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Tapio Kannisto, Viljakainen sanoo.

Medilaser Kuopio
Koljonniemenkatu 2, Kuopio
Ajanvaraus 020 780 6201 
sekä kuopio@medilaser.fi 
www.medilaser.fi

Medilaset
silmäleikkaus
linssileikkaus
laserleikkaus
ikänäkö
silmät
likinäköisyys

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva